Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Ploeteren en nog geen fooi

Veel boerinnen werken volop mee en krijgen daarvoor nog geen fooi uitbetaald. Raar, vindt 68 procent van het panel; meewerkende boerinnen horen daarvoor geld te krijgen.

Een vakantiewerker of puber die wil bijverdienen, zou er nog geen minuut over peinzen: elke dag werken, uren maken maar geen financiële vergoeding krijgen, alleen ‘kost en inwoning’. Toch is dit wat veel meewerkende boerinnen doen. Structureel druk met het bedrijf, maar geen cent daarvoor op de eigen bankrekening.

Boerin niet betalen? Raar, vindt meerderheid

Het lezerspanel van Boerderij kreeg hierover enkele meerkeuzevragen voorgelegd. Hierbij blijkt dat een ruime meerderheid (68 procent) het niet logisch vindt als meewerkende boerinnen of vrouwen des huizes niet financieel worden beloond. Zij horen hiervoor wel beloond te worden, hetzij maandelijks via een salaris, hetzij bijvoorbeeld aan het eind van het jaar via een winstuitkering.

Tussen droom en daad…

Tot zo ver de meningen. Maar hoe handelt het lezerspanel hier zelf in? Ook dat werd gevraagd. Bij 47 procent van de panelleden blijkt de vrouw op het agrobedrijf betaald te worden voor haar werkzaamheden. Bij 19 procent is dat niet het geval. In de rest van de gevallen is de vraag niet van toepassing.
Kortom, de groep die er voorstander van is dat meewerkende boerinnen ook vermogen opbouwen, is met 68 procent toch groter dan de groep bij wie dat in de praktijk ook gebeurt. Tussen droom en daad staan ook hier kennelijk zaken in de weg, en praktische bezwaren.

Minder draaiende bedrijven

Een agrarisch accountant merkte hierover tegen Boerderij op: ,,Je ziet het vooral op minder goed draaiende bedrijven, dat voor de meewerkende vrouw financieel niets is geregeld. Maar verstandig is dat niet voor haar positie, en het is riskant. Want stel dat de relatie na jaren strandt. Waar blijft de vrouw financieel dan? Dat is maar afwachten.”
Natuurlijk, agrarische continuïteit is belangrijk. Het bedrijf moet voortleven, dat zit er heel diep in en dat is misschien wel dé kracht van de landbouw: tegen de verdrukking in, soms misschien wel tegen economische wetten in, doorploeteren waar anderen allang waren afgehaakt. Boeren zijn knokkers, het gaat financieel tot bloedens toe. Maar als dat alleen kan door een belangrijke medewerker structureel niet eens slecht te belonen, maar níet te belonen, dan werpt dat toch ook vragen op.

Word lid van het Boerderij-lezerspanel!

Meer over dit onderwerp is volgende week te lezen in Boerderij nummer 4, op de pagina Lezerspanel.
Ook uw mening laten horen? Meld u aan voor het lezerspanel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sjefke

  We zullen het dan maar niet hebben over het zakgeld van de kinderen, die meewerken in het bedrijf. Of komt dat tegenwoordig niet meer voor.

 • no-profile-image

  Han

  Dat bovenstaand gebeurt is erg genoeg, maar begrijpelijk. (overleven) Wat nog erger is, de overheid en ook LTO baseren op dit fenomeen (gezinnen die werken voor nog geen minimum loon) hun beleid. In mijn ogen een beleid gestoeld op slavernij!! Is dit beleid niet mede verantwoordelijk voor de eerder besproken psychische crisis binnen boeren gezinnen?

