Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Molens in de achtertuin

Op grond van onze boerderij staan enkele windmolens. Daardoor stijgt de waarde van de grond. Wordt straks, bij eventuele koop, de hypotheek niet gigahoog en nieuwbouw van de stal onmogelijk?

Tijdens ons kennismakingsbezoek in het voorjaar van 2007 zagen we ze voor het eerst; twee enorme windmolens boven op de bergen, aan het eind van de vallei. Met een gewicht van 231 ton, een hoogte van 80 meter en een spanbreedte van 71 meter zijn de windmolens echt gigantisch. De voorbereidende werkzaamheden voor de derde waren net begonnen. Met gemengde gevoelens zagen we dat toen aan en uitten onze bezorgdheid. Hoeveel zullen er nog bijkomen? Gaan ze de hele bergrug, die als een hoefijzer om de vallei ligt, volbouwen? Dat laatste is gelukkig niet het geval. Het gaat om 25 windmolens, waarvan er 15 zichtbaar zijn vanaf de boerderij. Hiermee is dit park tot nu toe het één na grootste van Noorwegen.

‘Kippetje met gouden eieren’

Er is veel over geschreven en gepraat en de meningen zijn sterk verdeeld. Niet alleen in onze regio, ook in andere kustgemeenten. De contra’s zitten vooral in de milieuhoek. Die vindt het een aantasting van de natuur, bederf van de skyline, kustvervuiling, noem maar op. Positieve geluiden komen allereerst uit de hoek van TrønderEnergi, de exploitant van het park, en van de gemeente Roan waar wij onder vallen. Laatstgenoemde verdient er jaarlijks zo’n €300.000 aan. Een groot deel van dat geld komt ten goede aan ons dorp. Geen wonder dat er plannen zijn voor verdere uitbreiding met circa 200 stuks, gelukkig een eind verderop in de gemeente.

Grond in bruikleen

Andere pro’ers zijn de eigenaren van de grond waar de windmolens staan. Deze utmark (afgelegen weiden, lees: rotsen met enkele grassprietjes) die vroeger begraasd werd door de schapen, is een gemeenschappelijk gebied. De inkomsten worden verdeeld naar rato, iemand met 400 hectare utmark met de daarbij behorende weide-, graas-, jacht- en visrechten, krijgt meer dan iemand met 200 hectare. In het geval van ‘onze’ boerderij gaat het om een paar windmolens die jaarlijks goed zijn voor zo’n drie maanden melkgeld. Het pachtcontract dat loopt tussen deze grondeigenaren en TrønderEnergi, heeft een looptijd van 25 jaar. Aan het eind van deze periode gaan alle partijen weer rond de tafel om te bekijken of verlenging gewenst is.

Een ton hypotheek extra

Dit contract heeft ons al de nodige vraagtekens bezorgd sinds we hoorden dat grond behorend bij een boerderij niet opgesplitst en aan een derde verkocht kan worden. We hoorden ook dat bij grond mét windmolens de verkoopwaarde een ton hoger kan liggen dan een vergelijkbare boerderij elders zonder windmolens. Rijst de vraag of we de financiering voor de nieuwe stal wel rondkrijgen. Want één ding is duidelijk: de stalinrichting is zo oud en slecht, die had tien jaar geleden al vernieuwd mogen worden. Wij willen deze boerderij alleen kopen als nieuwbouw mogelijk is, liever vandaag dan morgen. Tijd voor een gesprek met de bank.

Wat zegt de bank?

De bank zegt dat de windmolens geen obstakel zullen vormen omdat zij die geheel voor hun rekening nemen. Er wordt nooit volledig gefinancierd, 20 procent van de hypotheek is eigen inleg, wat we al wisten. In dit geval is dat 20 procent van de verkoopwaarde zónder windmolens. Oef, een zorg minder. Voortaan niet meer luisteren naar goedbedoelde raad van ‘wijze’ dorpsbewoners. De volgende stap is een gesprek met de eigenaar die wel wil, maar niet kan verkopen. Daarover meer in een andere blog.

Daar sta je dan…

Het hele project heeft een goeie €57 miljoen gekost, een deel van de kosten zit ’m in de 12 kilometer lange weg die is uitgehakt. Voor veel Noren reden om sportief de bergen in te wandelen met als eindbestemming de windmolens, want vanaf dat punt heb je weergaloze uitzichten. Nederlandse vrienden die bij ons vakantie vieren, besluiten de auto te pakken en negeren het waarschuwingsbord dat aan het begin van het terrein staat. Het is avond, de onderhoudsdienst gaat naar huis en doet de slagboom naar beneden. Tja, wat nu… toch maar de benenwagen naar huis en morgen de auto weer ophalen. Maar nee… ze besluiten om met de auto over een zeer steile grindhelling naar beneden te rijden. Eenmaal thuis en horend dat een deel van het terrein bij de boerderij hoort, is hun verzoek om de volgende keer een sleutel mee te krijgen.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ed Bakker

    Vera ik dacht dat in noorwegen net als hier de stroom opgewekt werd door waterkrachtcentrales er zijn hier aan de kust wel enkele commerciele windmolens en toch wel vrij veel (hele) kleine prive molentjes voor eigen gebruik maar de capaciteit van de waterkrachtcentrales is zo groot dat windmolens hier eigenlijk nou ja laten we het maar goodwil projecten noemen Wat hier nu een net nieuw project is, in het dorp naast ons maar in ontario waar dus weer wel gewone centrales zijn,'n 40ha groot zonnepanelen om stroom op te wekken ook daar was nog al wat hijsa om niks eigenlijk want het was verlaten grond vanwege de vele stenen

  • no-profile-image

    Vera

    Hallo Ed, in Noorwegen is idd 99% van de energie afkomstig van waterkrachtcentrales. Maar 1 windmolen levert net zoveel energie als een gem. centrale...lucratieve business dus. Gisteren bracht een regionale krant het grote nieuws dat onze gemeente (Roan) en een gemeente ca. 50 km verderop (Åfjord) plannen hebben voor een 37 km lang traject met windmolens. Geraamde kosten: 40€miljoen

Of registreer je om te kunnen reageren.