Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Afzet geitenmelk stagneert

De Q-koorts in Nederland houdt ons in Canada ook bezig. Maar we hebben ook onze eigen sores: de afzet van kaas loopt erg slecht en we krijgen voor het eerst een kwaliteitscontrole.

We proberen hier een beetje op de hoogte te blijven van hoe het in Nederland gaat met de Q-koorts. Ik moet er niet aan denken dat het hier zou gebeuren: al je geiten moeten ruimen. We zijn gehecht aan die dieren. En dan ruimen om zo’n reden. Daarbovenop nog de onzekerheid over tankmonstername: de ene keer zogezegd positief, dan later weer negatief. Ik weet niet wat ik daarvan moet denken.

Slechte verkoopmaanden

Het nieuwe jaar begint hier niet met al te mooie vooruitzichten. Het lijkt erop dat de geitenmelk-industrie hier een beetje op zijn gat ligt. Onze afnemer kan zijn kaas slecht kwijt, deze staat opgestapeld in zijn cheeseplant. Het schijnt al meerdere jaren zo te zijn dat december en januari slechte maanden voor hem zijn qua verkoop, dus we hopen maar dat het snel beter wordt. Maar onze afnemer is niet de enige. We hebben van andere geitenhouders die de melk in een fabriek in Centraal-Alberta afzetten, horen zeggen dat het daar al niet veel beter is. Ze worden ook maar voor een bepaald aantal procenten uitbetaald. Veder krijgen ze pas betaald nadat er verkocht is.

Onze afnemer heeft feta en chêvre als producten om als wholesale (aan de groothandel) te verkopen. Maar in die markt is loyalty (afnametrouw) een woord dat ze niet echt kennen. Kan de groothandel het op een andere plaats voor een ‘paar cent’ minder krijgen, dan is de overstap zo gemaakt.

Controle melklokaal

Een dezer dagen krijgen we een inspecteur die komt kijken of ons melklokaal aan alle eisen voldoet. Toen we begonnen werd ons verteld dat dit nog niet verplicht was om te doen, dus hebben we het zo gelaten. Nu komt hij dus controleren. Ook moet Gerard een schriftelijk en een praktijkexamen doen, omdat we zelf onze melk wegbrengen naar de cheeseplant. We weten al dat één ding niet goed is. We moeten een deur naar onze melkstal maken, zodat er geen katten in en uit kunnen lopen. En dan maar hopen dat we verder alles goed voor elkaar hebben.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hennie zou je iets kunnen met onderstaande boeren afzet organisatie in de VS of bestaat die ook in Canada.
  <>

 • no-profile-image

  Hennie

  Hi Han, Bedankt voor de tip, we gaan ons er eens in verdiepen. Het komt hier steeds meer, om de local produce te stimuleren.
  Groet,Hennie

 • no-profile-image

  Han

  Hennie als het mee zit, wil ik dit jaar de Local Harvest met eigen ogen gaan bekijken. Ik denk, dat dit de toekomst heeft. In Nederland is de eerste onderneming hiermee begonnen via eigen ingerichte schappen in bestaande grote Supermarkten bij hem in de buurt. <>
  W&D hebben groente schappen in oude stijl (houten kratjes, stellage, naam van lokale leveranciers etc.)
  Voor jullie zou het misschien mogelijk zijn om een deel van >je melk< als kaas terug te krijgen en die als local produce via supermarkten of niche shops te verkopen. fabriek is dan loonkazer voor jullie.
  Is internet verkoop nog en optie??

 • no-profile-image

  janny

  schrijf toch gewoon kaasfabriek, weten ze in Ned ook waar je het over hebt

 • no-profile-image

  jacob van engelen

  hallo,het is een grote stap denk ik om te gaan boeren in canada,maar het is zeker de moeite waard om te emigreren
  nedrlnd is nederland niet meer

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hallo Jacob,
  Ja emigreren is een hele stap. Mijn man is hier geboren. Maar ook Canada is Canada niet meer hoor. Als je hier nog wil gaan boeren heb je veel geld nodig, anders lukt het ook niet zo gauw meer. Tenminste vooral niet hier in de buurt. Het land is duur.
  We zullen maar denken het is overal wat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.