Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Andere regels

De veterinaire regels verschillen flink tussen Nederland en Engeland. Engelse boeren mogen veel meer zelf doen.

Niet alleen qua voetbal verschillen wij Nederlanders van Engelsen. Het Engelse team was natuurlijk allang uitgeschakeld terwijl wij nog warm liepen voor de WK-finale, en dat ligt hier toch nog steeds erg gevoelig. Ook qua regelgeving omtrent vaccinatie en medicijnen zijn er veel verschillen. Waar ik in Nederland een deel van mijn tijd besteedde aan het onthoornen van kalfjes en het inenten van koppels dieren, heb ik in Engeland nog geen kalf onthoornd of ingeënt.
Hier in Engeland kunnen boeren verdovingsmiddelen als lidocaïne zelf bestellen en daarmee hun kalfjes verdoven voor het onthoornen. Dat betekent dat hier niemand het in zijn hoofd haalt om een kalf zonder verdoving te onthoornen. Helaas is dat in Nederland wel eens anders, ondanks dat dit bij wet verboden is.
Af en toe kwam ik in Nederland veehouders tegen die van mening waren dat je best een kalf kunt onthoornen zonder verdoving. Ik vind dat absoluut dierenmishandeling en vind dat iedere boer die dat zegt eens 5 seconden lang die gloeiende bout op zijn eigen voorhoofd moet plaatsen. Het argument dat dit vroeger ook zo gebeurde, slaat natuurlijk nergens op. Vroeger hadden we ook geen supermarkten en zou ik de hele dag in het bos bessen aan het plukken zijn voor de avondmaaltijd, terwijl mijn man op bizons aan het jagen was. Als je niet wilt investeren in je opfok, moet je geen koeien houden. Sterker nog, ik hoop dat het ooit nog eens normaal wordt dat we kalveren naast verdoving ook een langwerkende pijnstiller gaan geven tegen de napijn van onthoornen.

Zelf vaccineren geen enkel probleem

Waar ik ook erg van opkeek, is dat vaccinaties hier gewoon besteld kunnen worden en boeren zelf hun dieren vaccineren. In Nederland is dat verboden, op wat uitzonderingen in de varkens- en pluimveehouderij na. Dat maakt het vaccineren van een koppel koeien in Engeland dus ook een stuk goedkoper en leidt ertoe dat veel bedrijven hier vaccineren tegen IBR, BVD, BT en nog een hele reeks andere ziekten. Dat is misschien ook wel verstandig, gezien het ontbreken van bedrijfskleding.
Stierkalveren (voor afmesten) worden hier ook vaak gecastreerd. Onder lokale verdoving worden op jonge leeftijd de testikels verwijderd. Ook dit zouden boeren zelf kunnen uitvoeren, aangezien de verdovingsmiddelen op ieder bedrijf aanwezig zijn. Maar daar bellen ze dan liever wel de dierenarts voor. Blijkbaar hebben Engelse boeren meer moeite met het verwijderen van ballen dan met het verwijderen van hoorns.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Het is maar waar je mee vergelijkt, hier in Nederland heb je denk ik de gulden middenweg aangezien er in Denenmarken nog veel meer regels etc. zijn.

 • no-profile-image

  Jeroen

  En hier knijpt dus veel. We hebben een Europse markt, maar verschillende regels per land???

 • no-profile-image

  Han

  Piet. het aantal regels dat een land heeft is een afspiegeling van o.a. de politieke geaardheid. Hoe linkser hoe meer er geregelt wordt. Je kunt ook zeggen dat deze politieke filisofie uit gaat van wantrouwen jegens zijn burgers, dus alles in controleerbare regels vatten plus bijbehorend econtroleurs.

 • no-profile-image

  Simon

  pijnloos castreren van stier kalveren doen wij hier in Canada met een rubber ring om de scrotum als bijde ballen ingedaald zijn,normaal op de tweede dag na geboorte.De scrotem valt er naar een paar weken af.
  alle vaccinaties en medicijnen zijn hier zonder meer verkrijgbaar bij de boeren en ze doen dan ook alles zelf.
  De veearts word bijna alleen ingeschakeld voor een keizer snee of een operatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.