Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Kinderboerderij niet gevaarlijk

“Laat zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand op een bedrijf met een abortusprobleem niet in de stallen komen.’’ Maar wel op kinderboerderijen?

De Q-koorts sneeuwt even onder, nu het kabinet bijna struikelt over het rapport van de commissie-Davids. Maar toch doen bijna alle kranten ook verslag van het debat in één van de zijkamertjes van de Tweede Kamer over het Q-koortsbeleid van Verburg en Klink. En het gaat eigenlijk maar over één ding; de kinderboerderijen. Terwijl er nog steeds duizenden gezonde geiten worden afgemaakt, debatteert de Kamer over drie besmette, drachtige geiten op een kinderboerderij.

Onbegrijpelijke richtlijn LNV

Kinderboerderijen met Q-koorts-besmette geiten en schapen, waar jaarlijks duizenden mensen de dieren aaien en lammetjes knuffelen. Ik lees net in het vijf pagina’s tekst bevattende, nieuwe hygiëneprotocol voor melkgeiten- en schapenhouderijen van LNV: “Laat zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met hartklepafwijkingen of kunststofmateriaal in hun bloedvaten en mensen met een verminderde weerstand op een bedrijf met een abortusprobleem niet in de stallen komen.’’

Dit is toch bij uitstek de groep mensen die op kinderboerderijen komen? Moeders met kinderen, opa’s en oma’s met kleinkinderen en mensen die thuis zitten.
Waar zijn ze dan mee bezig, als je weet dat in Duitsland één schaap 299 besmettingen en 54 zieke mensen veroorzaakte op één druk bezocht plekje. Waar is men mee bezig als je weet dat er op een kinderboerderij dertien besmette geiten lopen, waaronder drie drachtige en je weet dat er al mensen ziek zijn geworden van deze kinderboerderij. En dan zijn er nog zeker negentien andere, vergelijkbare besmette locaties en nog talloze, waar nog nooit onderzocht is.

Minister belt zelf met de deskundige

Ab Klink zegt in de Tweede Kamer dat hij en Verburg niet over één nacht ijs zijn gegaan bij het besluit om bij kinderboerderijen niet in te grijpen. Er is drie keer advies gevraagd aan de deskundigen en Klink belde ook nog een keer met Roel Coutinho, de voorzitter van de deskundigen en de directeur van de afdeling Infectieziekten bij het RIVM.
Klink gaf wel toe dat hij zich er zelf ook "ongemakkelijk" onder voelt. Hij zegde toe over dit onderscheid een nieuwe brief aan de Kamer te schrijven, zo nodig na – nog weer eens - ruggespraak met deskundigen. Verburgs brief in dezen – zonder twijfel opgesteld door de beste tekstschrijvers van LNV - is toch nog niet goed genoeg.

Mat andere woorden: een geschoold, intelligent man als Ab Klink twijfelt na drie keer ruggespraak met de deskundigen nog aan de adviezen. En de Tweede Kamer ook, maar dat zegt me niet zoveel meer. Mijn achting voor politici is er niet beter op geworden, de meeste huilen mee met de wolven in het bos, maar daarover later meer.

Wat Klink volgens een krantenverslag ook nog heeft gezegd en waar ik echt onpasselijk van wordt: “Hier [bij de kinderboerderijen; red.] zijn geen geldelijke belangen mee gemoeid. Wel dierenwelzijn, want je moet niet onnodig dieren doden.” En dat zegt iemand die een beleid ondersteunt waarmee met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tienduizenden, onbesmette, drachtige dieren worden afgemaakt.

Publieke opinie belangrijker dan een paar geitenhouders

Wat Klink hier ook zegt, is dat voor hem de emotie en gramschap van misschien wel een miljoen burgers zwaarder wegen dan de belangen van die paar honderd geitenboeren, als hij zou verordonneren om ook die dertien geitjes op de kinderboerderij in Oldenzaal te laten afmaken (en op nog een serie besmette kleinschalige geitenhouderijen.
Die boeren vertegenwoordigen een electoraal belang van bijna nul en bovendien verdienen ze wellicht wat aan geiten en dus zijn het exploiteurs en dus minderwaardig. Hun leed is minderwaardig en zelfs hun dieren zijn minderwaardig.

