Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Q-koorts is overal

Waarom moest de Q-koortsepidemie zo uit de hand lopen in Nederland, terwijl er in het buitenland al jaren ervaring is met deze ziekte en er best mee te leven valt? Je moet het probleem wel willen zien én aanpakken.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin het hele Q-koortsdrama in Nederland niet zo erg heb gevolgd. Niet omdat het me niet interesseert, maar omdat ik het geen nieuws vond. Wij hebben namelijk al met Q-koorts te maken zolang we hier in Frankrijk boeren. Kort nadat wij het bedrijf in Bretagne hadden gekocht, hadden we de eerste verwerper. Het was een koe die we net hadden drooggezet en die buiten liep toen ze het kalf eruit gooide. De koe zelf was er erg slecht aan toe. 'Domme pech', dachten we en besteedden er niet veel aandacht aan.

Q-koorts: Franse boeren weten niet beter

Maar binnen een maand hadden we in diezelfde koppel nóg een abortus. Dat begon toch wel vervelend te worden, en we belden de veearts. Omdat we veel koeien hadden aangekocht, kon de oorzaak natuurlijk overal liggen. Er werd bloed getapt van een aantal koeien voor onderzoek. “We zullen ook kijken naar fièvre Q”, zei de veearts. Daar hadden we nog nooit van gehoord en hij vertelde over de symptomen en ook dat de bacterie vooral via stofdeeltjes door de lucht kon worden aangevoerd. Franse schapenhouders weten niet beter; zonder te enten kunnen ze geen schapen houden.

Diagnose Q-koorts pas na een jaar

Het heeft meer dan en jaar geduurd voordat met zekerheid kon worden gezegd dat Q-koorts de oorzaak van de abortussen was. Ondertussen namen de symptomen wel toe. Eén daarvan is chronische baarmoederontsteking, witvuilers dus. De drachtigheidsresultaten werden ook slechter. Om nog meer verwerpers te voorkomen, raadde de dierenarts aan alle koeien die werden drooggezet preventief te behandelen met oxytetracycline. Ondertussen werden regelmatig bloedmonsters genomen en op Q-koorts onderzocht. Het probleem is namelijk dat de bloedtiters van besmette koeien zeer wisselend zijn en pas op langere termijn echt oplopen.

Koeien gevaccineerd met schapenvaccin

Toen eenmaal duidelijk was dat Q-koorts de oorzaak was van onze problemen, was de oplossing ook gauw gevonden. Alle koeien werden gevaccineerd met een vaccin dat eigenlijk is ontwikkeld voor schapen, en geiten. Aanvankelijk gebruikten we Clamyvax FQ (Merial), maar de bescherming daarvan is matig en de bijverschijnselen zijn erg vervelend. De koe kan er een paar dagen ziek van zijn en de spuitplek kan erg opzwellen. Daarom worden de dieren in de kossem ingespoten, maar in de ergste gevallen kan de koe een paar dagen niet lopen. Bovendien kunnen hoogdrachtige dieren niet behandeld worden.

Melkproductie zakt even iets in

Nu gebruiken we Coxevac (Ceva), een vaccin dat ook voor schapen en geiten bedoeld is. De bescherming is beter en je kunt ook alle drachtige dieren behandelen. De bijverschijnselen zijn veel minder. Alleen de melkproductie zakt een paar dagen een beetje in. Pinken worden op twaalf maanden twee keer geënt en alle koeien krijgen elk jaar een herhalingsenting, bij voorkeur binnen het jaar voor een volledige dekking.

Niet enten, meteen weer Q-koorts-problemen

Twee jaar geleden was er een probleem met de bevoorrading van het vaccin. Het laboratorium waar het vaccin gemaakt wordt, was besmet en moest helemaal opnieuw worden opgestart. Toen de productie weer op gang kwam, hadden de schapenhouders voorrang en we hebben bijna een jaar niet kunnen enten. De problemen keerden meteen weer terug. Dat laat wel zien dat we niet meer zonder te enten kunnen boeren. Ik heb dan ook nooit begrepen waarom Q-koorts in Nederland zogenaamd niet voor zou komen. Kennelijk moest het eerst in de geitenhouderij helemaal uit de klauwen lopen voordat het probleem werd onderkend.

