Rundveehouderij

Achtergrond 27 reacties

Melkacties: vlam in de pan

Belgen storten duizenden liters melk op de autobaan en blokkeren die met een kleine honderd trekkers in drie rijen. De politie rukt al uit om een melkfabriek te beschermen.

Vandaag belde een vriendin me: "Monique heb je het al gehoord? Boeren hebben bij Steinebrück (Bij St Vith in België) alles afgezet. Ik moest daar toevallig heen en kon geen kant meer op. Voor mijn neus stortten ze duizenden liters melk op of net naast de Rijksweg A-60 van de brug!

Ik had wel gehoord dat er oproepen waren tot melkstaken. Dat Luxemburg, Wallonië en Frankrijk ook meededen en dat dat gisteren of vandaag zou plaatsvinden. De EMB en de BDM hoopten al dat dit zou gebeuren. Frankrijk ging aan kop met het uitroepen van de melkstaking gisteren in Parijs. Die zou zich als een golf vanuit Frankrijk uit moeten spreiden over heel Europa.

Richting veranderen

Hier in het dorp merk je er weinig van. De boeren die vorig jaar tijdens de melkblokkade voorop liepen, waren gewoon aan het werk. Via de e-mails van de BDM heb ik niets van het - zo te zien spontane - oproer meegekregen.
In "Der Zeitung", een Duitse krant, word wel vermeld dat Romuald Schaber uit Beieren, voorzitter van de European Milch Board, geen melk meer aan de melkfabriek levert."Als het zo duidelijk is dat een weg tot waanzin leidt, dan moet je de moed hebben de richting te veranderen" stelde hij. Moed is nodig, want hier in Duitsland is namelijk woensdag het oproepen tot een melkboycot door het Gerechtshof verboden.

Autobaan geblokkeerd door boeren

Op de Ourtalbrug bei Steinebrück uitten de boeren hun ontevredenheid over de genomen besluiten van de EU-landbouwministers. Daarna bezetten de melkveehouders urenlang de Autobahn A-27/A-60 tussen Bleialf en Sankt Vith (België). Ongeveer honderd trekkers werden - drie rijen breed - op de rijksweg geparkeerd.

De Belg Erwin Schöpges, de Luxemburger Freddy Demartinez en de Duitser Kurt Kootz hielden er een toespraak. Ze willen een systeemwisseling in de landbouwpolitiek. Ze vinden dat de besluiten van de EU-ministers verhinderen dat onze positie op de melkmarkt werkelijk verbetert. Kurt Kootz benadrukte nog dat de boeren afwillen van de subsidies. "We willen van onze producten leven"j.
Twee grote stropoppen die José Manuel Borroso (voorzitter van de Europese commissie) en Marianne Fischer Boel moesten voorstellen, werden aangestoken met de woorden "Deze twee personen zijn verantwoordelijk voor de huidige Agrarische Politiek".

De internetsite van een plaatselijke krant hier in de Eifel meldt trouwens dat de politie al is uitgerukt om in Pronsfeld de melkfabriek van Milchunion Hocheifel te beschermen tegen eventuele bezetters. De vlam slaat dus echt in de pan hier.

Foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Ze hebben groot gelijk. De politiek is een bende graaiers die niet voor het belang van de boer opkomen. als Nederlanders wat willen moeten ze aansluiten. Heb je een "goede smoes" om de melk niet te laten lopen doe dan mee met het blokkeren van wegen totdat ze luisteren.
  Verburg pop in brand steken lijkt me een goed idee. Zij heeft de veehouderij mee in brand gestoken. Meer melk = minder geld

 • no-profile-image

  "cooperatie"-lid

  Ik snap niet dat de politie de fabrieken beschermt. Ze hebben het over zichzelf afgeroepen door om quotumuitbreiding te vragen.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Als dit een weekje zo doorgaat krijgt het zeker een impact.

 • no-profile-image

  ongeloof

  Ja tjonge wat een impact zeg! Zag toevallig op deze site dat de quota-makelaars in Nederland zich momenteel weer kapot lachen......ruim een kwart erbij t.o.v. een paar maanden geleden...en dan maar klagen...en vervolgens wel melk kopen tegen een te hoge prijs...zo zijn wij melkveehouders natuurlijk wel ongeloofwaardig!

