Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

De beer is los!

Het jachtseizoen is van start gegaan, en in onze regio wordt veel gejaagd. En dan niet op klein wild. Het liefst op beren!

Het jachtseizoen is weer aangebroken. En dan gaat het niet om klein wild! De eerste drie beren werden in de zomer geveld, op heterdaad betrapt bij het aanvallen van schapen, één werd aangereden, één werd begin september geschoten bij de start van de vergunningsjacht. En met het laatste schot van de 19-jarige Ida Nymoen werd de zesde beer in onze regio Tynset geveld, en was het quotum vol. Een ontzettend trotse, blonde Ida staat in de krant met haar jachtteam.
Om een beer te vellen is een heel team, veel concentratie en geduld en een boel uithoudingsvermogen nodig. Maar uiteindelijk was het dus deze jonge meid die haar hond aangevallen zag worden door de bruine beer, die de afgelopen zomer heel wat schapen gegrepen had. Ze aarzelde niet en schoot.

Jachtseizoen is open

Het is herfst, de jacht is begonnen. Drukke tijden voor avløsers, want de boeren zijn allemaal even boer-af, Nu is men jager! Het straatbeeld wordt gekenmerkt door mensen in groene pakken met fluorescerende, oranje capuchons. Het oranje is noodzakelijk, zodat je niet door iemand uit je jachtteam voor prooi aangezien wordt. Maar waarom dan niet het hele pak van oranje materiaal is gemaakt, is mij onduidelijk. De dieren zien immers geen kleur.

In Oppland lukt het beren schieten niet

De jagers in onze provincie Hedmark zijn beroemd om hun kunsten en ervaring, met name in het vellen van beren. Ze zijn zo beroemd dat de jagers van Oppland, een westelijker gelegen provincie, nu de hulp van deze mensen inroepen. Ook in Oppland is een aantal beren te schieten, en de jagers hebben het sinds 1 september nog niet voor elkaar gekregen om een enkele beer te vellen. En dat terwijl zij een quotum van vier te vullen hebben.
Het ontbreekt de jagers aan kennis, ervaring en goede honden.

Blinkend van trots aan de slag

Een ontzettend compliment natuurlijk. De jagers, zo ongeveer elke man en ook een heel aantal vrouwen in mijn omgeving, stralen dan ook van trots. Hier blinkt hun ‘outback’-provincie in uit, in de jacht! En met glimmende ogen worden dan verhalen getapt over zelf meegemaakte belevenissen in de bossen. Iedereen kent de smaak van eland, rendier, hert of rype (een patrijsachtige vogel) en plaatst die smaak bij deze tijd: de herfst. Heerlijk!

Bekijk ook de foto-reportage

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Beer

  Lekker, Berehap. Met uitjes en satésaus. Nou weet ik waar dat vandaan komt.

 • no-profile-image

  berend

  bizar. Moet je heir nou trots op zijn ? weet het niet. Met je hypermodern geweer en een half dorp en wat honden een beer opjagen en schieten, weet niet of je daar zo trots op kunt zijn.

 • no-profile-image

  Eleonie

  Tja, trots is een kwestie van cultuur denk ik maar.
  Ik hou er zelf ook van om dieren in het wild te zien, veilig bij de tv op Discovery Channel.
  Maar in het echt is het toch een ander verhaal, denk ik. De schapenboeren zijn hier niet blij met loslopende beren, vooral omdat het hun veestapel nogal inkrimpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.