Rundveehouderij

Achtergrond

De Zwarte Kraai is dood

Jeroen van Maanen schrijft een eerbetoon aan de stier Keyenberg Black Crowe , die hij fokte. Zijn attentheid en slimheid braken de KI-stier uiteindelijk op.

Dit keer schrijf ik een eerbetoon. Niet aan een persoon, maar aan een stier. Sommige stieren maken het verschil. Vanwege zijn kwaliteiten, maar soms meer nog vanwege de tijd waarin hij gebruikt wordt en de koeien die er op dat moment lopen.
Ik heb het over Keyenberg Black Crowe, ook wel de Zwarte Kraai genoemd. Geboren in februari 2005 uit de combinatie van Dixellen Design ×Keyenberg Ester 73.

De combinatie van Design op de Labelle-dochter Ester 73 paste perfect. Moeder vroeg om kracht, balans en breedte en dit waren juist de kwaliteiten van vader. Als kalf prima, goed gebouwd, geen storende fouten, binnen een kwartier na de geboorte in de benen om een emmer biest leeg te zuipen.
Toch wilde ik hem in eerste instantie niet eens aanhouden. Een krappe week later ging ik, op zoek naar het een en ander, de keuken opruimen. Tussen de grote stapel papieren kwam ik de koekaart van moeder Ester 73 tegen. Hoewel ik wist dat ze een prima productiekoe was, verraste de 73.000 kilo levensproductie me totaal. Dit was dus zo’n koe die absoluut onopvallend haar melk gegeven had. Daarnaast 4,43 procent vet, 3,43 procent eiwit, lijsten tot bijna 13.000 kilo in 305 dagen en een prima vruchtbaarheid.

Verdergaand in de afstamming vond ik nog meer goed fokkende stieren: de Labelle kwam uit een Sunny Boy, daarvoor een Tops uit een Scotty en vervolgens uit Ello-dochter en stammoeder Ester 19. In 1983, bij verhuizing naar de polder, met 87 punten de hoogst ingeschreven koe van het koppel. Alle koeien in deze lijn produceerden goed; prima gehaltes en korte draagtijden, zodoende afkalvend met weinig uier zonder zucht.

Ik hield de stier aan. Jan Schilder, aAa-analist, zag hem en zei: „Dit wordt een hele beste” en „Pas met hem op, want hij is attent, slim en snel.”

Opvallend was Zwarte Kraais werklust. In de zeer warme zomer van 2006 dekt en bevrucht hij met gemak vijf koeien per dag. Zijn kalveren maken mij nog enthousiaster. Ze zijn best geblokt, stukkig en hebben het pittige karakter van pa. Uiteindelijk gaat de Zwarte Kraai naar KI De Toekomst.

Vaak is mij gevraagd waarom ik, die zegt alleen betrouwbare stieren te gebruiken, zo zwaar inzette op een eigen stier. Het antwoord is simpel: geen enkele fokstier heeft een familie die al langer dan 30 jaar onderscheidend is in de Keyenberg-stal. Ik ken de familie, de prestaties en hoe ze tot stand kwamen. Dit heeft geen hogere betrouwbaarheid op papier tot gevolg, wel in de stal.
Met 290 dekkingen en inseminaties heb ik Black Crowe ruim ingezet. Van de 40 dochters zijn er tot nu toe twee afgevoerd. In productie zijn 18 dochters, gemiddelde LW is 107 en het voorspelde eiwitpercentage is 3,56. De Kraai-dochters zijn gewoon in de uiers. Uierdiepte en balans verdienen ondersteuning. Toch zijn het soepele kwaliteitsuiers met korte, goed geplaatste spenen.Zwarte Kraais grootste kracht zit in zijn corrigerende vermogen wat betreft de bouw van de koe. De stier geeft kracht, een grote kop, zware botten en een diepe borst. Tevens geeft hij een brede voorhand, een breed kruis en een brede bek, waarmee de koe fanatiek kan vreten. Ook geeft hij balans, harmonisch gebouwde lichamen: gemakkelijk bewegend, niet open, juist een tikje gesloten. De koeien houden hun conditie ook tijdens piekproducties. Kortom, hij verbetert alle te slappe koeien met te weinig capaciteit. Dat zijn er nogal wat! Alle veehouders zouden eens in hun stal moeten kijken. Staan er te enkele koeien, te smal, te slap? Overweeg dan deze stier. Denkt u aan inkruisen? Denk liever aan Black Crowe, hij zal u de redenen voor inkruisen ontnemen.

Deze week eindigde zijn leven. De Zwarte Kraai had een hekel aan het ki-station. En waar zo veel kracht samengaat met zo veel karakter komt er een punt waarop de veiligheid van de mens boven alles gaat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.