Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Schenkt rijdt storm uit

Na alle publiciteit die NMV, DBB en EMB de laatste weken naar zich toe trokken wilde Sien Jan Schenk ook wel ‘ns aandacht voor de positie van LTO. Schenk is koersvast maar ook gemakzuchtig.

De storm uitrijden. Met die zeemansstrategie loodst LTO-vakgroepvoorzitter Siem Jan Schenk de melkveehouderij door de woelige melkmarkt. Het is een strategie van stilzitten en afwachten tot de wind luwt. Ondertussen geen gevaarlijke manoeuvres uitvoeren. ’t Komt vanzelf goed.
Dat beeld houd ik over van de persconferentie die Schenk vanochtend belegde in Den Haag. Na alle publiciteit die NMV, DBB en EMB de laatste weken naar zich toe trokken wilde hij ook wel ‘ns aandacht voor de positie van LTO. De start van de gebruikelijke serie ledenbijeenkomsten die nu met melkveehouders van start gaan vormde daarvoor een mooie aanleiding.
Veel nieuws had Schenk eigenlijk niet te vertellen, en zeker niet over een koerswijziging van het scheepje dat nu de golven afrijdt. Beëindiging van het quotum blijft het vaste baken waarop het kompas van LTO is afgesteld. Hij neemt grote afstand tot de fratsen van NMV c.s., zoals productiebeheersing, Canadese quoteringen andere marktingrepen. ,,Daarover verschilt LTO fundamenteel met die andere organisaties’’, aldus Schenk, die mét de aanwezige journalisten moest constateren dat er een diepe en ongemakkelijke kloof door de melkveehouderij loopt.

Niet onzeker

Ik bespeurde bij Schenk geen enkele onzekerheid over zijn stellingname. Hij weet zich ook gedekt voor zijn achterban, waarvan volgens hem maar een klein deel het niet eens is met het gevoerde beleid. Een grote meerderheid staat achter dat beleid denkt Schenk, nu hij drie van die ledenbijeenkomsten achter de rug heeft. Er wordt daar stevig gediscussieerd, maar lang niet zo heftig als verleden jaar.
Ik denk dat hij maar beter de andere bijeenkomsten kan afwachten, want volgens berichtgeving van Nieuwe Oogst werd er in Swifterbant stevig gediscussieerd.

Te passief

Met het afwachten van betere tijden loopt Schenk het gevaar passief over te komen. Zeker, hij wijst nog eens op de zorgen in de melkveehouderij. Maar als een bestuurder zegt zich zorgen te maken roep je ook verwachten op omtrent daadkracht enzo.
Vanochtend wees hij nog eens op een verzameling eisen die LTO bij de overheid heeft neergelegd, maar dit tien-puntenplan is al van juni (al heeft het weinig aan actualiteit ingeboet). Ook klampt hij zich vast aan kleine successen, zoals het schrappen van de verplichte wasplaats op gesloten bedrijven. Dat lijkt mij geen maatregel die de economie van de melkveehouderij wezenlijk ondersteunt.
Ik denk dat de koers zoals LTO die voor de melkveehouderij heeft uitgezet en nu met vaste hand stuurt weinig bruikbare alternatieven kent. Maar hij maakt wel een té gemakzuchtige indruk.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lizzie

  ...... "Gemakzuchtig" mens .Conclusie : door gemakzuchtig te werken krijg je een TOPBAAN bij de LTO . Werk je harder word je door de "gemakzuchtige" tegengewerkt

 • no-profile-image

  ynit

  Schenk is de rots in de branding
  rust en vertrouwt een voor beeld voor elke veehouder

 • no-profile-image

  marcel

  Ik denk dat de heer schenk te vaak naar de efteling gaat naar het sprookjesbos.
  lto heeft dit jaar de volgende sucessen geboekt.
  Een flinke pacht verhoging.
  Een groter Quotum met een beste melkprijs
  En maar schoppen tegen het quotum want dat is volgens hem gebakken lucht.
  €60000 voor een ha grond zeker niet flapdrol
  Lto is er alleen voor de grote en uitgekochte boeren en wij in de matig verkavelde gebieden, daar doet lto niets voor.Dus ik ben volgend jaar geen lid meer van dit zootje.

 • no-profile-image

  Boer

  Schenk is de kapitein van de melkveehouderij Titanic.Hij vaart tegen een ijsberg aan die een groot gat slaat in de romp van het schip.Daarop zegt schenk nuchter:vertrouw op mij,we zitten nog steets op de juiste koers.Daarna gaat hij heel druk bezig met het heen en weer schuiven van de dekstoelen om de melkveehouderij Titanic van de ondergang te redden.Van hoe hij achter de belangen van de melkveehouderij aan moet kijken heeft hij geen idee.Nederland kan opgelucht ademhalen want er zal in de toekomst geen gebrek zijn aan grond voor wegen huizenbouw en industrie,en die 200000 Ha voor natuur komt ook wel goed.

 • no-profile-image

  riet

  Deze ene keer wil ik mij niet stilhouden omtrent deze voorman... Wel vraag ik mij af: in hoeverre verkondigt deze heer Schenk zijn eigen mening? Voor wie het blad 'Melkveemagazine' leest: daarin staat een interview met hem afgelopen zomer hoe hij zijn eigen bedrijf runt. Dit is een totaal andere insteek en beleid dan dat hij in het openbaar (voor LTO dus) verkondigt. Kijk en vergelijk, en vooral wat hemzelf betreft: met moddergooien naar elkaar bereik je al helemaal niets!!! Accepteer dat er mensen zijn met een andere mening dan die van jou/jouw vakorganisatie en laat ieder in zijn waarde.

 • no-profile-image

  henk

  Ik heb gelukkig al 10 jaar geleden mijn lidmaadschap al opgezegd van dit zooitje dat totaal niks voor ons doet.
  anders dan grote salarissen opstrijken

 • no-profile-image

  Boer

  Het is makkelijk aan te nemen dat heel de achterban achter de koers van de LTO staat. Als er vergaderingen georganiseerd worden waar 200 man op af komt dan durven er maar een handje vol boeren kritisch te reageren op de plannen. De rest zwijgt en stemt waarschijnlijk onterecht toe.

 • no-profile-image

  de boer

  beste Ynit, Schenk een voorbeeld voor alle boeren????????? een twee keer tien melkstal neerzetten voor 50 koetjes...........................................................

 • no-profile-image

  boertje

  Ik zal het als varkenshouder nog eens zeggen, zolang er nog steed voor melk quotum betaald wordt, en geen klein beetje, moet je niet zeuren.
  Zolang er nog teveel teveel erg te veel (over het quotum) gemolken wordt, vraag ik mij af waar de echte kostprijs ligt. Met deze prijzen gouw je Quotum verkopen en de koeien en rentenieren.
  EN ANDERS NIET ZEUREN.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.