Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

De Q-koortspiek komt er aan!

Voor het eerst wordt in de aflammertijd getest op DNA van de Q-koortsbacterie in de melk. Ik houd mijn hart vast en vermoed dat dit ertoe leidt dat er meer dan 120 bedrijven geruimd gaan worden.

Ik heb vanmorgen een mail gestuurd over het Q-koortsbeleid naar de woordvoerders van de twee grootste regeringspartijen. Of ze ’m lezen weet ik niet, of ze de strekking van de mail begrijpen weet ik ook niet en of het wat uithaalt is al helemaal twijfelachtig. Maar niet geschoten is altijd mis en ik heb de sterke behoefte om toch wat te doen.

Zoals u waarschijnlijk weet wordt op alle bedrijven met meer dan vijftig melkgeiten of –schapen de tankmelk bemonsterd. Wordt een Q-koortsbesmetting aangetoond, dan worden alle drachtige dieren afgemaakt. Alle andere dieren op het bedrijf krijgen een fokverbod voor het leven. De teller staat op dit moment op 63 besmet verklaarde bedrijven en de grote vraag is wanneer de teller stopt.

Met vriendelijke groeten van GD

Ik sprak net een collega die zich al heeft neergelegd bij de situatie. ‘Deze trein is toch niet meer te stoppen.’ Hij is al geruimd. Hij heeft een positieve inslag. Hij kijkt vooruit en hoopt dat het fokverbod voor het leven versoepeld wordt. Ik sta er bijna 100 procent anders in. Wij zijn (nog) niet geruimd, ik ben heel pessimistisch over wat er nog gaat komen en ik leef in voortdurende spanning.

Elke dag kan er nu een brief in de bus vallen met als boodschap: Aangetoond of Dubieus. En: ‘Aangetoond betekent dat de bacterie Coxiella burnetii (Q-fever) in uw tankmelk is aangetoond of te wel dat op uw bedrijf één of meer dieren de bacterie met de melk uitscheiden. Deze uitslag is doorgegeven aan de VWA.’ Met vriendelijke groeten van de Gezondheidsdienst. Deze week hebben al verschillende collega’s zo’n brief gekregen.

Onderzoek in verkeerde tijd

Alle landelijke tankmelkonderzoeken op Q-koorts in de melkgeiten en –schapenhouderij zijn tot dusverre gedaan aan het eind van het derde en in het vierde kwartaal. De eerste ronde vond plaats in augustus 2008 (vrijwillig, maar met een grote respons) en vervolgens drie rondes het afgelopen jaar, vanaf september.

Als je die onderzoeken plaatst in onderstaande grafiek van Q-koortsonderzoeker Hendrik-Jan Roest van het Centraal Veterinair Instituut dan bekruipt mij een zeer angstig gevoel. De hoogste concentratie van de Q-koortsbacterie is in de melk aanwezig direct na het aflammeren en dat begint nu. Rond augustus is het gehalte ervan in de melk onder de detectiegrens. We gaan nu voor het eerst testen in die piekperiode!
Roest geeft toe dat heel lastig te voorspellen is wat er nu gaat gebeuren, maar dat het niet ondenkbaar is dat er nog op aanzienlijk meer dan de voorziene 120 bedrijven Q-koorts wordt aangetoond. Hij bevestigt dat de PCR zelfs één uitscheider op 1.000 dieren kan vinden, ‘misschien zelfs 1 op 10.000’!

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    noordhollander

    u ziet op alle fronten wordt geprobeerd de zienswijze cq het standpunt van de regering te herzien dit soort berichten komen uit het hart van een echte geitenboer en deskundige, waar men zonder terughoudendheid best eens naar zou kunnen luisteren

  • no-profile-image

    geiteboer

    Goedzo Klaas ben er tige blier om dat je een blog schrijft als nederlandse geiteboer

Of registreer je om te kunnen reageren.