Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Alles voor de droom

Mensen gaan soms ver voor hun droom. Dag en nacht zijn ze bezig, tot het ooit beter zal gaan. Dat is wel een hele hoge prijs.

Er zijn mensen die koste wat het kost een droom najagen in de hoop dat hij werkelijkheid wordt. Denk aan jonge meisjes die zich suf trainen om later maar ballerina te kunnen worden, jongetjes die uren aan de ringen hangen in de hoop door te dringen tot de turntop of mensen die keer op keer meedoen aan Idols in de hoop ontdekt te worden. Als het om hun droom gaat, zijn mensen bereid heel ver te gaan.

Pas sprak ik een veehouder die financieel flink in de nesten zit. Eigenlijk kon het niet meer. Hij deed niets anders dan het ene gat met het andere vullen. Toch geeft hij niet op, want hij weet zeker dat er andere tijden aan gaan komen en tot die tijd verdient hij wat bij als vrachtwagenchauffeur.

Niks mis mee, zou je zeggen. Maar de werktijden van deze boer vond ik opmerkelijk. Overdag werkt hij op zijn boerderij, ’s nachts zit hij op de vrachtwagen en rijdt het hele land door. Ik vroeg wanneer hij dan sliep. “Tussen half vier en half zeven.” Soms knapte hij tussen de middag wel eens een uiltje op de bank.

Ja, het is zwaar en ja, hij staat elke ochtend op met hoofdpijn. Maar het is het waard, vind hij. Want met de verdiensten kan hij zijn bedrijf draaiende houden. Tot er betere tijden aanbreken.
Goed, je kunt niet zeggen dat deze boer er niet alles aan doet. En stel dat het mislukt, dan kan hij niet zeggen dat hij het niet heeft geprobeerd. Maar de prijs voor deze droom lijkt mij wel heel erg hoog.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik heb zeer veel bewondering voor deze veehouder. Zoals het hem vergaat zijn er meer, hier in de buurt kan ik er ook zo een paar opnoemen. De meesten hebben gelukkig wel door dat ze op deze manier de 40(!) niet halen. Een paar jaar in je leven hard werken en 3 a 4 uur per dag slapen is niet erg als er daarna maar betere tijden komen.
  Het leven van sommige (vaak nog erg jonge) veehouders is niet iets om jaloers op te zijn, wel iets om veel bewondering voor te hebben. Het zijn mensen die hun dromen volgen en goed voor ogen hebben waar ze naar toe willen met hun bedrijf en hun gezin.

 • no-profile-image

  boerin

  Het is niet kwetsend bedoeld, maar de vrachtwagen-chauffeur is letterlijk een rijdende tijdbom. Wat zijn de gevolgen als hij door slaapgebrek een black-out achter het stuur krijgt ? Wat zijn de kosten als hij met de vrachtwagen te laat reageert en daardoor tegen overige weggebruikers rijdt of van de weg afraakt.
  Hoe langer het dubbel-leven duurt, hoe groter de kans op ongelukken. Gevolg: nog veel meer mensen met een post-traumatisch stress-syndroom. Waarvan de kosten veel groter zijn dan de materiele schade. (=gezondheidzorg/psychologen/arbeids-ongeschikt)

 • no-profile-image

  Han

  Margreet bij het lezen van dit verhaal kwam er het volgende bij me boven; "Morgen zal het beter worden als er nog een morgn komt" van Cornelis Vreeswijk. Ik denk dat deze song goed aangeeft waar we mensen doorgaans mee bezig zijn. We zijn doorgaans met MORGEN bezig en vergeten VANDAAG te leven / genieten.
  Ik heb dit soort situaties meegemaakt in ARME landen waar het gaat over leven en dood en zeker niet het najagen van en droom. Hier zal iedereen van zeggen waarblijft de Hulp Karavaan om deze onmenselijke situatie op te lossen. in jouw voorbeeld denken de meesten; "Doe iets leuks het leven zo kort".

 • no-profile-image

  boerin

  Doe iets leuks, het leven is zo kort. Maar als boeren hetgeen is wat jij leuk vindt, als dat jouw droom is, dan kijk je daar heel anders tegenaan.
  Ik ben zelf ondertussen ook over the hill, maar toen wij begonnen met ons bedrijf, keken we ook heel anders tegen dingen aan, en hebben misschien destijds ook onverantwoorde risico's genomen. Ik weet het, we leven in andere tijden, maar toch ben ik nog steeds van mening: Always believe in yourself and your dreams!! Ik wil er wel bij opmerken: blijf realistisch bij het inschatten van de haalbaarheid van je doel.

