Rundveehouderij

Achtergrond 389 x bekeken 6 reacties

Onnodig streng bij MKZ?

Bericht aan ‘veehouder, ergens’: er is een kans voor je om het Europese non-vaccinatiebeleid bij MKZ-beleid te beïnvloeden!

Beste veehouder in ‘Ergens’, ongeveer een jaar geleden ging je behoorlijk te keer tegen mij over het Europees non-vaccinatiebeleid voor MKZ. Je betichtte me ervan er niets van te snappen. Ik heb door jouw bemoedigende woorden mijn kennis op het gebied van de MKZ-regelgeving opgekrikt, tijdens een recente evaluatiemissie van een OIE-project in zuidelijk Afrika. Er is hoop voor je om het EU-beleid te veranderen, als je lange adem hebt en een proces bij de WTO in Geneve aandurft. Je krijgt dan waarschijnlijk alle niet-EU-landen, die ontbeend rundvlees naar de EU, Japan en VS exporteren of willen exporteren, als medestanders en de kans dat jullie deze zaken winnen (opheffen van het EU-nonvaccinatiebeled en opheffen van de EU-regel dat vlees uit landen of compartimenten waar tegen MKZ gevaccineerd wordt niet ingevoerd mag worden in de EU) schat ik goed in. Let op: hier komt ie!!

Evaluatie OIE-programma in zuidelijk Afrika

In december heb ik het programma om een subregionaal kantoor van de OIE (Wereld Organisatie voor Diergezondheid) in zuidelijk Afrika op te zetten geëvalueerd. Het kantoor is sinds 2006 gevestigd in Gaborone, Botswana. Ik heb vanuit Gaborone korte bezoeken aan Tanzania, Mozambique en Zuid-Afrika gebracht om de voornaamste vertegenwoordigers van overheid, universiteiten, veterinaire councils, associaties en natuurlijk privé-veeartsen te ontmoeten om uit te vinden wat ze van dit subregionale kantoor gemerkt hebben. Een van de doelstellingen van deze OIE-vertegenwoordiging in de regio was om de kennis van en deelname aan de besluitvormingsprocessen bij de OIE in Parijs van deze Afrikaanse landen te vergroten. Elk jaar is daar een vergadering van landenvertegenwoordigers, meestal de hoofden van veterinaire diensten, waar zeer democratisch besluiten worden genomen door te stemmen. Technische commissies, ook weer democratisch door stemmen op basis van kennis en ervaring benoemd, bereiden op basis van wetenschappelijke argumenten de agendapunten van deze vergadering voor.

OIE-leden stemmen 30 maandenregel BSE weg

Langzaam maar zeker wordt het democratische spel van deze OIE-ledenvereniging, met één-land-één-stem, de leden in Afrika duidelijk, en ook de invloed die hun dat geeft. De 30 maandenregel voor de export van rundvlees naar de EU in het geval van BSE was al lang een doorn in het oog van deze landen. Zij exporteren rundvlees naar de EU en hebben zelf waarschijnlijk geen BSE (tenzij malafide handelaren ze indertijd onveilig vleesbeendermeel uit de EU aangesmeerd hebben).
De regel had en heeft geen wetenschappelijke basis, en in de meer extensieve rundvleesproductiesystemen krijg je een dier niet slachtrijp in 30 maanden zonder grote investeringen in bijvoeren.
In de laatste algemene ledenvergadering van de OIE werd deze 30 maandenregel dan ook na grondige wetenschappelijke onderbouwing uit de OIE-dierziektestandaard weggestemd als een niet-wetenschappelijk onderbouwde regel. Zie punt 24.a op bladzijde 12 in dit document. Dit is duidelijk een voorbeeld waar een groep leden samen een niet te verdedigen regel heeft aangevochten en inderdaad zijn gelijk heeft gehaald.

Eind aan Russisch roulette van non-vaccinatie beleid MKZ?

Dus beste veehouder te Ergens: kijk onder artikel 8.5.23 in het dierziektehandboek van de OIE, over vleesexport en MKZ. Dit handboek vormt de basis voor de spelregels van de wereldhandelsorganisatie WTO voor internationale handel in vee en producten van dierlijke oorsprong. Als de Afrikaanse landen aan al deze voorwaarden kunnen voldoen, moeten ze ontbeend vlees, vrij van lymfklieren van tegen MKZ gevaccineerde dieren, kunnen exporteren over de hele wereld als iedereen dit handboek en wat het zegt tot op de letter volgt. Dat betekent dan ook dat Nederland/Europa gewoon zou moeten kunnen vaccineren tegen MKZ en naar Japan en Amerika exporteren, als we aan alle voorwaarden in 8.5.23 kunnen voldoen.

Handelsmotieven mogen MKZ-vaccinatie niet belemmeren

Dus veehouder uit Ergens: je kunt nu ten strijde trekken, samen met Afrikaanse veehouders, tegen het Russisch roulette van niet-vaccineren tegen MKZ, en ervoor zorgen dat alle landen in de wereld deze regel gaan hanteren en accepteren. Zo kun je er dus voor zorgen dat niemand boeren het vaccineren tegen MKZ hoeft te ontzeggen voor handelsmotieven. Addertje onder het gras: er staat boven 8.5.23 dat het een ‘Recommendation’ (aanbeveling) is. Dus eerst moet het bindend gemaakt worden, en dan pas kun je in Geneve ten strijde trekken tegen de handelsbelemmerende maatregel . Veel veeboeren in ontwikkelingslanden zullen je dankbaar zijn als je het voortouw neemt om deze handelsbelemmerende maatregel op te heffen: geen woorden maar daden!!! Of… moeten we hier de VOC van stal halen, voor een beetje VOC-mentaliteit?

