Rundveehouderij

Achtergrond 626 x bekeken 8 reacties

Vier uur reizen voor nieuwe bok

We hebben een aantal weken geleden een nieuw bokje gekocht. Afgelopen week zijn we hem gaan halen, op een rijafstand van bijna zeven uur.

We hebben een nieuwe bok. Die komt uit Westlock, op ongeveer 6,5 uur rijden hier vandaan. De mensen van wie we hem kochten, zouden in eerste instantie naar de paardenraces van Spruce Meadows in Calgary gaan. Daar konden wij de bok dan oppikken. Maar vorige week werden de plannen ineens veranderd. Mijn vriendin belde of ik dinsdag met haar mee wilde rijden om een jonge sint-bernard op te halen in Rimbey, op vier uur rijden hier vandaan. Rimbey ligt op de route naar Westlock en dus viel er misschien wat te regelen met de mensen van het bokje. Na een telefoontje met deze mevrouw bleek dat dit erg goed zou uitkomen. Zij moest die dag ook in Rimbey zijn om andere geiten weg te brengen.

Grote reis naar het zuiden

Dinsdagochtend om zes uur ben ik naar mijn vriendin gereden. Van daaruit begonnen we aan onze grote reis. We gingen snelweg 2 op; die loopt van het noorden van Alberta naar het zuiden. We maakten een vergelijking met de afstanden in Europa: even naar Frankrijk rijden om een bokje en een hond op te halen. De verre reis was nodig, omdat hier in de buurt allemaal beginnende geitenboeren zijn. Er zijn nog geen bewezen goede bokken in de buurt. Vorig jaar haalden we er daarom een paar uit Ontario, maar we hebben ze ook wel uit British Columbia gehaald.

Geregistreerde Saanen-bok

We moesten onderweg nog even in Red Deer een stop maken om een hondenkennel te kopen. Intussen genoten we van de rit. Het landschap is toch wel anders dan bij ons. Het is heuvelachtig en er zijn veel meer bomen.
Om ongeveer elf uur waren we in Lacombe en daar hebben we een hapje gegeten. Terwijl we nog aan het eten waren, belde de mevrouw dat ze met 15 minuten op de afgesproken plaats in Bentley zou zijn, een dorpje ten zuiden van Rimbey.
Hier werden de papieren in orde gemaakt en kreeg het bokje een nieuwe eigenaar. Het is een mooie, geregistreerde Saanen-bok. Hij is flink voor zijn leeftijd en is nog maar 14 weken oud. Het is onze bedoeling om het bokje bij onze jonge, op onze farm geboren geitjes van dit jaar te zetten. Maar dit kan pas half november.

Terug naar oude feedmill

Intussen zijn we op het bedrijf overgegaan op een andere feedmill. Die leek veelbelovend, maar de melkproductie ging alleen maar omlaag en de uitwerpselen werden droge korrels. Toen zijn we soja en lijnzaad bij gaan voeren en dat hielp wel een klein beetje.
Inmiddels zijn we weer terug bij de oude feedmill, Die heeft een ‘ration’ die een andere geitenboer ook gebruikt. In de melkstal voeren we gerolde gerst en een mix van bijproducten. Het blijft proberen, maar de geiten reageren hier beter op dan op het eerder geprobeerde krachtvoer.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Familie J. Rijkse

  Ja... dat is een flink eind rijden voor een bokje... Dan zijn wel in Europa meestal al een aardig eindje op weg ja...
  Veel succes verder met boeren.
  Hartelijke groeten,
  Familie J. Rijkse

 • no-profile-image

  Anja

  Hi Hennie,
  wat een mooie dag hebben we gehad hè?
  En jullie bok en onze St. Bernard waren voorbeeldige reisgenoten. En wat heeft Alberta dan veel moois. Uitgestrekte prairies, Rocky Mountains, heuvelachtig landschap, graanvelden waar geoogst werd. We hebben ons dan ook echt geen minuut verveeld. Toch was het fijn om na 13 uur weer thuis te zijn. Maar 't is zeker voor herhaling vatbaar!
  Groetjes, Anja

 • no-profile-image

  Sandra

  Hallo,

  Voor het leerboekje Zo word je boer van Noordhoff Uitgevers ben ik op zoek naar een mooie foto van een Nederlandse boer/boerin in het buitenland. Al zoekend op het internte kwam ik de site boerderij.nl, boeren buitenland tegen.
  Heeft u misschien een mooie (overzichts)foto van uw bedrijf of kunt u deze maken?
  Het boekje is bestemd voor leerlingen uit groep 6-8 van het basisonderwijs.

  Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
  Sandra
  Studio Imago BV

 • no-profile-image

  grote zus

  wow wat een wereldreis ik zou er bijna jaloers op worden.(op die bok dan!! ha ha ) veel succes verder zus!!

 • no-profile-image

  kleine zus

  Duur bokje!

 • no-profile-image

  Hennie

  Grote zus ken ik wel, maar kleine zus dus niet.

 • no-profile-image

  J.Tijsen

  in Holland problemen met de q koorts;met alle gevolgen van dien. Massale opruiming van duizende dieren !Hoe is dat in Canada ?

 • no-profile-image

  Hennie

  Hier gelukkig geen last van q koorts, maar wel de onzekerheid of we de melk kunnen blijven leveren. Ik hoop hier gauw een stukje over te schrijven.

  Hennie

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.