 • no-profile-image

  Cosument

  Het is langzamerhand en drama aan het worden. De enorme inzet die er is bij de gezinnen in de land en tuinbouw wordt niet beloont. Daarbij kunnen we alle dagen zien en lezen hoe actiegroepen proberen om het leven van de onze voeselproducenten zeer zuur te maken. Net die mensen die niets in de samenleving presteren, zijn daar mee bezig. Hoe houden de gezinnen het vol, om onder betaald te worden voor hun zeer goed voedsel en dan ook nog beschimt te worden door niets nutten! Er is enorm veel geld voor onzin over de balk gesmeten, maar voor het voornaamste, betalen ze niet! De banken kunnen zich wel is afvragen waar ze mee bezig zijn! De politiek heeft het ver af laten weten! LTO heeft geheult met de actiegroepen!! De cooperaties hebben voor zich zelf gezorgt. En de graaiers graaien ong door, over de ruggen van de ...!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoe gaat het eigenlijk in de burgerij? Gaan daar de centjes die binnen komen ook niet op aan kost en inwoning? En wanneer de burgervrouw geen betaalde baan heeft, maar enkel huisvrouw is, krijgt ze dan een salaris van manlief?? Mijn vrouw heeft haar eigen salaris uit haar parttime baan en daarnaast salaris uit bedrijf, maar dat terzijde. Volgens mij is het hier meer de heksenjacht van feministe Margreet, dan dat er echt sprake is van misstanden in de boerenstand.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Melkveehouder, in de burgerij is een vrouw veel minder tijd kwijt aan de huishouding. Als je partner gewoon een 9-5 baan heeft zijn er veel meer mogelijkheden buitenshuis een baan te zoeken. De aanval op Margreet is niet ter zake doend.

 • no-profile-image

  Han

  Josien. Je kunt best gelijk hebben m.b.t. moeilijkere huishouding. Dit neemt niet weg dat de betaling voor deze extra arbeid ontbreekt en daar ging dit artikel over. Dat jij je kunt permitteren voor nop te werken op het bedrijf o.k. Maar economisch is het niet verantwoord. Het geeft aan dat er een te smalle marge is binnen de landbouw. En zolang de boeren gezinnen dit als normaal beschouwen en ook uitdragen zal het politieke en handels beleid nooit veranderen. Resultaat steeds minder liefhebbers voor dit mooie vak en dus sterft de boer uit en wordt vervangen door een industrieel agrarische productie eenheid waarbij het groot kapitaal de baas is.

 • no-profile-image

  Jeroen

  @Josien welk verschil is er dan? De werktijden zijn anders, maar alleen het melken staat vast, dus er is wel flexible mee om te gaan.
  "Waar blijft de vrouw financieel dan? Dat is maar afwachten.”" Bij scheiding, zal de man altijd bloeden, de vrouw word in de wet zo beschermt. Het is de helt van het aantal huwelijksjaren,dat de man financieel voor de vrouw in moet staan,daarnaar gaat het pensioen ook nog eens doormidden zelfs als de vrouw een nieuwe relatie heeft!

 • no-profile-image

  gerard

  Gewoon in gemeenschap van goederen trouwen, het opgebouwde vermogen is dan van hen samen. Loon uitbetalen is dan niet nodig.

 • no-profile-image

  Boerenechtpaar

  Josien, in moderne huishoudingen is er geen verschil meer tussen boeren en burgers. Een moderne boerderij heeft een kantine en douche/wc plus wasgelegenheid. Waar vrouwen toestaan dat hun huishouding vermengd wordt met het bedrijf, laten zij het zelf in de oorsprong misgaan. Als je dat leuk en gezellig vindt, moet je later ook niet meer zeuren.

 • no-profile-image

  Anna

  Ik kom al zoveel jaren bij boeren op hun bedrijf en merk nooit dat zij daar hun pijntje hebben of de boerin mee mag delen. Meewerkende boerinnen krijgen daar op hun manier wel geld van/voor! ik vraag me af of 't niet in elke eigen zaak daar de meewerkende vrouw, haar zakcentje van krijgt. Ik snap niet waae men dit op baseren.
  (reclame verwijderd. RB)

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.