 • no-profile-image

  joep

  agressie tegen de consument met als doel dat ze meer geld uit gaan geven aan je product? dat zal vast de beste manier zijn ja............................. als je dan toch zo nodig nog de giertank wil gebruiken na 1sep (15 voor de kleiboeren) spuit dan een supermarkt vol melk want dat zijn de klootzakken, de burger kan niet zien hoeveel geld van een euro naar wie gaat.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  In dit geval geld nog steeds eenheid maakt macht die eenheid zit voor de boeren helaas aan de verkeerde kant de zuivelaars kopen elkaar uit dus worden grootmachten hetzelfde gebeurd met de supers
  Maar eenheid onder de boeren blijkt al eeuwen lang een onverwezelijkbare droom te zijn

 • no-profile-image

  JB

  Wat mij vooral opvalt in het artikel is dat boeren verboden zijn in Duitsland mee te doen aan de melkstaking, waar is het recht voor vrije meningsuiting of zijn wij toch maar een hoopje marjorettepoppen die ervoor moeten zorgen dat consumenten spotgoedekope voeding krijgen en zeker geen verstoorders mogen zijn van het systeem.

 • no-profile-image

  boerin uit Danmark

  Alle lof voor de boerenstakingen. Ik hoop dat het hier ook zal komen en dan zullen wij ons steentje bijdragen.
  De eerste verreiste is dat de boeren het met elkaar eens zullen worden. Die nu afwijzend tegenover de stakingen zijn, hebben wat mij betreft een waterhoofd.
  Begrijpen ze wel dat straks het quotum eraf zal zijn, wat het betekend voor hun bedrijf? Een waaarvermindering van honderden duizend euro's. In een klap al je geinvesteerde centen in rook op gegaan. Begrijpen ze wel dat dan ook niet boeren zomaar kunnen beginnen te melken, wat inhoud nog meer liters melk op de markt. De consument drinkt heus niet meer, dus nog harder werken voor minder centen. Is dat wat die boeren willen? Laat die boeren een beetje beter nadenken over de toekomst en niet denken, ik red het wel, de rest verdwijnt wel. Doe maar niet zo stoer. De meesten die de neus nog omhoog houden, hebben het water al aan de lippen staan is mijn conclusie.
  De oplossing; inleveren een deel quotum en zie daar de prijs zal stijgen.
  Waar zijn we met de cooperatie van de melkfabriek. Zijn we ondertussen slaaf geworden van deze instantie. Laten we maar niet rekenen op de politiek.Neem het heft in eigen handen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U slaat de spijker op z'n kop meneer Ed Bakker, uit Canada,zo is het!Eenheid onder de Boeren blijkt onmogelijk. Oorzaak; waarschijnlijk solitaire karakteraard,met soms zeer extreme vormen. De melkveehouders zijn teleur gesteld,over de Politiek van Brussel. Melk weg spuiten is een uiting van wanhoop! Het geeft slechts een tijdelijke bevredeging. Daarom is het jammer dat er zo weinig eenheid is. Alleen,'Eendracht Maakt Macht ''!!!. Daar moet over nagedacht worden! Vervolgens moet een zorgvuldige Strategie ontwikkeld worden,met een realistisch fundament! Belangrijkste vraag is; willen wij voor de Wereldmarkt produceren, of niet???

 • no-profile-image

  Boer

  Tegen de mensen die denken dat gerechtigheid vanzelf zal zegevieren zeg ik keep on dreaming.Soms zal er actie genomen moeten worden om de politiek ,de industrie,handel en de consument met de neus te drukken op de beroerde positie waarin boeren verkeren .Zo nu en dan moet je van je afbijten om opgemerkt te worden.Met de mond dicht houden en alles maar te nemen zoals het komt kom je niet ver.Onthoud goed.Mister nice guy allways finishes last!

 • no-profile-image

  arnoud

  moeten in nederland ook staken gewoon geen melk meer naar de fabrieken na 3 dagen is bijna alle malk op wat dat kunnen ze tog nie aan transporteren
  laat maar merken dat het niet langer gaat zo er is bijna geen besttaan meer aan zo !

 • no-profile-image

  sjef

  Dit is ongelofelijk..... Al Tientallen jaren zijn wij als melkveehouders bezig om een hoog kwalitatief product te produceren en aan te tonen dat melk een schoon en hygienisch product is. En wat doen die achtelijke ze stoppen dit schone product in een giertank?!!!! Dit is echt de verkeerde manier van staken!!! De burger is vol onbegrip over deze manier!

 • no-profile-image

  Boer

  @ Sjef.Als producent krijg je bijna niets en de melk kost wel veel in de winkel.Zou de burger dan wel begrip kunnen opbrengen voor het gegraai in de tussenhandel? Zij worden in de winkel immers een poot uitgedraaid.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Eigenlijk een reactie op de heer Piet Slingerland Dat hele verhaal van melk voor de wereldmarkt produceren snap ik nooit erg ,graan ,suiker ,en vlees en eventueel fruit dat snap ik die produckten kun je makkelijk per schip over de hele wereld vervoeren en opslaan voor langere perioden maar melk lijkt mij toch een ander verhaal
  of worden eigenlijk de producten bedoelt? maar als west europa echt melk moet produceren in concurentie met b.v. Nieuw Zeeland of het zuiden van amerika waar geen huisvesting nodig is en op de grote bedrijven 24 uur van de dag gemolken wordt (deze bedrijven hebben het nu ook moeilijk)is het volgens mij gemakkelijk te zien dat europa daar niet tegen op kan Daarom is het zo belangrijk dat er nationale politiek is voor b.v.zuivel (canada) en suiker (usa en voorheen europa) en er zouden er veel meer kunnen zijn Maar vaak wordt die boot afgehouden om de vrije handel van de industrie te beschermen die n.l, twee hele grote troeven 1e vaak hebben de regeringen hebeen ze vaak met enorme bedragen gesteund 2e WERKGELEGENHEID