De deskundigen zeggen: ‘kinderboerderijen zijn niet gevaarlijk’. En ’t klopt ook nog. Ze zijn net zo ongevaarlijk als al de nodeloos geslachtofferde geitenbedrijven waar geen zware besmetting en geen abortusgolf is.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  k

  De tekst die hier staat betuigt van meer intelligentie dan hetgene de bestuurders van nederland laten zien met hun ruimingen. Hopelijk wordt dit ook in de kamer en door de betrokken personen zelf een keer gelezen

 • no-profile-image

  boerin

  Dweilen met de kraan open. Als straks vele grote geitenbedrijven geruimd zijn en de ziektegevallen zijn niet gereduceerd; dan zal er toch erkend moeten worden dat knuffelgeiten/kinderboerderijen de grootste bron van zorg had moeten zijn.

 • no-profile-image

  Han

  @Boerin. Laten we hopen dat u gelijk krijgt en er dan gekeken wordt naar de knuffelgeitjes. Nee we hebben nog grote melkveebedrijven en koeien zijn ook drager van Q-koorts en ze produceren melk en stront, beide in te grote hoeveelheden. (politiek en burger idee).

 • no-profile-image

  william

  we weten allemaal dat enten de uitstoot van de bacterien drastisch verlaagd en er is in het buitenland zelfs goede ervaring met het behandelen van q-koorts bij geiten en schapen. maar de beleidsmakers trekken straks liever de conclusie dat het ruimen van al die geiten nog niet voldoende is geweest dan dat ze nu toegeven dat ze de verkeerde weg bewandelen.
  gelijk hebben is niet zo moeilijk maar gelijk krijgen dat is het probleem in dit land!
  ook ik maak me erstige zorgen over het aantal bedrijven dat er de komende periode positief gaat worden en of ons bedrijf daar bij zal zitten.......

 • no-profile-image

  dirk

  Er word met 2 maten gemeten nu in de q koorts bestrijding Dat was met de mkz net zo Helemaal niets geleerd Ben heel benieuwd wat de uitspraak zal zijn van de rechter over de ruiming van de geiten uit laren Ben heel benieuwd hoe ze omgaan met de procedure fouten Verder pleit ik ervoor dat het college voor het bedrijfsleven met de meeste spoed word opgeheven Het is niet onafhangkelijk dat hebben we gemerkt ten tijde van de mkz

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik kom net thuis van boodschappen doen. De mensen hier in de buurt weten dat ik uit Nederland kom en ik word dan ook dagelijks aangesproken over de "total verrückte Massentötung in den Niederlanden". Mensen hier in duitsland winden zich op, willen weten waarom de ministers Verburg en Kling deze aktie hebben ondernomen. En waarom daar niets tegen gedaan word. Ik sta om eerlijk te zeggen met mijn mond vol tanden. Omdat ik er zelf geen bal van snap. Tijdens mijn bezoek aan een geruime familie in Barneveld (onze voormalige boerderij) vertelden ze me dat de buren (zij niet) een brief hadden gehad waarin stond dat er volstrekt geen gevaar is bij het bezoeken van een kinderboerderij "Op een kinderboerderij word hygiënisch omgegaan met de geiten" (??????) Terwijl de geiten van deze familie allemaal geënt waren!

  Ik heb gisteren onderstaande email gehad:

  "Hallo Monique, Es hilft und allen, wenn möglichst viele Fakten ein klares Bild, auch dieser Erkrankung geben.

  MIr auffällig ist, dass auf einer Veranstaltung zum Jahresende in Holland ein Ministeriumsprecher gesagt haben soll, dass in der Natur verteilt, diese Bakterien, welche zum sog. Q- Fieber führen können, vorhanden sind.

  Sind es dann nicht auch mit hoher Wahrscheinlichkeit Negativfaktoren, die einen Organismus krank werden lassen?

  Bei den Blauzugenimpfstoffen wurden Ziegen doch überhaupt nicht in Vertäglichkeitsuntersuchungen berücksichtigt.

  Mich würde sehr interessieren, welche Impfungen diese mit klinischen Krankheitsbild aufgefallenen Tiere zuvor erlebt haben.

  Du kannst der betroffenen Betriebsleiterfamilie von mir viel Kraft und "Drüberwegkommen" wünschen.

  Viele Grüße

  Heiner" • no-profile-image

  gait

  nederland ten top, laat de overheid maar zo door gaan, ooit komt het bewustzijn wel naar boven

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.