Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Anders voeren

Dat de koeien nu bijna twee keer zoveel melk geven als onder de vorige huurder heeft een simpele reden. We zijn duidelijk meer gaan voeren dan de vorige huurder deed.

De vorige huurder keek eigenlijk nergens naar en voerde het vee te weinig. Wij voeren ze nu veel harder. Maar wat waarschijnlijk minstens zo belangrijk is, is dat we elke dag de voerresten verwijderen. Ook voeren we geen voer meer met schimmelplekken, wat hij wel deed.
Onze Noorse buren, zelf ook boer, zullen ons wel eigenwijze Nederlanders vinden. Ze keken in ieder geval vreemd op toen we in juni al de maaier en opraapwagen tevoorschijn haalden. Maar dat kon ons er niet van weerhouden om te maaien en het eerste lekkere verse gras aan de koeien te verstrekken. Die aten er dankbaar van.

Andere voederwinning

We hebben een heel andere manier van voederwinning ingevoerd dan in Noorwegen gangbaar is. We hebben de eerste snede dankzij hulp vanuit Nederland net zo mooi droog kunnen inkuilen als men dat in Nederland is gewend. De Noren doen dat heel anders. Hier maait men het gras, laat het een halve dag liggen en haalt het dan al binnen. Daarbij gebruiken ze Grasaat. Dat is een chemisch middel dat de conservering van het gras bevordert.
Meestal kan in deze regio maar een keer per jaar gemaaid worden. Omdat we vrij vroeg zijn begonnen met maaien, hebben we het meeste land twee keer kunnen maaien. Alleen de dit jaar opnieuw ingezaaide stukken en de natte stukken hebben we maar een keer kunnen maaien.

De koeien zijn 14 juli al naar buiten gegaan, twee weken eerder dan vorig jaar. En ze zijn 16 september weer op stal gekomen. De eerste weken na 14 juli hebben we ze 's avonds na het melken weer naar buiten gedaan. Ze staan immers 10 maanden op stal. Dus een beetje lichaamsbeweging kon in onze ogen geen kwaad.

Foto

Annechien van Essen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Eleonie

  Hei Annechien!
  Goed bezig, mooi droge kuil, daar kunnen ze inderdaad nog wat van leren! Hier maait men nog extremer: achter de maaimachine zit de opraapfunctie. Dus het gras ligt ongeveer een halve seconde te drogen...

 • no-profile-image

  casev

  Intressant verhaal. Zelf was ik vorig jaar op de Noordkaap, en verbaasde me erover dat 200 km onder de noordkaap er nog enkele melkveehouderijen zaten. Het land vol witte ronde balen, die ze overal lieten staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.