Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Weg met het quotum

De mogelijke afschaffing van het melkquotum en de verkoop van bier bij de benzinepomp en Siv Jensen zorgen ervoor dat de Noren op de achterste benen staan.

Maandag 14 september is het weer zo ver, dan mogen de Noren naar de stembus voor de landelijke verkiezingen. En het gaat heel spannend worden. Afgelopen week stond er een smiley-schema in de Bondebladet (Agrarische weekkrant). Alle partijen hebben tien vragen beantwoord en de krant gaf zijn mening over de antwoorden weer met een bijpassend gezichtje. Als hulpmiddel voor de boer, die geadviseerd wordt om toch vooral te gaan stemmen en vooraf zijn eigen smiley-schema te maken.

Behoudend is oké

De grote winnaar met zeven smileys is de Senterparti (Centrumpartij), totaal niet te vergelijken met die in Nederland. De partij die als logo een klavertje heeft, heette tot in 1959 de Boerenpartij en dat is waar ze nog steeds voor staat. Ze is behoudend en stokpaardjes zijn onder meer de zelfvoorziening voor voedsel en bescherming van de land- en tuinbouw en voedingsmiddelenindustrie door een streng invoerbeleid.
Deze partij zit in de huidige regering en heeft het ministerie van Landbouw onder zich. In de vorige editie van Bondebladet werd de vraag gesteld: ‘Wat zijn de belangrijkste veranderingen die jullie voorstellen wat de landbouw betreft?’ Het antwoordvak in de kolom onder het klavertje is niet ingevuld, dit in tegenstelling tot de andere partijen. Duidelijker kan het niet!

Girlpower

Maar wie is de partij achter de 9 rode saddies (treurige icoontjes)? Dat is de Fremkrittsparti (Vooruitgangspartij) en hier zijn heel veel ogen op gericht. De partij van Siv (spreek uit als Siew) Jensen staat onder andere voor liberalisering, verkopen van de staatsbedrijven, meer privé-ziekenhuizen en -scholen, verlagen van de belastingen en accijnzen, versoepeling van het alcoholbeleid zoals verkoop van bier aan de benzinepomp, en euthanasie.
Deze partij, die als logo een rood appeltje voert, heeft een plan: ‘101 maatregelen in 100 dagen’, met als doel de vernieuwing van Noorwegen. Siv Jensen is jong (40), single, en ze ziet er leuk uit. De wat conservatief ingestelde Noor wordt gerustgesteld met uitspraken als “ik ben niet lesbisch, en wil graag man en kinderen”. Ze neemt geen blad voor de mond door dingen te zeggen als “Noorwegen heeft geen tekort aan geld, maar aan doortastende politici”. De verwachting is dat deze partij erg ver gaat komen.

Een totaal andere landbouw

Maar niet als het aan de Bondebladet ligt! De negen rode saddies zijn voor de plannen om het quotum af te schaffen, en ook alle andere (beperkende) bepalingen zoals het odelsrett (erfrecht) en de bo- en driveplikt (plicht om er het gehele jaar te wonen en er een bedrijf uit te oefenen). Siv en haar partij zijn voor productievrijheid en een vrije concurrentie, en wil de bestaande afspraken en regelingen in land- en tuinbouw afwikkelen.

Momenteel ligt het maximale quotum voor eenpersoonsbedrijven op 400.000 liter en voor maatschappen op 750.000 liter. ‘Het quotum eraf’ betekent voor ons als pachter dat we - gezien de huidige voer- en stalcapaciteit - zo 60.000 liter meer kunnen melken dan de 170.000 liter die we nu hebben, en we de eigenaar niet hoeven vragen om quotum erbij te kopen.

Maar wat gaat de melkprijs doen als er geen quotum meer is? Dat is koffiedik- kijken, zeker gezien het feit dat tot nu toe alle partijen weinig tot niets zeggen over aansluiting bij de EU. Afschaffing van bo- en driveplikt betekent dat als ‘onze’ boerderij verkocht gaat worden, familieleden (maar ook anderen) die het bezit kopen, het als (weekend)woonhuis kunnen gebruiken. Hierdoor zullen veel bergweitjes er onbegraasd en ongemaaid bij komen te liggen.

Morna Jens… velkommen Jensen

Bijna de hele bevolking is de huidige premier Jens Stoltenberg beu. Ze zeggen hardop Morna Jens… velkommen Jensen, oftewel ‘de groeten, Jens … welkom Jensen. De politieke partijen zijn niet zo enthousiast en willen geen van alle met ‘de Vooruitgangers’ een regering vormen.
En wat het biertje bij de benzinepomp betreft… dat is echt een hot item. Sinds Noorwegen in 1905 onafhankelijk is geworden, zijn er door het onderwerp ‘het alcoholbeleid’ al drie regeringen ten val gebracht, om even aan te geven hoe sterk dit onderwerp leeft. Veertien september wordt dus een spannende dag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique

  FRP, produktievrijheid, vrije handel? Is dat de oplossing. Kijk naar wat in NL gebeurt met de varkensprijzen. Kan de boer daar zijn prijzen opschroeven? Lees de artikelen. Dat systeem daar geloof ik ook niet in. Dat was ook niet het geval bij de laatste jordbrukoppgjer in NO. Ja, de klant in de winkel betaalde wel meer, de boer kreeg het niet, rara wie vulde zijn zakken.
  De gevolgen voor NO: afgelopen met boerenbedrijven over het hele land. Vaak de kleinere familiebedrijven. Hier kon dat nog. Districten die leeglopen.
  Nee 'Siv' is niet mijn type, zelf heb ik geen stemrecht, maar ik hoop dat de Noor hem verstandig gebruikt.

 • no-profile-image

  arm

  Kijk naar de tuinbouw. vrije produktie. de eerst faillisementen zijn er al. Helaas zullen nog vele volgen, DE tuinders krijgen momenteel alleen zaden en of planten bezorgd als vooraf de helft betaald wordt. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Ook hier zou produktiebeheersing op zijn plaats zijn.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Vera het zo jammer dat quotum systemen door de media vaak aan het grote publiek voorgesteld worden alsof zij 'de consument' daardoor een onredelijk hoge prijs betaald en wij de boeren niet hoeven te moderniseren of zo efficient mogelijk te werken en over betaalt worden Zulke berichten worden nu een maal makkelijker gelezen en verkocht en gelooft dan berichten dat iedereen tracht het zo goed mogelijk te doen en dat de consument een juiste prijs voor voedsel produkten betaald

 • no-profile-image

  Vera

  De stemmen zijn geteld en voorlopig blijft, wat de Noorse landbouw betreft, alles bij het oude. Siv en haar partij hebben wel meer zetels (van 31 naar 41) maar maken geen deel uit van de coalitie. Die blijft bestaan zoals die is met 64 voor de Arbeidersparti, 11 voor de Senterparti (voormalige Boerenpartij) en 11 voor Social Venstre (Soc. Links). Het quotum zal voorlopig blijven, en de eigenaar van 'onze' boerderij, is nu op dringend verzoek van ons, op de melkbeurs quotum aan het huren (daarover meer in een blog). Voor Lars Sponheim gaat wel veel veranderen, hij was de lijsttrekker van Venstre (vergelijkbaar met D66) en zakte van 10 naar 2 stemmen... the end. Zijn afscheidswoorden naar de pers "de eerstvolgende keer dat ik weer 100den ogen op me gericht zal hebben, is als ik mijn stal betreed"!! (Lars is boer en heeft ca. 400 schapen :0)

Of registreer je om te kunnen reageren.