Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Perceelsregistratie roept nog vragen op

De perceelsregistratie nadert volgens minister Verburg de fase van ‘afhechten’.

Dat je over de omstreden perceelsregistratie nu zo veel wijzer wordt uit Minister Verburgs antwoorden op 23 vragen van de landbouwcommissie van de Tweede Kamer, dat kan ik niet zeggen. De meeste antwoorden zijn vlak en terughoudend, niet alle vragen van de Kamerleden zijn (voor boeren) ook even interessant.
In de beantwoording wordt de minister geremd door onderhandelingen die nog lopen met de Europese Commissie. Want die hele perceelsexercitie moet van Brussel. Een lidstaat is wel vrij in de wijze van uitvoering, maar het hele proces staat onder nauw toezicht van Brussel. Nederland heeft al boetes opgelegd gekregen wegens het niet nakomen van Europese verplichtingen. Dat blijkt wel uit de beantwoording.

Onderhandelingen over toeslagen 2009

“Waar gaan die onderhandelingen over?”, vroeg ik minister Verburg gistermiddag. Want - en dat is erg bijzonder, het gebeurt nooit - zij had de vakpers opgetrommeld voor een toelichting op de antwoorden die ze maandag naar de Kamer stuurde.
“Over het afhechten van het proces”, luidde het antwoord. Wat schiet ik op met zo’n antwoord, vroeg ik me ter plekke af. Zeker toen ze er aan toevoegde: ,,Zodat we zeker weten dat 2009 zorgvuldig is verlopen, want we willen het goed doen. Meer wil ik over de onderhandelingen niet zeggen.”
Niet een erg informatief begin van dit persgesprek. Maar gaandeweg, na een beetje duwen en trekken kan ik wel aangeven waar het in hoofdzaak met Brussel nog over gaat:
1- over of de huidige perceelsregistratie op basis van luchtfoto’s van 2008 en 2009 nu wel naar Brussels genoegen is;
2- over de boete van dik €16 miljoen, want daar wil Verburg vanaf;
3- over de toeslagen over 2009 die voor een deel zijn uitbetaald over niet helemaal kloppende percelen. Verburg kan niet uitsluiten dat Brussel eist dat het teveel betaalde wordt teruggevorderd, al is haar ‘inzet’ dat dit niet gebeurt. Een inzet heeft geen resultaatsverplichting, zoals iedereen weet.

Communicatie: ‘Wel wat op aan te merken’

Tot slot de allerbelabberdste communicatie over dit herzieningsproces. Het blijft voorlopig onduidelijk waarom Dienst Regelingen niet veel eerder heeft aangekondigd wat er stond te gebeuren. Boeren moesten er zelf tegenaan lopen. Toen Boerderij vorig najaar een interview wilde met directeur Jolanda Denis van Dienst Regelingen werd dat botweg geweigerd. Achteraf erkent Verburg het communicatief falen, zij het voorzichtig: “Ik denk wel dat hier iets op aan te merken valt. Hier kunnen we lessen uit trekken. Maar dit was niet de vooropgezette bedoeling.”
Een heel slechte beurt van Dienst Regelingen, dat is wel duidelijk. In oude fouten vervallen.

Foto

Henk Dokter

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Als een boer iets niet goed doet weet dienst regelingen opeens wel hoe het moet.

Of registreer je om te kunnen reageren.