Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Zoektocht naar zaagsel en een klauwbekapper (2)

De klauwbekappers zijn 'snelle schapenscheerders’ die er niet alleen een bloedbad van maken, maar ook drie kreupele koeien achterlaten.

Zaagsel in huis voor bijna een jaar, maar de vaars was nog steeds kreupel en kon ieder moment haar kalf krijgen. Het toeval wilde dat een paar dagen later de boerderij-eigenaar gebeld werd door de drukbezette klauwbekapper. Hij kende twee andere klauwbekappers die wel interesse hadden, en of wij akkoord gingen. Liever vandaag dan morgen, was het antwoord. Het werd de volgende morgen. Na het bekappen van de hoogdrachtige vaars, die heel voorzichtig werd opgehangen in de mat, was er tijd voor de andere koeien. Er werd in een moordend tempo gewerkt en deze stemming sloeg over op de koeien, die allemaal bloednerveus waren.

Bloedbad

Toen ik na een half uur een kijkje nam, trof ik een bloedbad aan in de silo. De grond rondom de bekapbox was één rode vijver en bloedsporen liepen de silo uit, de grupstal in. Door het spoor te volgen, kwam ik vanzelf bij de slachtoffers die met hangende kop weer op hun plek stonden. Ik had nog nooit eerder klauwbekappers aan het werk gezien, en deed mijn mond al open voor een verontwaardigd protest. Johan die mij zag staan en me natuurlijk al langer kent dan vandaag, duidde met een grimmig gezicht dat ik weg moest gaan. Dierenleed is taboe, dus in tranen ging ik terug naar huis om te doen wat ik mezelf en Johan beloofd had, namelijk volgens Noors gebruik zorgen voor ‘een eigen baksel’ bij de koffie. Stond ik daar wafels te bakken voor de beide heren. Bah!

Snelle jongens… maar wel drie kreupel

Johan, die ook niet eerder klauwbekappers aan het werk had gezien, had er ook geen goed gevoel bij. Is een beetje bloed normaal, en wanneer is een beetje toch te veel? Hij liet doorschemeren dat het wat hem betrof wel iets rustiger mocht. Onder de koffie en de wafels moesten we aanhoren wat een snelle jongens ze wel niet waren. Het ene na het andere record werd opgedist. Ze vertelden van beroep schapenscheerder te zijn. Omdat er vraag naar was, waren ze het klauwbekappen erbij gaan doen. De oudste van het stel zei: “Het is heel simpel, als u mij niet meer belt, weet ik dat u niet tevreden bent.” Een waarheid als een koe! Wij zullen deze heren inderdaad nooit meer bellen, want later op de dag werd pas echt duidelijk dat van de 12 bekapte koeien er 3 kreupel waren, waarvan één zo erg dat we de veearts erbij moesten halen.

Rekening in duplicaat

De veearts stond er hoofdschuddend bij en zei niets te kunnen doen. Hij vertelde dat deze twee mannen slecht bekend stonden in de omgeving. Dit was nou al de zoveelste keer dat zij bij koeien werden geroepen die door deze mannen waren bekapt. Tja, dat hoor je dan allemaal achteraf.
De rekening van de heren deed me overigens de wenkbrauwen fronsen… van verbazing, zo laag dat die was. Beide mannen woonden op ruim 100 kilometer (1,5 uur per rit) van ons vandaan en de rekening bedroeg nog geen €50 aan voorrijkosten. Voor het bekappen rekenden ze €8,50 per koe. Ik heb werkelijk gedacht - lach maar, echt oenig van me - dat ze zelf ook vonden geen eersteklaswerk te hebben afgeleverd, en daarom de rekening hadden aangepast. Tot een week later de andere klauwbekapper dezelfde rekening stuurde!

Ondertussen zijn we ruim twee jaar verder, en komen de veeartsen, die onze buurmannen zijn, twee maal per jaar langs voor het bekappen, zoals te zien op onderstaande foto’s. Het ras NRF (Norsk Rødt Fe) heeft erg goed been- en klauwwerk en spoedgevallen hebben we zelden. In dat geval staan ze binnen twee dagen met bekapbox op de stoep, zonder extra kosten.

Fijnste zaagsel ooit

In mijn volgende blog hierover, deel 3, heeft de zaagselman zijn vrachtwagen verkocht… en schenkt het dorp ons een hele lading vuilniszakken gevuld met het fijnste zaagsel ooit.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter cardinaels

  ik kap hier nu 20 jaren klauwen en een bloed bad hoord er niet bij

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Als het bloed doet de bekapper het verkeerd.

 • no-profile-image

  Hens Mekking

  Ik denk dat iedere bekapper het er wel over eens is dat een plas bloed onder de bekapbox er niet bij hoort. Zeker niet als je maar 12 koeien bekapt. Ik weet ook dat genoeg bekappers deze blogs lezen, dus ik wil wel eens weten of zij ook het idee hebben dat de Deense/Scandinavische bekapmethodes een beetje groffer zijn dan onze. Of komt dat alleen door de snelheid waarin het moet?
  Rest mij nog te zeggen dat zulke prutsers het voor de rest van de bekappers verpesten. In dit geval dus duidelijk: goedkoop is duurkoop.

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Hens, ik vind het niet terecht dat je alle Scandinavische klauwbekappers over één kam scheert... je stelt het als een vraag, maar de suggestie ligt er wel. De blog eindigt positief want bij de veeartsen valt er nooit een druppel bloed, dus...! Deze serie van 3 blogs gaan over dingen die je op je dak krijgt, als je net in het buitenland zit, het dialect niet te verstaan is (zaagsel bestellen), en in het geval v.d. bekappers, je afgaat op anderen door hen in te schakelen. Ook de rekening zonder morren betalen hoort daar onder, wat ik in Ned. niet gedaan zou hebben wanneer de zaken niet goed gebeurd/geleverd zijn enz. En goedkoop is duurkoop? €17,- per koe is echt niet goedkoop! Groet,

 • no-profile-image

  Jan

  Ik vind dat je direct nadat de eerste koeien de box uitkwamen had moeten zeggen: "WEGWEZEN". Het zijn jullie koeien dus jullie vertellen hoe het moet en niet zulke prutsers!! Ik snap jouw man ook niet die stond er nota bene bij...
  En al helemaal geen koffie drinken en net doen of het allemaal goed is.!.

  Mijn advies: Koop zelf een box!

 • no-profile-image

  Hens Mekking

  @ Vera: Over Deense of Scandinavische klauwbekappers heb ik niks gezegd. Mijn vraag gaat over het verschil in methode van bekappen.

 • no-profile-image

  Vera

  Nou Jan, ws. heb je blog 1 niet gelezen; wij zijn pachter en hadden toen dit speelde, net deze verwaarloosde boerderij overgenomen en zijn afgegaan op het advies v.d. eigenaar deze mensen in te huren. Al na de eerste paar koeien heeft Johan laten merken, wat hij ervan vond... daarna is er geen bloed meer gevloeid, maar wel te laat voor de eerste paar koeien, dat klopt. In mijn vorige reactie kun je lezen, dat ik in Ned. anders gereageerd zou hebben, als ik toen gedaan heb, net aangekomen in een vreemd land! Koffiedrinken was echt een vorm van beleefdheid, ook al omdat toen de mate van 'het kreupel zijn' nog niet duidelijk was.

 • no-profile-image

  boerin

  Vera, ik kan me de situatie heel goed voorstellen. Een vreemd land, je weet dat er iets niet klopt, maar wil niet als de betweterige NL overkomen. Soms wordt je in het buitenland door schade en schande wijs. Veel succes!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.