Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Winters

De winter geeft verrassingen en problemen. Onze goudvissen zijn doodgevroren, en ook de trekker heeft kuren, net als andere apparatuur.

Toen we hier kwamen wonen bleken er tot mijn verbazing goudvissen in de oude drinkbakken van de koeien te zitten. De vissen doen goed werk, ze eten de voedselresten op die uit de bekken van de koeien vallen tijdens het drinken.
Ze zijn in de vier jaar dat we hier wonen kogelrond geworden. Ik vind het een wonder hoe ze zich daar in leven kunnen houden, maar ze hebben het enorm naar hun zin en het water blijft schoon. Je kan het vergelijken met een stromend beekje.

Antivries vergeten

Enkele weken geleden is echter de toevoerleiding naar de drinkbak dichtgevroren. De waterstand in de bak was daardoor zo laag geworden dat het water dat er nog inzat was bevroren. Vier leden van ons Oranje-elftal zijn toen ook doodgevroren. Waarom heb ik niet even gekeken? Nooit aan gedacht door die ellende in het huis. Wat kan je gehecht raken aan een stel stomme vissen.

Dat is niet de enige overlast door de winter. Onze trekker wilde ondanks een nieuwe accu niet meer starten. De mestschuiven willen niet meer lopen. De mest vroor vast waar je bijstond, ook in de melkstal. De melkmeters bij de ingangen vroren tijdens het melken vast. Het was net of je tijdens het melken tussen een kudde trompetterende olifanten stond, niet om aan te horen! De automatische afname deed het ook niet, en voor elke nieuwe groep koeien moest het ijs uit het begin van de loopgangen gehakt worden. Niet prettig voor de koeien, maar we hebben uiteindelijk met zout gestrooid.

Doodsmak

Dat voorkwam echter geen kwetsuren. Een koe die 8 weken later zou moeten kalven gleed uit en lag in een spagaat. Het was een hele toer om haar uit de stal te krijgen. We hebben het beest in de ziekenboeg, een strostal, gekregen. Opstaan lukte niet. Een paar dagen later ging het al beter met haar maar toen we op een morgen bij de stal kwamen lag de koe met haar kop onder haar lijf. Het bleek dat ze, bij een ongelukkige poging om op te staan, haar nek had gebroken. Wel balen, want ze was een van onze betere koeien.

‘Stoere’ boer

De dag erna kwam ik een boer tegen die aan de andere kant van het dorp woont. Hij wilde weten hoe wij het hadden geklaard. Hij had dezelfde problemen in de stal en had hulp gehad van een andere boer, zijn schoonvader en een broer. Hij keek me wel wat vreemd aan en vroeg "Hebben jullie helemaal geen hulp gehad van anderen dan"? Ik moest lachen en slikte nog net de woorden "Mein Mann ist ein Stoere Boer" in. Stur (uitgesproken als ‘Stoer’) heeft namelijk een totaal andere betekenis in het Duits: op een zeer negatieve manier stijfkoppig.

Hopelijk maken we zulke koude dagen niet meer mee, voor deze winter althans!

Foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Monique voor de meeste van je problemen weet ik als akkerboer echt geen oplossing maar als de trekker een watergekoelde motor heeft is het start probleem wel op te lossen met een blok verwarmer die ziet er net uit als een kleine dompelaar en kan op de plaats van een vriesplug er blijvend ingezet worden en gewoon in het stopkontact (220volt) aangeloten worden als het een luchtgekoelde moter is zijn er verwamingelementen die gewoon als een magneet tegen het carter aan kan doen en ook weer gewoon in het stopcontact

 • no-profile-image

  Vera

  Tsjonge Monique, wat een winter maken jullie mee! Hier gaat het er ook heftig aan toe, maar niet zo extreem als bij jullie. Wat ellendig van die koe en de goudvissen. Sterkte hoor! Groet

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Tja ik ben de laatste jaren goed gaan begrijpen waarom de streek waar we wonen de Schneifel/Schnee-Eifel word genoemd! Gemiddeld 5 graden kouder dan in Nederland. Toen we verhuisden zei ik nog "Hiep hoi we gaan naar het zuiden!" Ik denk nog vaak aan die woorden terug, "lach"

 • no-profile-image

  Boer uit friesland

  Reacktie op Ed Bakker Canada,

  Dat spul is hier moeilijk te krijgen zeker in Nederland , ben ook al jaren aan het zoeken Als u een adres heeft ?...

  mail ! 7avs@planet.nl

 • no-profile-image

  Monique Vos

  @Ed Bakker uit Canada, Henk heeft jaren geleden een uit Canada geïmporteerde Chevrolet Silverado Pick Up gekocht (6,2L Diesel). Daar zat zo'n Block Heather ingebouwd. Bedankt voor je reactie, het is inderdaad een goed idee! Alleen de vraag, waar vind je hier in europa zoiets! Misschien ook een idee voor @Boer uit Friesland, je zou navraag kunnen doen bij een importeur/handelaar die auto's importeert uit bijv. Canada. Ik weet dat ze op aanvraag ook onderdelen meenemen, Misschien kunnen zij een Block Heather voor je meenemen!?
  Heel veel succes!

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  als je importeerd uit canada of de usa bedenk wel dat hier in noord amerika het stopcontact 110 volt is en geen 220 zoals in europa 220 heeft hier dezelfde functie als 380 volt in europa maar mischien kan Vera Wijnveen in noorwegen wel zeggen waar block heaters te krijgen zijn ,vroeger had mijn vriend er een voor zijn mercedes 200D maar die ging dan in een radiatorslang

 • no-profile-image

  W Geverink

  Standheizung heet dat bij jullie Monique. Die lijken in duitsland vrij normaal te zijn. Vast verkrijgbaar via de plaatselijke automaterialenhandel of trekker dealer. En als je lid bent van de ADAC krijg je volgens mij nog 10% korting ook! succes.

 • no-profile-image

  Zuidwester

  Op de prijslijst van een nieuwe Fendt staat ook een voorverwarmingsset voor motor en transmissieolie, dat zal de blockheater wel zijn. Verkrijgbaar voor € 230,-- en ze zullen die later ook wel in kunnen bouwen. Ideaal voor veebedrijven die iedere dag een half uurtje moeten voeren.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Bedankt voor de tips!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.