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Kort geleden las ik dat in de EU 19% overproduktie is! Dat wordt grotendeels omgezet in Melkpoeder! Voor de wereldmarkt! Nu betekent dat lage prijs! De EU zou bij voorbeeld het Canadesche systeem in kunnen voeren. Maar dan krijgen de EU leden onderling onenigheid!Er is geen plaats voor Nationale Politiek. Dan kom je in conflict met de internationale afspraken. Meneer Ed Bakker,uit Canada zo is de huidige situatie in de Europese Unie! M.vr.groet,Piet.

 • no-profile-image

  roland

  heb nooit gesnapt hoe je een grondprijs van rond de 100000 euros kan terugverdienen, zelfs met een melkprijs van 30cts

 • no-profile-image

  sjeng

  Wanneer er iedereen erover eens is dat te veel melk is, waarom produceren de boeren dan niet 20 % onder hun quotum, hoef je ook de kosten niet te maken van deze liters melk, je hoeft je niet af te vragen of het weg laten lopen van melk iemand tegen het scheenbeen aantrapt etc. Iedereen schreeuwt er is melk te veel, maar ik constateer dat bijna alle boeren bezig zijn met of bouwen van een stal welke dubbel of driedubbel zo groot is als hun quotum, melk kopen of leasen omdat ze dreigen gigantisch over hun quotum heen te gaan. Het is een chaos in de melkproductiesektor. Er is maar 1 belangrijk punt waar de landbouw hard aan moet werken: EENHEID. Het is niet goed om andere collegas en/of productiegroepen af te zeiken. Stop de discussie over wie het bij het rechte eind heeft. Kijk verder dan je eigen bedrijf en zorg voor EENHEID. Is dit een taak van de vertegenwoordigers?

 • no-profile-image

  Boer

  Hele goeie Sjeng.Het probleem is dat de grootste belangenbehartiger de weg van de minste weerstand heeft gekozen zich achter de politiek heeft geschaard.Daardoor is het gemakkelijker geworden de melkveehouderij in een richting te dwingen die zelfs voor veel Amerikaanse colega's fataal is gebleken.De boeren worden het nooit met elkaar eens.Toch is er al eenheid dmv quotum.Nu moet de politiek alleen nog tot inkeer komen dat een wereldmarkt voor melkproducten voor niets een oplossing is,en voor de meesten in Europa een ramp.Europese melkveehouders moeten melk produceren voor Europa en kunnen daar net als de Canadezen altijd een eerlijke prijs voor ontvangen door productie en consumptie in ballans te brengen.Deze manier van produceren is duurzaam en laat iedereen in de keten verdienen aan het product zonder dat de consument een poot uitgedraaid wordt in de winkel.Ook hoeft de consument geen inkomenssteun op te hoesten om producenten te behoeden van failisement.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boer Knap,uit ver weg. Wij zijn het er over eens dat het geen zin heeft voor de wereldmarkt te produceren. Wij delen de zelfde gedachte, zo het nu gaat is uiteindelijk voor heel veel melkveehouders fataal. Er moet wat gebeuren,dat is duidelijk. Laatst schreef u, het quotum zal blijven. Laat ons daar even van uitgaan. Op dit moment consumeren de Europianen bijna 10% minder! Ruim 10% wordt ge exporteerd buiten Europa, totaal 20%! Dat is niet mis! Nu moeten wij de Politiek nog achter ons krijgen. Dan moeten wij Mevr. Fischer-Boel als eerste Bekeren! Denkt ondergetekende, of weet u andere mogelijkheden?

 • no-profile-image

  Boer

  Het quotum blijft piet.Als de zuivelaars geen constante aanvoer kunnen zeker stellen wordt het voor hun riskant om contracten te tekenen met hun afnemers.Met quotering is dat probleem opgelost.Het is dus niet zo zeer de vraag of er in de toekomst productiequotum is maar meer van wie het in handen heeft.Voor dat de boeren in hun haast een hoop kapitaal vernietigen en zich zelf vrijwillig veroordelen tot een leven in armoede hoop ik dat ze zich dat realiseren.In plaats van komentaar te leveren naar de boeren toe die door actie te voeren hun hebben en houden proberen te redden zou iedereen mee moeten doen.Samen sterk,en het is te hopen dat het genoeg druk uitoefend op mevrouw Fischer Boel of wie haar opvolgd om af te zien van deze nodeloze waanzin.