Frankrijk had in 1985 al Q-koorts-protocol

Als je even googlet, kom je veel informatie over fièvre Q (FQ) tegen (jammer genoeg wel in het Frans). Er is in Frankrijk al een FQ-protocol sinds 1985, en dat is in 2004 nog weer aangescherpt. Zo mag melk van besmette geitenbedrijven niet worden geleverd en mest moet worden gedesinfecteerd en afgedekt. Uitrijden mag alleen bij windstil weer. Er wordt een voorbeeld aangehaald van een epidemie bij mensen in 1996, doordat naast een abattoir voor schapen een heli-airport was; het opstijgen en landen van helikopters veroorzaakte een enorme luchtverplaatsing, waardoor de bacterie zich verspreidde.

Leer leven met Q-koorts

Ik denk dat de boeren in Nederland moeten leren leven met Q-koorts. Dat is in de praktijk helemaal niet zo moeilijk, als je het maar wilt zien. Dat de geitenhouderij nu het gelag moet betalen, vind ik triest; en dat was niet nodig geweest als iedereen zijn ogen en oren open had gehad.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Halbe. Heel verduidelijkt geschreven en uitgelegd. En uw bedrijf heeft bewezen het verschil tussen enten en een jaar niet enten.
  Ben ook benieuwd hoe dat uit gaat pakken in NL.Want er af komt men er niet van.En als alle dieren het eigenlijk kunnen hebben waarom dan de geit de stok aan gebonden.

 • no-profile-image

  Han

  Halbe je schrijft de boer zal moeten leren leven met Q koorts .o.k. in Nederland zal het eerder de overheid en de burger moeten zijn die leert leven met Q koorts en andere besmettlijke ziektes. De Fransen lijken meer realisitisch te zijn in dezen, dan de Nederlander, die denkt geiten weg ziekte weg.
  Bert jij vraagt je af waarom de Geiten de stok aanbinden, mijn vermoeden is dat de politiek een zondebok zoekt om de Intensive veehouderij te elimineren op gronden van volksgezondheid. Nederland is te vol met dieren en mensen. De geiten houderij is 1 van zoniet de kleinste en jongste tak van de intensieve veehouderij en daarmee met minste schade voor de NV Nederland te elimineren. Kippen en varkens zou tot massa ontslagen leiden, hier is een andere tactiek nodig. Wees gerust ook zij krijgen hun sanering.

 • no-profile-image

  margit bartels

  ook wij werden in 2001, in het eerste jaar van onze vestiging in Frankrijk met ons geitenbedrijf, getroffen door Qkoorts, valt niet mee om op te starten met aborterende geiten, maar we zijn er nog; de diagnose werd snel gesteld en sindsdien enten we, eerst ook met chlamyvax FQ, maar sinds 2 jaar met Coxevac, maar alleen de jonge geiten die nog niet gelamd hebben 2 keer en een herhalingsenting bij de geiten die 1x gelamd hebben en bij ons is het tot op heden rustig gelukkig

 • no-profile-image

  Boer

  Goed en duidelijk artikel. Jammer dat zoiets nu pas boven komt..wie weet hoeveel boeren problemen op hun bedrijf hierin herkennen! Hopelijk wordt er snel aandacht aan gegeven en wordt er iets aan gedaan!
  Succes.

 • no-profile-image

  willem

  beste margit wordt er in frankrijk ook al tankmelkonderzoek gedaan zo ja hoe zijn de uitslagen

 • no-profile-image

  Anton

  Interessante discussie! Ik weet niet of er echt zo'n sinister plan bestaat om op deze manier de intensieve veehouderij in Nederland de nek om te draaien zoals Han beweert. Het is wel zo dat zoonoses (ziekten die van dier op mens kunnen overgaan) meer kans hebben in gebieden waar de mens- en dier-dichtheid hoog zijn, zoals in Nederland. Dat geeft een extra verantwoordelijkheid voor veehouders: oog hebben voor het belang van de gezondheid van mensen. We hebben in Nederland al veel daaraan gedaan zoals uitroeiing van TB en brucellose en controle van melkerskoorts in melkvee en Salmonella en Campylobacter in pluimvee, dus die Q-koorts kan er ook nog wel bij lijkt me! Daarom, als er een effectief vaccin voorhanden is, lijkt het me dat blijmoedig vaccineren en de additionele vaccinatiekosten accepteren de beste weg is om als sector wat wel eens de "license to produce" (vergunning om te mogen produceren) niet kwijt te raken. En diezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt van Nederlandse veehouders verwacht op het gebied van het milieu, ruimtelijke ordening en het welzijn van de burgers, die kalfjes en lammetjes in de wei willen zien en genieten van het landschap: de lijst van vereiste competenties van de Nederlandse veehouder wordt steeds langer! Maar was innovatie en adequaat reageren op veranderende omstandigheden nou niet juist de grootste kracht van de Nederlandse veehouderij sector? De Q-koorts controle kan er nog wel bij!

