Rundveehouderij

Achtergrond

Rosé vleeskalf verder onder druk

De afzet van rosé vleeskalveren loopt iets minder goed. Het aanbod van de dieren is te groot ten opzichte van de afzetmogelijkheden van het vlees ervan. Houders van rosé vleeskalveren leveren de dieren het liefst op een leeftijd onder acht maanden af. Het prijsverschil tussen oude en jonge rosé vleeskalveren is bijna een halve euro per kg geslacht-gewicht. Daardoor is het financieel gezien interessant voor vleeskalverhouders on de dieren jonger af te leveren.
Het aanbod van jonge rosé vleeskalveren is veel groter dan de aanvoer van oudere dieren. De prijzen van de eerstgenoemde vleeskalveren staan daardoor meer onder druk. Zij dalen met 5 cent naar € 3,25 tot € 3,30 per kilo geslacht-gewicht. Oude rosé vleeskalveren noteren 2 cent lager op € 2,78 tot € 2,83 per kilo geslacht-gewicht.
Houders van rosé vleeskalveren ontvangen met de huidige opbrengst voor hun slachtrijpe dieren de kostprijs. De prijzen van mager melkpoeder voor veevoer en weipoeder dalen inmiddels. Dat betekent dat de kostprijs voor kalvermelkpoeder de komende tijd gaat dalen. Dat is ook nodig om de dalende opbrengst van rosé vleeskalveren op te vangen.
Blanke vleeskalveren gaan moeizaam prijshoudend van de hand. September en oktober zijn niet de beste afzetmaanden voor blank kalfsvlees. Die afzet trekt eind ontober of begin november weer aan. De prijs van een blank zwartbont vleeskalf blijft zodoende met moeite overeind op € 4,45 tot € 4,55 per kg geslacht-gewicht. Dat is 5 cent per kilo meer dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.