Rundveehouderij

Achtergrond

Export van vaarzen groeit weer, prijs stijgt

De melkveehandel is tweeledig. In Nederland is moeilijk plaats voor melkkoeien te vinden. Stoppers hebben meteen problemen, omdat ze voor de dieren weinig ontvangen. Voor vaarzen, drachtige en net afgekalfde, is echter een vlotte verkoop in het buitenland. De Nederlandse exporteurs hebben terrein herwonnen, dat verloren was als gevolg van blauwtong problemen. De export van vaarzen naar Engeland, Spanje en Roemenië binnen de EU en Rusland en Marokko daarbuiten steunt het prijsniveau. Het aanbod van goede melkkoeien is overigens klein, doordat de boeren zuinig zijn op hun vee. De melkprijs is relatief hoog. Wat al aangeboden wordt zijn vaarzen, zoals gezegd goed gevraagd, en slachtkoeien. De vraag naar fokpinken trekt aan. Al met al weinig beweging in de prijzen, met uitzondering voor exportvee.

Prognose: Vaars en fokpink duurder

Of registreer je om te kunnen reageren.