Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Balkenende loopt vast in Natura 2000

Met zijn brief aan Barroso over Natura 2000 erkent premier Balkenende dat het regeringsbeleid is vastgelopen.

Het toch al twijfelachtige Natura 2000-beleid van de regering is met een harde klap door de mand gevallen na de briefwisseling tussen premier Balkenende en voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Een mooie primeur van de Volkskrant brengt aan het licht dat onze minister-president zich in juli hoogstpersoonlijk bemoeide met de in Nederland vastgelopen Natura-ontwikkelingen. Minister Verburg kon het kennelijk niet alleen. Zij had al eerder in het openbaar gezegd in overleg te willen met de Commissie over aanpassingen en versoepeling van de Europese richtlijnen die ons land moet uitvoeren. Mijn diagnose is dat zij daar alleen niet in slaagde en dat de premier in stelling gebracht moest worden.

Richtlijnen actualiseren

Dus schreef Balkenende 13 juli jl. een brief aan ,,dear José Manuel’’ met het verzoek de naar zijn mening verouderde Vogel- en Habitat-richtlijnen te actualiseren.
Binnen 14 dagen kreeg hij antwoord de van de Commissievoorzitter. ,,Een herziening zou niet gerechtvaardigd zijn’’, zo schrijft hij ,,dear Jan Peter’’. In diplomatieke woorden een botte weigering; anders kan ik de Brusselse reactie niet lezen.

Europees beleid soepel genoeg

Bijzonder interessant is Barroso’s toelichting. Hij spreekt Balkenende tegen dat de Europese richtlijnen zo streng zijn dat ze economische ontwikkelingen verhinderen. Het gaat er maar net om, zo schrijft hij met zoveel woorden, hoe de lidstaten de richtlijnen toepassen en daarin hebben ze een grote zelfstandigheid.
Mijn conclusie is dat de bezwaren tegen Natura 2000 eerder zijn terug te voeren op de manier waarop de regering de EU-regels implementeert, dan op de EU-regels zelf.

Regering erkent vastlopen

Ook Balkenendes argumenten zijn interessant, hoewel overbekend: met het voorzorgsprincipe valt niet te werken, het evenwicht met sociaaleconomische belangen is zoek, economische ontwikkelingen vallen stil, er zit te weinig dynamiek in doelstellingen, het draagvlak ebt weg.
Dit zijn dus precies de bezwaren die boeren en andere ondernemers, gemeenten en provincies al jaren tegen Natura 2000 inbrengen. De regering heeft zich die dus eigen gemaakt. Balkenende – en naar ik aanneem Verburg - zijn overgestapt naar het kamp van de Natura-sceptici.
Dat betekent dat de regering ongeloofwaardig is bij de voortzetting van het huidige beleid. De brief van Balkenende erkent dat het Nederlandse Natura-beleid niet deugt en is vastgelopen.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Brevet van onvermogen. Als premier en minister vastlopen in soepele regels moet de oorzaak elders gezocht worden. Ik denk dat er in de onderliggende lagen van het ministerie van LNV teveel "groen" denkende beleidsbepalers zitten die liever hun eigen geloofsovertuiging gerealiseerd zien en mogelijk soepeler oplossingen frustreren. Waar zou men op dit ministerie meer verstand van hebben? Van groenstroken of van land en tuinbouw? Zie het geklungel met de Q koorts.

 • no-profile-image

  gert

  Balkenende en Veerman hebben de boerenbelangen verkwanseld,waardoor veel boeren nu ook vastlopen

 • no-profile-image

  A moniak

  Schrap het onzinnige aanvullende ammoniakbeleid ,dan hoeft men in hier ook niet vast te lopen op Natura 2000.

 • no-profile-image

  boer p

  het ministerie van LNV moet danig op de schop het is een ministerie van miljeu
  geworden te veel groen te ver doorgeschoten.

 • no-profile-image

  Han

  @Gert. Door de invulling die Den Haag an Natura 2000 heeft gegeven denk ik dat niet alleen boeren belangen zijn verkwanseld, maar ook Landsbelangen. Zie maar de reacties van veel provincies.
  @Paul Zou LNV niet teveel zijn bemand de laatste jaren met zgn. Natuur lovers. Die hun eigenlijke probleem tegen het reilen en zeilen van de huidige (landbouw) economie niet durven uitspreken maar het via Natuur bescherming willen afdwingen. De angst voor milieu vervuiling en overdraagbare ziektes en daarmee het wel en wee van de aardse bevolking speelt hen hierbij in de kaart. Zij zien zichzelf als de redders van de aarde samen met VROM.

 • no-profile-image

  Arjan

  toen Verburg minister van LNV werd dachten de meeste boeren dat de boeren nu wel een luisterend oor kregen en een minister die meedacht met de boeren.
  Maar Verburg is ook maar gebonden aan Europa zo lijkt het en de Natura 2000 plannen blijven ongewijzigd

 • no-profile-image

  jade

  waar loopt die sukkel niet vast in

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.