Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Weidevogels over de hele wereld

Landbouw vormt het meest wijd verspreide habitat op de wereld. Maar liefst 37% van alle ca. 10.000 vogelsoorten zijn daarvan in meer of mindere mate afhankelijk. Het CLM vatte ze samen in een boek.

Dit en vele andere feiten staan in een fonkelnieuw en uniek boek van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM): Farmland Birds across the World. Een boek dat in tekst en met veel foto’s laat zien welke vogelrijkdom wereldwijd is te vinden in landbouwsystemen. Ook wordt ingegaan op de bedreigingen en kansen voor deze vogels. De auteurs hebben zich laten adviseren door tal van buitenlandse experts.

Grutto gevolgd tot in Afrika

Het boek behandelt alle grote landbouwgewassen: van grasland tot rijstvelden en van akkers tot koffieplantages. Meer dan 500 vogelsoorten passeren de revue, waarvan 160 geïllustreerd met fraaie foto’s. Het boek neemt de lezer mee op reis naar gewone soorten zoals de koereiger, die inmiddels op alle continenten voorkomt, maar ook naar zeldzaamheden zoals de Japanse kuifibis in Chinese rijstvelden, de kleurrijke Pennant-rosella in Australische boomgaarden en de konijnuil in Noord-Amerikaanse graslanden. Ook volgt het de grutto op zijn reis van Nederland naar West Afrika. De verscheidenheid aan landbouwvogels – waaronder tal van zeer fraaie – blijkt overweldigend.

Vogels onder druk

Veel vogels in de landbouw staan onder druk. Het boek besteedt aandacht aan de vele bedreigingen waaraan de vogels blootstaan, zoals habitatverlies en intensivering. Maar het toont ook de mogelijkheden voor bescherming en laat zien wat er op dit punt al gebeurt. Het rijk geïllustreerde, Engelstalige boek is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurbescherming, vogels, landbouw, voedsel en overheidsbeleid op deze terreinen.

Tot 10 maart 2010 kost het boek € 19,-, daarna € 24,- (beide excl. verzendkosten). Meer informatie en bestellen bij CLM in Culemborg, tel. (0345) 470700 of e-mail: birdbook@clm.nl.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    a.van der weijden

    ik wil graag 2 eksemplaren bestellen van het boek Farmland Birds across the World
    wilt U me laten weten wanneer U ze levert?

Of registreer je om te kunnen reageren.