Rundveehouderij

Achtergrond

Rosévleeskalveren duurder

Het aanbod van rosévleeskalveren is niet al te ruim. Houders van deze dieren speculeren op een verdere prijsstijging van hun slachtrijpe beesten. Zij gokken daarbij op exportmogelijkheden van rosé kalfsvlees naar Turkije. Dat land is in Europa vooral op zoek naar stierenvlees van dieren met een geslacht-gewicht van boven 250 kg. Als het land daar niet voldoende vlees van kan inkopen in Europa, zal het ook rosékalfsvlees uit Europa afnemen. Het is echter maar de vraag of dat prijstechnisch uitkan. Als de export niet doorgaat, zal het snel afgelopen zijn met de prijsstijging van rosé vleeskalveren.
Door het krappe aanbod en de speculatie over de export naar Turkije stijgen de prijzen van rosé vleeskalveren met 5 cent per kg. De prijs van jonge rosévleeskalveren komt daarmee op €3,35 tot €3,40 per kg geslacht-gewicht. Dat is bijna 15 cent per kg meer dan een jaar geleden. Oudere rosévleeskalveren noteren €3,05 tot €3,10 per kg. Deze prijs ligt bijna 25 cent per kg hoger dan eind oktober 2009.
Blank kalfsvlees gaat moeizaam prijshoudend van de hand. Door de feestdag Allerheiligen op maandag deze week loopt de export van blank kalfsvlees naar Zuid-Europese landen moeizamer. Dat drukt de opbrengst van blank kalfsvlees. Blanke vleeskalveren noteren €4,55 tot €4,65 per kg geslacht gewicht. dat is 25 cent per kg meer dan een jaar geleden. Dat is ongeveer de kostprijs. Die gaat de komende tijd stijgen door hogere voerkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.