Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Shit in het dorp

Wat doe je als het wiel van het chassis van de mesttank afbreekt, midden in het dorp? Schuiven maar met de shit!

Wat zeggen ze ook alweer over 'werken op zondag'? Ik herinner me de uitdrukking 'ledigheid is des duivels oor kussen'! Maar geldt dit ook voor werken op zondag? Wie het weet, mag reageren. Van ‘ledigheid’ is bij ons geen sprake. Op zondag waren we druk bezig met het uitrijden van de mest, want er is veel regen op komst en dan moet je met dat zware spul niet in de weide zijn.
In huis heb ik genoeg te doen, maar dit is niet voor lang. Plotseling staat Johan in de keuken. ‘Kom je helpen? Het wiel van de mesttank is afgebroken, al bij de eerste rit’. Natuurlijk gebeurt dat midden op het enige kruispunt dat Bessaker rijk is. Nou dat weer!

Even tippen en flaxen

Gelukkig konden de dorpsbewoners nog naar de haven. Daar vind je de Kroa (eethuis) waar zondags een buffet wordt geserveerd. Ook de ICA (supermarkt) opent om vier uur de deuren en daar is het altijd erg druk. Er is een koffiehoek en een gokbalie, en om dit laatste is het iedereen te doen. Noren zijn verwoede gokkers en spenderen veel geld aan toto en lotto (tipping) en krasloten (flax). En met succes! De afgelopen twee jaar zijn er in ons dorpje drie grote geldprijzen gevallen. En met groot bedoel ik dat je zowat een halve miljonair bent.
Landelijk draait de ICA (holding met Ahold) bar slecht, maar dat geldt hier zeker niet. Iedereen wil gezellig bijkletsen in de koffiecorner en een kansje wagen. De mensen die op deze zondag voorbij rijden, zwaaien geamuseerd naar de ploeterende Johan en ik.

Vijf kuub mest op de weg

De bewoners van Storvika (buitengebied) moesten ruim een uur wachten. Want eerst moest alle mest eruit, voordat de tank verplaatst kon worden. Ze draaiden de autoraampjes omlaag en onder een gezellige keuvel zagen ze hoe vijf kuub mest de weg overstroomde. De bloemetjes in de berm hebben voor jaren genoeg! En Johan en ik maar zweten met de mestschuiven om alle shit zoveel mogelijk naar de linkerkant van de weg te laten stromen en niet rechts de paardenwei in (te zien op de foto’s).

Ouwe trouwe John Deere

We kregen hulp van de buurman die naast de boerderij woont. Hij is boer in ruste en zit nu in het onderwijs. Een tank met pomp, om de mest over te pompen, heeft hij niet, maar de John Deere staat nog wel op het erf. Met de grondbak werd de tank opgetild en stapvoets reden hij en Johan naar de boerderij. Mijn taak was om met veel armgezwaai op het juiste moment de juiste signalen door te geven, want beide heren konden elkaar niet zien.
De tank had een week staan wachten op reparatie. En die was omvangrijker dan in eerste instantie leek. Bij inspectie van het andere wiel bleek dat die bevestiging ook op het punt van afknappen stond. Hoezo verouderde machines!

Wie betaalt de rekening?

De rekening van €267 (inclusief materiaal, voorrijkosten en 2,5 uur laswerk) viel eigenlijk best mee, maar dit was het topje van de ijsberg. In het pachtcontract staat dat groot onderhoud voor de eigenaar is en klein onderhoud voor ons. Maar waar ligt de grens? Wat voor de één groot is, is voor de ander weer klein!
Met een eigenaar die 700 kilometer verderop in Oslo woont, heeft discussiëren over iedere rekening geen zin en tot dusver betalen wij alles. Mits de boerderij niet eerder wordt verkocht, loopt het pachtcontract tot september 2012. Dan worden vee en machines weer getaxeerd, net als bij aanvang in september 2007 is gebeurd, en vindt de uiteindelijke verrekening plaats.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Vera jij bedoelt de uitdrukking; "Zondags werk is niet sterk".
  Zo te zien is de stront op zijn in de tank gebleven, viel het opruimen nog mee.

 • no-profile-image

  anton

  Hier luid het gezegde : Een Zondag steek houd geen week.

 • no-profile-image

  Vera

  Anton, ik heb al eens gehoord dat die uitdrukking slaat 'op breien op zondag'. En Han, wat bedoel je met ' stront in de tank gebleven?' Dat is niet zo, deze mesttank heeft wel een pomp en de 5 kuub is er in etappes uitgelaten door Johan, zodat wij tijd genoeg hadden 't de goeie kant op te schuiven. Al met al, dus incl. 't terugrijden met de John Deere, heeft 't een goeie 3 uur geduurd, dus dat viel mee.

 • no-profile-image

  kamminga

  wij komen oorspronkelijk uit borger daar wordt gezegd als je zondags werkt,
  zondags werk is niet sterk

 • ad65

  Als er in verband met het weer op zondag [moet]werken hier gier uit rijde wat in nederland op zondag niet mag,moet het werk door gaan ook al is het op zondag, die stuken had je ander op maandag wel gekregen.als zondags werk niet sterk is ,staan nu veel boeren met stukken op het land daar hier in braband veel gewerkt wordt op zondag om alles op tijd klaar te krijgen.Het zijn wel veel loonwerkers,die duren machines moeten in korte tijd veel uren maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.