Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Oorlog in Franse veehouderijsalon

Geen liefelijke tafereeltjes op landbouwbeurs Space. De Franse landbouwminister wordt er belaagd door actievoerende boeren. Dit geeft alleen maar verliezers.

Gisteren waren we op de Space, de jaarlijkse salon voor de Franse veehouderij. We waren op tijd vertrokken, want het was zeker dat daar wat zou gebeuren. De minster van landbouw kwam de salon openen en de twee organisaties die de melkstaking hebben uitgeroepen, OPL en Apli, hadden al aangekondigd dat ze hem een warm onthaal zouden geven. De ME stond discreet opgesteld toen we het terrein opkwamen en de actievoerders namen strategische plaatsen in. Dit werd oorlog!

Minister flink belaagd

Normaal maakt de minister, met een hele stoet hotshots, een rondje langs stands en koeien om fotografen de gelegenheid te geven mooie plaatjes te schieten. Daar kwam nu helemaal niets van terecht. De minister werd belaagd door de actievoerders. Hij moest zelfs een goed heenkomen zoeken, waarbij hij beschermd werd door politie en lijfwachten. Daarna richtten de actievoerders hun vizier op Jean-Michel Lemétayer, voorzitter van landbouworganisatie FNSEA, voorzitter van de Space en zelf melkveehouder in Bretagne. Hij werd ingesloten door boeren en stevig onder handen genomen. In spreekkoren eisten de boeren zijn ontslag en door middel van rode kaarten gaven ze aan dat hij kon vertrekken.

Niet leveren: nog meer verlies

De melkstaking is nu vijf dagen aan de gang en de omvang ervan is moeilijk aan te geven. Bij ons in het dorp zijn er twee boeren die melk laten weglopen of weggeven. Gisteren meldde de fabriek dat er 7 procent minder melkaanvoer is. Iedereen mag zelf oordelen of dat een succes is of niet.
Zelf doe ik niet mee aan de staking, want ik kan het geld niet missen. Ook al is de melkprijs niet kostendekkend, niet leveren betekent nog meer verlies. Bovendien denk ik niet dat de zuivelindustrie wakker ligt van minder aanvoer in een markt waar nog steeds een overschot is.

Starre quotumverdeling

Ik vraag me af waarom het quotumsysteem moet blijven bestaan als het quotum al jaren niet wordt volgemolken, zowel Europees als nationaal. Frankrijk molk vorig jaar 4 procent onder het landenquotum en dit jaar wordt het nog erger. De melkprijs is in elkaar gedonderd, terwijl de quotering nog zeker zes jaar van kracht blijft.
Ondertussen staat de bedrijfsontwikkeling hier volledig stil door een veel te starre quotumverdeling. De melk is regionaal verdeeld en mag niet van de ene regio naar de andere gaan. In het westen van het land kunnen de melkveebedrijven niet groeien en in het zuiden en oosten heeft de zuivelindustrie de grootste moeite een rendabele verwerking op de been te houden. De verwerkingskosten zijn veel te hoog. Er zijn hier enkel verliezers.

Alleen maar verliezers

Ik ben bang dat deze staking ook alleen maar verliezers zal kennen. De melkprijs zal er niet door veranderen en politiek gezien zit het muurvast. De stakers zullen de niet-stakers verwijten dat ze niets hebben gedaan. Wie staat er straks nog met plezier in de melkput?

Foto's: Halbe Rosema

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  econoom

  Je hebt de markt goed ingeschat; er is te veel melk. Er is quotumuitbreiding gekomen daarna is gelijk de Europese productie toegenomen. Vandaar dat de prijs is gedaald. Oplossing; minder melk dan gaat de prijs vanzelf omhoog en niet eerder. Zie crisis 30'er jaren. Het volume regelt de prijs!!!!!!!!! Denk daar maar eens over na

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Econoom, als ik de informatie van Halbe Rosema goed begrepen heb,is het afgelopen quotumjaar onder het quotum gemolken! Zeker in Frankrijk en Duitsland! Alleen in Nederland is royaal het quotum overschreden! Dit tot grote vreugde van de Franse en Duitse melkproducenten! Nu wil een groot gedeelte van de Nederlandse melkveehouders het productieplafond verlagen! Velen denken of vinden dat de Politiek dat moet regelen c.q. de Europese commissie, maar Econoom uit Wageningen, u gelooft toch niet dat zich iemand aan dit Hete Hangijzer wil verbranden???

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik heb geen idee hoe het quotum systeem in europa werkt maar hier wordt elk half jaar de quotum op het verbruik afgesteld dus theoretisch zijn overschotten onmogelijk
  Vergeet niet dat als het vrij gegeven wordt en de prijzen eventueel zouden stijgen er binnen de kortste keren wel zoveel overschot komt dat de prijzen van nu dan herinnerd worden als goede tijden Met als gevolg een zeer snelle KOUDE sanering.Kijk maar even wat er in de usa gebeurd

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Binnen de EU is nog te veel nationalisme,ten eerste onder de mensen,ten tweede is de politiek ook niet vrij daarvan. Daarom meneer Ed Bakker zal het moeilijk worden het Canadese quotumsysteem van de grond te krijgen. In de EU worden 25 verschillende Talen gesproken. Bovendien zijn de Nationale belangen verschillend,soms zeer verschillend. Bij voorbeeld Italy moet melk importeren en Nederland moet exporteren. Dan krijgt Italy quotum erbij en Nederland moet meer dan 50% inleveren. U begrijpt Ed dat wij geen behoefte hebben aan een Burgeroorlog. Daarom denk ik dat afschaffing van het quotumsysteem de beste oplossing is. Zoals meneer Halbe Rosema ook gezegd heeft.Het zal hier en daar een beetje pijn doen,maar dat is tijdelijk denkt ondergetekende.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Heer slingerland 25 talen mag en kan geen probleem zijn alleen al in zwitserland zijn 4 officiele talen en belgie 3 Via het engels duits of frans is iedereen van invloed toch berijkbaar. Hier in canada is bijvoorbeeld quebec een grote exporteur van melk naar ontario en in de westelijke provincies zijn ze ook importeur maar wel binnen canada ook de usa heeft staten die grote exporteur zijn naar andere staten maar zonder quotum kijk maar even hoe het er daar aan toe gaat zelfs de allergrootste staan op springen De crediet mogelijkheden van heden maken het mogelijk om binnen korte tijd enorme bedrijven uit de grond te stampen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U verdedigt uw mening,Meneer Bakker, daar heb ik niets op tegen. Ik hou van democratie!,wij zullen gezamenlijk afwachten en bekijken hoe de ontwikkelingen zich voortzetten. Maar ik hoop van harte dat er geen enorme Bedrijven uit de grond gestampt worden!!!. Er zijn al genoeg Fabrieken!.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.