Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Nederland verliest zijn koppositie

Het wegpesten van boeren krijgt gevolgen: de innovatie stokt en we worden links en rechts ingehaald.

Nederland heeft een toppositie op het gebied van de landbouw. Door het continu pesten van boeren, geven veel boeren er de brui aan. Sommige stoppen, andere gaan in het buitenland verder. Veel van hen zijn naar Canada gegaan en timmeren daar hard aan de weg. In Canada wordt boeren niets in de weg gelegd om als goed ondernemer (dat betekent dat hij rekening houdt met zijn omgeving) succesvol te zijn.

Scholing stokt, steeds minder innovatie

Door de afname van het aantal boeren in Nederland neemt ook de innovatie af. Tekenend daarvoor is de afname van het aantal studenten in Wageningen. Toen ik daar zat, was de jaarlijkse instroom bij akkerbouw vijf tot tien studenten, bij veeteelt minstens 30 tot 50. Tegenwoordig schijnt ook dat laatste aantal tot vijf à tien studenten per jaar te zijn geslonken. Dat betekent dat in Wageningen de grote hap bezig is met andere zaken dan akkerbouw en veeteelt. Dat vertaalt zich vroeger of later natuurlijk terug in termen van ontwikkelingen.
Neem de kippenboer die ik sprak over nieuwe zaken. Hij zei: ,,In Wageningen hoef ik niet aan te kloppen, daar doen ze alleen maar onderzoek naar dierenwelzijn. Om te weten te komen hoe ik beter en efficiënter eieren kan produceren, ga ik naar de universiteit in Spanje!”

Canadezen maken grote inhaalslag

Tijdens mijn verblijf in Canada heb ik een aantal noviteiten en ontwikkelingen bekeken, daarover in een komende blog meer. Misschien ligt het aan mij, maar ik kreeg de indruk dat de melkveehouderij in Canada druk bezig is met het maken van een inhaalslag. Ze begint misschien zelfs wel voor te lopen op Nederland.

Bij de buren van mijn ouders werd de mais tegen schimmels gespoten met een helikopter. Dit was interessant om te zien. Verder bezochten we verschillende bedrijven met 300 tot 750 koeien. Zeker bij 750 koeien heb je veel te maken met zaken als personeelsmanagement en arbeidsefficiency (of juist het ontbreken daarvan). Het werken met protocollen sprak mij zeer aan. Dit zijn ook zaken die in Rusland nodig zijn en waarmee ik zeker mijn voordeel kan doen als ik weer op de bedrijven in Rusland kom om advies te geven.
Als adviseur hoef je zelf niet het wiel uit te vinden. Je moet de goede voorbeelden bekijken en daar de juiste uitpikken en doorvertellen. Ik heb weer het nodige opgestoken op de Canadese bedrijven. Ook in Nederland leren boeren veel van elkaar en dat moeten we zo houden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik geloof nog niet dat Canada Nederland zo gauw zal inhalen, want technologiegewijs staat Nederland wel een eind voorop, ook op Amerika. In Nederland zijn er steeds minder boeren en die trend zal zich blijven doorspelen totdat er in Nederland grotere boerderijen overblijven die op de wereldmarktprijs kunnen produceren. Alhoewel het hier in Amerika wat soepeler is met de regels als in Nederland, wordt het hier ook strenger en dat zal in Canada ook wel zo zijn.
  Verder mooie reportage over Canada

 • no-profile-image

  Boer

  Ik denk dat Rene Cremers het goed heeft gezien.Het implementeren van nieuwe innovaties is leuk,maar als je geen cent te makken hebt kun je een aankoop alleen verantwoorden als het je kostprijs genoeg verlaagd.Omdat Canada niet aan de ratrace meedoet en de boeren daar betaald krijgen voor de melk,kunnen ze gerust investeren in apparatuur die mischien niet meteen kostprijsverlagend is maar bijvoorbeeld wel het welzijn van het vee verbeterd of de kwaliteit van leven van de boer verhoogd door meer vrije tijd of flexibiliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.