 • no-profile-image

  Han

  Anton ik denk dat de boeren wel de nodige aanpassing kracht bezitten. Het politieke klimaat is ANTI intensieve veehouderij. Waarom wel de geiten ruimen die geen contact met burgers hebben en de knuffel geiten van de Kinderboederij zijn geen enkel gevaar, terwijl er in verhouding veel mensen met Q-koorts zijn besmet rond de boerderij. Via allerlei zgn. diervriendelijke aanpassingen van de stal en de behandeling, komt het punt dat bv de varkenshouders de competitie strijd zal verliezen, door meer KOSTEN dan de buren. Hier kan je niet van zeggen dat het per ongeluk gebeurt, als de politiek na honderden vragen en opmerkingen uit de ANTI DIEREN HOUDERIJ hoek wetgeving van deze strekking aanneemt.
  Door de ruiming zal er weer een negatieve indruk komen over de intensieve veehouderij.
  Vergeet niet de gemeente raads verkiezingen staan voor de deur en vrij snel darna de Kamer verkiezingen. Geen partij zal openlijk voor de boeren kiezen, dat kost stemmen. Volksgezondheid en dierwelzijn wegen bij de burgers zwaarder.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo Han, helaas is dat zo in NL, zoals u dat beschrijft. De spreekwoordelijke nederlandse nuchterheid is ook v.v.t. (voltooid verleden tijd), jammer. De Politiek is bang voor de media en handelt vervolgens Hyper-nerveus en Turbo-impulsief. Arme Geitenboeren, ik heb met jullie te doen!!!... Is NL toch bezig te ontsporen ??? M. vr. groet, piet.

 • no-profile-image

  Maarten

  Soms langzaam nu even niet lijkt het erop dat veehouders weer eens juist negatief in beeld komen bij de consumenten, welk dier of je nu intensief of niet intensief ze houdt worden niet langer in Nederland meer gewenst.
  De Ganzen verspreiden ook Q-koorsts en toch mogen die blijven komen of nog intensiveren waarvoor ons boerenland als gedooggebied voor open moet staan niet alleen in de winter maar het gehele jaar zijn ze er. Onze kinderen worden gevaccineerd tegen van alles maar de beestjes beschermen dat mag niet. Laat de ogen inderdaad opengaan en de oren van de Politiek laten horen dat vaccineren ook bij onze beesten in dit drukke Nederland ook mag en kan tegen vanalles MKZ en de hele mikmak dat op de Wereld is de grenzen worden door Wind en Toerisme immers belaagt. Zand/bacterie stormen zijn immers niet te beinvloeden. Beestenhouders sterkte!!!

 • no-profile-image

  rosemarie

  Q-koorts komt al honderden jaren voor in west europa en de verspreiding gaat door de lucht en is dus moeilijk aan te passen.
  De excessen willen en moeten we voorkomen en ook dat het mensen besmet.
  de massale ruimingen van ook al enige tijd geleden gevaccineerde dieren is daarvoor niet de oplossing, al klinkt het natuurlijk wel als een totale aanpak. Maar dient het het doel, Q-koorts beheersbaar houden en risico op besmetting naar mensen zo klein mogelijk houden ?
  Vanwege de administratie worden delen van bedrijven die Q-koortsvrij zijn geruimd. Onbegrijpelijk.
  Op de website petities.nl is de petitie "STOP het ruimen van gezonde geiten en schapen" Of het helpt weet ik niet, maar hoe meer mensen tekenen hoe sterker het signaal. Dat wij in elk geval meeleven met de geitenhouders

 • no-profile-image

  margit bartels

  Voor Willem, Brabant:
  tot op heden alleen steekproeven in het tankmelkonderzoek; de uitslagen worden voorlopig naarstig geheim gehouden, er is een groot onderzoek gaande in diverse regio's, dus dat zal eerst wel vergeleken worden.

 • no-profile-image

  Rob

  Kunnen die geitenhouders niet gewoon alle geiten tochtig spuiten? als je koeien tochtig spuit als ze drachtig zijn komt het kalf eruit.. is dat ook zo bij geiten? dan wist ik wel als geitenhouder alle drachtige geiten spuiten goede oplossing dacht ik zo!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.