Rundveehouderij

Achtergrond

Schaatsers parkeren in weiland

Duizenden schaatsers parkeerden dit jaar voor €3 bij veehouder Jansen in Ankeveen (N.-H.). Vanaf daar schaatsen de schaatsers zo naar de Ankeveense plassen.

Op schaatsdagen rijden de auto’s af en aan naar het weiland van veehouder Jansen aan de Loodijk in Ankeveen. Restaurant de Molen aan de Loodijk in Ankeveen is de afgelopen schaatsdecennia uitgegroeid tot één van de bekendste opstapplaatsen bij de Ankeveense plassen. Schaatsers kunnen via een brede sloot, omringd door bomen, gemakkelijk naar de plassen schaatsen. De opstaplocatie is van alle gemakken voorzien. De koek-en-zopie regelt het restaurant en de sanitaire voorzieningen. Een schaatsenslijper verzorgt het materieel. Op het weiland van veehouder Jansen kan iedereen zijn auto kwijt.

Parkeren

Zodra het ijs goed is, stelt de veehouder zijn weiland beschikbaar voor schaatsers. Het weiland is zo’n 4 ha groot en hij kan er 2.000 auto’s kwijt. Sinds vorige week dinsdag (5 januari) is Jansen vanaf 8.00 ’s ochtends bij het weiland aanwezig om de eerste schaatsers op te vangen. De eerste dag kwamen zo’n 80 schaatsliefhebbers. Onlangs parkeerden al ruim 1.000 schaatsers bij de boer. Door de week zijn dat er meestal tussen de 200 en 500. De gehele dag zijn tenminste twee personen, herkenbaar aan de oranje hesjes, aanwezig op de parkeerlocatie. Een persoon heft het parkeergeld bij de oprit. De tweede is parkeerwacht en zorgt dat alle auto’s op de juiste plek staan en veilig het terrein verlaten.

Mooie bijverdienste

Het parkeren is een mooie bijverdienste voor de melkveehouder naast zijn bedrijf met 90 melkkoeien, 800 melkgeiten en 50 schapen. Iedere auto betaalt €3 parkeergeld. Het parkeertarief van €3 per auto is centraal afgesproken tussen de beheerders van de drie schaatsparkeerplaatsen in het dorp.

In een echte schaatswinter loopt de omzet in de duizenden euro’s. Hoeveel dat dit jaar zal zijn weet Jansen niet. Dat ligt eraan hoelang de vorstperiode aanhoudt. Gisteren heeft hij zijn parkeerplaats moeten sluiten. Het ijs was te slecht. Zo spaarden ze het ijs voor later in de week.

Informatiebron

Jansen en zijn parkeerwachten zijn ook een belangrijke informatiebron voor schaatsers. De schaatsers vragen hem waar ze veilig kunnen schaatsen en waar eventueel geveegd is. Maar ook ziet de veehouder het als zijn verantwoordelijkheid dat de weg openblijft voor hulpdiensten. “Een ambulance moet altijd het ijs kunnen bereiken”, aldus Jansen. Ook geeft hij hulp bij lege accu’s of auto’s die vastzitten in de sneeuw.

Weilandschade

De schade aan het weiland is gering volgens de veehouder. In het voorjaar gaat hij er even met de eg overheen om de grootste sporen dicht te maken. Daarnaast bemest hij het wat extra. Hoogstens moet hij pleksgewijs wat gras doorzaaien. Wel verzamelt hij iedere dag het afval dat de bezoekers achterlaten. Iedere dag zijn dat twee of drie zakken vol.
Een nadeel aan de parkeerfaciliteiten is er ook. De veehouder komt zelf niet aan schaatsen toe. Want als de schaatsers ’s avonds weg zijn, is het tijd voor het werk op zijn boerderij, en daarna is het donker.

Foto

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.