Rundveehouderij

Achtergrond

Knipperlicht tankmelktest (1)

Er komen vreemde uitslagen vrij bij de tankmelkonderzoeken.

Onder geitenboeren circuleert een groeiende stroom uitslagen van de tankmelkonderzoeken op Q-koorts. Dat begon al met uitslagen die enkele geitenhouders nota bene op de dag van ruiming ontvingen dat er geen Q-koorts was aangetoond bij het laatste onderzoek. Er zijn inmiddels al geitenhouders die een serie met afwisselend positieve, dubieuze en negatieve uitslagen ontvingen.

Een boer die geruimd is op basis van een VWA-tankmelkmonster van 29 oktober kreeg na de ruiming een negatieve uitslag van 4 november van GD! Het is theoretisch verklaarbaar, maar voor zo'n boer wel verschrikkelijk moeilijk te accepteren. Zeker in zijn situatie, waar er in wijde omgeving geen Q-koortsgeval bekend is. Zestig drachtige lammeren van zijn bedrijf overleefden overigens de ruiming. Die staan elders op een ander UBN.

Maar het wordt nog gekker. Nu is er ook al een bedrijf met een positieve en een negatieve uitslag van één en dezelfde dag! Dat doet me denken aan twee stoplichten voor dezelfde baan; de ene springt op groen en de andere tegelijk op rood. Hier gaat het om een bedrijf met twee melktanks. Alle melk komt er in de eerste tank terecht, wordt gekoeld en vervolgens naar de tweede tank overgeheveld.
Een andere veehouder krijgt als uitslag dubieus. Vervolgens krijgt hij de VWA op bezoek voor een extra monster. Die geeft daarbij desgevraagd aan dat ze blijven herbemonsteren tot de uitslag een keer negatief dan wel positief wordt. Ik vraag me af of die boer nog wel slaapt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.