Rundveehouderij

Achtergrond

Jong rosé vleeskalf goedkoper

Houders van rosévleeskalveren hebben hun dieren de afgelopen weken vooral op een leeftijd onder acht maanden afgeleverd. Dat was financieel gezien aantrekkelijker dan het afleveren op een hogere leeftijd. Het prijsverschil tussen jonge en oude rosévleeskalveren was dermate groot, dat het langer aanhouden van de dieren een aanslag op de portemonnee was voor vleeskalverhouders. Door de dieren jonger dan acht maanden naar de slachterij te brengen vielen de dieren onder de defenitie kalfsvlees.
Door het grote aanbod van jonge rosévleeskalveren staat de opbrengst van de dieren onder druk. De prijzen dalen met 5 cent naar € 3,20 tot € 3,25 per kg geslacht-gewicht. Dat is 8 cent per kg minder dan een jaar geleden. Oude rosévleeskalveren noteren onveranderd op € 2,78 tot € 2,83 per kg geslacht gewicht. Dat is 7 cent per kg minder dan begin oktober 2009. Door de stijging van de voerkosten komt de opbrengst van rosévleeskalveren onder de kostprijs.
Blanke vleeskalveren gaan prijshoudend van de hand. Het aanbod van de dieren is niet al te groot. Daardoor blijft de notering van de dieren gelijk op € 4,45 tot € 4,55 per kg geslacht-gewicht. Dat is 5 cent per kg meer dan een jaar geleden. Door de hogere voerkosten moet de prijs van blanke vleeskalveren stijgen.
De afzet van kalfsvlees loopt nooit geweldig in oktober. Door het wildseizoen gaat het luxere achtervlees minder goed van de hand. De vraag naar voorvlees en bijproducten is redelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.