Rundveehouderij

Achtergrond

Zware rosévleeskalveren duurder

De afzet van jonge rosévleeskalveren loopt wat moeilijker dan die van de zware dieren. Het prijsverschil tussen jonge- en oude rosévleeskalveren was de afgelopen weken dusdanig groot (€0,40 tot €0,50 per kg) dat vleeskalverhouders massaal besloten om hun dieren op een leeftijd onder acht maanden af te leveren. Daardoor is het aanbod van jonge rosévleeskalveren flink gestegen. De afzetmarkt voor vlees van jonge rosévleeskalveren kan dat grote aanbod maar net aan. Daardoor blijft de prijs van jonge rosévleeskalveren gelijk op €3,20 tot €3,25 per kg geslacht gewicht. Dat is 3 cent per kg minder dan een jaar geleden en ligt net op de kostprijs.
Door de omschakeling van oude- naar jonge rosévleeskalveren is het aanbod van de eerstgenoemde soort dieren klein. Daardoor brengen deze dieren veel meer geld op. De prijs daarvan stijgt met 17 cent naar €2,95 tot €3,00 per kg geslacht gewicht. Dat is 8 cent meer dan een jaar geleden.
De afzet van blank kalfsvlees loopt wat beter dan een week geleden. Vooral voorvlees en bijproducten gaan beter van de hand. Dat is uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar. Door de start van het wildseizoen brengt kalfsvlees in het najaar bijna nooit meer geld op. Het achtervlees gaat wel moeilijker van de hand.
Door de betere afzet brengen blanke vleeskalveren 5 cent per kg meer op. De prijs van de dieren komt daarmee op €4,50 tot €4,60 per kg. Dat is 10 cent per kg meer dan half oktober 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.