(Zie ook voor een wat uitgebreidere omschrijving: http://www.research4development.info/PDF/Articles/Appendix_B_Debonedbeef.pdf)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Anton wat zou het effect zijn als alle rundvlees exporterende landen om redenen van dier en volksgezondheid gaan enten tegen MKZ. Betekent dit niet dat importerende landen als bv. Japan gedwongen worden tot import van geent vlees of anders geen rundvlees. Als boeren moeten we niet langer willen dat er onnodig ziektes uitbreken en er dan geruimd moet worden om wille van de Wereld handel. Zolang geld de drijfveer is van ons bestaan, houden we dit soort door iedereen afgekeurde acties in leven.

 • no-profile-image

  maarten

  Als je als veehouder meer tijd had begon je aan deze opgave om het beleid wat gemaakt wordt of nog komt, via uit een makkelijke stoel opgezet beleid aan te vechten.
  Het is je beesten verwaarlozen door in stoel plaats te nemen pas mogelijk om het beleid aan te pakken, daarmee komen we dan weer in het beeld als dierenverwaarlozer, nu moeten we ze af laten maken zoals de geiten als er ziektes uitbreken in Nederland die in Frankrijk of andere landen waar wel gevaccineerd wordt, welke keuze kan de veehouder uitvoeren, vechten doen we al tegen vanalles wat je opgelegd krijgt in de vorm het te doen, je gevoelens opzij zetten dat dat niet klopt is een al een gevecht!!!! Tijd onbreekt is ook een gevecht!!!

 • no-profile-image

  Anton

  Ik ben bang dat het allemaal een beetje wishful thinking is dat alle landen enten zouden gaan toestaan . Maar als boeren wereldwijd hun veterinaire diensten/ regeringen duidelijk zouden maken dat ze het russische roulette zat zijn dan zou zo'n regel, die de basis voor WTO principes voor handel in rundvlees bepalen, met een meerderheid van de stemmen kunnen veranderen van "recommendation" naar een bindende regel. Ik ben echter bang dat je gelijk hebt dat de handelsbelangen de overhand zullen houden en dat zo'n verandering van de regels er niet gauw zal komen. Als EU boeren samen optrekken met Afrikaanse en Zuid Amerikaanse boeren om het non-vaccinatie beleid aan te vechten en dat lukt dan betekent dat dat EU boeren kunnen gaan enten tegen MKZ en toch exporteren naar Japan en USA (immers de WTO regel staat dat dan toe), maar dan hebben we ook het hek van de dam gehaald om vlees uit andere (o.a. Afrikaanse) landen, die aan de vereisten kunnen voldoen, tegen te houden. De kost prijs per kg ligt daar een stuk lager dan van onze met brok en maiskuil gevoerde stieren! Die landen, die nu nog tegengehouden worden met de bestaande regel, kunnen dan ook op dezelfde Japanse en USA markten gaan opereren: eerlijke toegang tot de wereldmarkt heet dat: zeer bedreigend voor gevestigde belangen! Ik ben bang dat we de Russische roulette met MKZ, KVP en nog wat andere ziekten nog wel een tijdje blijven houden.

 • no-profile-image

  Anton

  Ik ben bang dat het allemaal een beetje wishful thinking is dat alle landen enten zouden gaan toestaan . Maar als boeren wereldwijd hun veterinaire diensten/ regeringen duidelijk zouden maken dat ze het russische roulette zat zijn dan zou zo'n regel, die de basis voor WTO principes voor handel in rundvlees bepalen, met een meerderheid van de stemmen kunnen veranderen van "recommendation" naar een bindende regel. Ik ben echter bang dat je gelijk hebt dat de handelsbelangen de overhand zullen houden en dat zo'n verandering van de regels er niet gauw zal komen. Als EU boeren samen optrekken met Afrikaanse en Zuid Amerikaanse boeren om het non-vaccinatie beleid aan te vechten en dat lukt dan betekent dat dat EU boeren kunnen gaan enten tegen MKZ en toch exporteren naar Japan en USA (immers de WTO regel staat dat dan toe), maar dan hebben we ook het hek van de dam gehaald om vlees uit andere (o.a. Afrikaanse) landen, die aan de vereisten kunnen voldoen, tegen te houden. De kost prijs per kg ligt daar een stuk lager dan van onze met brok en maiskuil gevoerde stieren! Die landen, die nu nog tegengehouden worden met de bestaande regel, kunnen dan ook op dezelfde Japanse en USA markten gaan opereren: eerlijke toegang tot de wereldmarkt heet dat: zeer bedreigend voor gevestigde belangen! Ik ben bang dat we de Russische roulette met MKZ, KVP en nog wat andere ziekten nog wel een tijdje blijven houden.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Pracht stuk (huis)werk. Wat komen we nu dan tegen? Al zouden we willen, dan is er nog de overheid die ons afstraft. Neem nu de geiten eens, gezonde dieren op een boerderij worden afgemaakt, wanneer er een zieke is en op een kinderboerderij loopt moet in leven blijven onder de noemer geen gevaar voor volksgezondheid. Voor mij is dat puur willekeur om de boeren pesten.

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Han, dat zou natuurlijk een mogelijkheid zijn, maar je moet je wel bedenken dat het 1. handelspolitiek is en 2. een eerlijk rekensommetje soms. Ga eens na wat het kost om alle gevoelige dieren in de EU voor MKZ te enten. Voor dat geld kun je behoorlijk wat dieren ruimen als de uitbraken niet uit de klauwen lopen. Hoe blij denk je dat wij als veehouder zouden zijn om tegen allerlei ziektes die we hier buiten de deur kunnen houden zouden moeten gaan enten. Enten is ook stress voor boer en dier.
  Wel zou het goed zijn als die soort maatregelen niet gewoon als handelspolitiek gebruikt worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.