 • no-profile-image

  appie

  Leuk voor boeren die bijklussen als vrachtwagenchauffeur. Ik kan er zo al een bedenken.
  Je had beter neer kunnen zetten een boer die s nachts nog bij klust en maar een paar uur kon slapen per nacht daardoor.

 • no-profile-image

  Gerard Bultman

  Het zou mooi zijn als dit soort verhalen niet alleen op de boerderij site staan maar in de landelijke dagbladen. Dan heb je de kans dat de consument er over na gaat denken waar zijn goedkope stukje vlees/ glaasje melk vandaan komt.
  Is daar een mogelijk voor Margreet?

 • no-profile-image

  gait

  juist mr Bultman, niet dat dit voorbeeld verhalen moeten worden om de problemen in de melksector aan te geven maar ze geven wel aan wat nodig is om t overleven en dat moet de consument eens beseffen

 • no-profile-image

  Johan Remmers

  Als je dag en nacht bezig moet zijn om je bedrijf draaiende te houden moet er iets gaan veranderen anders heb je op een gegeven moment de energie niet meer om zelfs nog normaal na te denken. Veel boeren willen het liefst alles zelf doen, het zal in de genen zitten, maar in zware tijden zonder vooruitzicht op verbetering zullen ze een stap moeten zetten , hoe moeilijk ook. Dat kan door naar buiten te komen met je problemen, oproepen te plaatsen voor hulp, nieuwe kleine activiteiten te starten. Wij, ik en mijn vrouw zijn sinds een aantal maanden op zoek naar een boer in nood met een klein bedrijf die dringend hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld met pure arbeid maar dat kan ook verzorging zijn omdat hij of zijn vrouw ziek is geworden. De bedoeling is om nieuwe activiteiten te starten om voor meer inkomsten te zorgen: excursies geven op het bedrijf (bijv. schoolklassen), eigen produkten gaan verkopen, klein terasje maken voor voorbijgangers (koffie), 2ehands spullen gaan verkopen,..... Voor veel boeren waarschijnlijk een grote stap, net als voor ons omdat we met onze 2 kleine kinderen van 3 en 5 op een eenvoudige manier erbij gaan wonen. Als we op deze manier al één boer op zijn eigen grond kunnen laten leven zijn we al zeer gelukkig. Er is veel meer steun nodig om onze boeren te behouden, wij beginnen op deze kleinschalige open manier en zien dan hoe het uit te breiden is. De oplossing ligt volgens ons in nieuwe kleinschalige activiteiten erbij en veel meer naar buiten treden met je mooie producten en je bedrijf, die buiten de drukte en stress van de stad ligt. Het succes van Boer zoekt vrouw ligt niet in nostalgische gevoelens maar in de oerdrang van ieder mens om zo te kunnen leven. Mensen horen van nature niet in de stad maar willen van het land leven. Ik heb dat als klein jochie van zeer dichtbij meegemaakt omdat mijn opa met zijn paar koeien, varkens ,kippen, 2 hectare grond en 7 kinderen tegenover ons woonde en dat gevoel wordt nu eindelijk in daden omgezet. Wij springen vol vertrouwen en energie in het diepe en zoeken een boer die al dan niet noodgedwongen hetzelfde wil doen.

  Groet, Johan en Liecke
  remmers.kwast@home.nl

 • no-profile-image

  boerin

  Sorry Johan, maar ik denk dat je geen goed beeld hebt. Als de kost-prijs hoger is dan de opbrengst-prijs , is er geen geld voor 'vreemde'arbeid. Vandaar de 2de baan om van te leven en de gaten te vullen.
  Excursies van schoolklassen (uit de buurt ) en open dagen ; is een investering in de toekomst. Hier in Friesland vragen we geen entree-geld , maar kopen produkten om de mensen/kinderen ook te laten proeven . Dit kost in eerste instantie extra tijd en geld. Maar geinteresseerde gasten en doordachte kindervragen geeft levensvreugde en in het gunstigste geval een positief kritische consument.

 • no-profile-image

  binnen

  Klinkt "leuk"om boer te blijven door elders bij te verdienen ten koste van nachtrust.
  Zelf denk ik dat de technische en economische resultaten snel verslechteren als gevolg van tijdgebrek en slaapgebrek. Sterker: ik denk dat een dergelijke levensstijl is als een tijdbom die vroeg of laat een gigantische krater achterlaat. Zowel financieel als mentaal.

 • no-profile-image

  Ook ik ben zo'n hard werkende boer. sMorgens melke, dan 8 uur op kantoor en savonds weer melke. Maar hierbij heb ik het geluk dat mijn ouders nog actief zijn. Maar hoe deze boer het doet lijkt me toch iets te ver gaan!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.