 • no-profile-image

  Frank

  Als de boeren 10.000 euro's subsidie krijgen van het rijk dan hoor je ze niet, maar o wee als er iets mis gaat dan hoor je ze wel.

  Ik heb een bedrijf en krijg nooit subsidie en als het slechter gaat met de economie als nu dan kan ik ook wel mijn handel op de weg gaan gooien als ik er de kostprijs niet meer voor krijg.

  Boeren zijn verwent en hebben teveel gekregen, ik ben zelf boerenzoon dus weet goed waar ik het over heb.

  Zelfs als de boeren een bedrijf van de ouders overnemen krijgen ze dit tegen agrarische waarde.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ach Frankie, hou jij je nou maar even stil.
  Het frappante is dat nu in Europa het quotum er afgaat (naar alle waarschijnlijheid; ik ben het overigens wel eens met Boer die knap ver weg zit) wordt er hier in de USA over nagedacht over een quotumsysteem. Er was hier in het dorp een vergadering over gaande het afgelopen week. Dat het zover zal komen weet ik nog niet. Ook hier zijn boeren in financiële moeilijkheden met de lage melkprijzen hier.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Frank,uit Haaren. U bedoelt de Melkveehouders,denk ik.(?) Alleen deze groep agrarische ''ondernemers'' klaagt om het hardst! Naar mijn bescheiden mening komt dat,omdat deze groep agrari ers,de wind altijd in de rug gehad hebben!!!.Eind 2007 moest het quotum afgeschaft worden!.Nu nog geen twee jaar later schreeuwen ze moord en brand, de Politiek moet er wat aan doen! De laatste weken vraag ik mij dagelijks af; wat voor soort ''ondernemer'' is de doorsnee Melkveehouder? Begrijpen zij niet dat Vraag en Aanbod de prijs bepaalt(?).Of willen zij het niet begrijpen???Natuurlijk zijn er ook Melkveehouders die het wel begrijpen! Die mogen zich Ondernemer noemen! De rest vind ik een stelletje zeurpieten,die niet weten wat ze willen! Deze groep adviseer ik;ga onderzoeken of je wat aan de kostprijs kan doen! Mischien ook een andere manier van Bedrijfsvoering. U mag het ook anders doen als uw Buurman!. Niet meer klagen A.U.B. Want ik krijg Hoofdpijn van jullie Klaagzangen!!!.

 • no-profile-image

  Hardwerkende Boer

  Frank uit Haaren schrijft: "Boeren zijn verwent en hebben teveel gekregen, ik ben zelf boerenzoon dus weet goed waar ik het over heb" . Wat vind je pa hiervan? Ook voor anderen: Geef een meening alsjeblieft als je zelf onder de kostprijs bent beland! Dan begrijp je het misschien want meeleven met een ander moeten velen nog leren!
  Zolang iedereen (ook de klagers over de klagende melkveehouders) niet op één lijn staat, komen we nergens!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Hardwerkende Boer. Ik kan een liedje met u meezingen. Ik weet heel goed wat hard werken en niets verdienen is! Heb het persoonlijk meegemaakt!,niet af en toe een maand,nee ook jaren achter elkaar!Nu maken wij ook geen winst! De melkprijs is 23 cent en het graan is bijna niet te verkopen! 75,-Euro voor 1 ton Gerst/Triticale.Maar, Hardwerkende Boer;dat was en is altijd zo geweest, als het Aanbod groter was of is als de Vraag!. Dat moet elke Ondernemer weten! En zo niet moet hij/zij daar mee leren omgaan! Niet schelden op anderen,wel over praten of schrijven en zoeken naar een oplossing!M.vr.groet,Piet

 • no-profile-image

  boerin,

  boer piet waarom ben jij dan naar Polen gegaan toch niet om het slechter te krijgen en zo te zien heb je wel tijd om achter de pc te zitten en weet je heel goed hoe het moet sterkte daar in Polen.\
  Wij hebben niet gevraagd om al die subsidies, ik had liever een goed melkprijs en de rest van de regeltjes niet.ik den vele met mij ik wil dan wel een zien wie er goed kan boeren.................

 • no-profile-image

  Triest

  Frank uit Haaren, je had zelf boer moeten worden als je dit durft te schrijven! Daar zul je de mentaliteit wel niet voor gehad hebben. Het is makkelijk praten als je er altijd van geleeft hebt! Maar ach je zult er geen nacht van wakker liggen als het een ander slecht gaat! Je bent zeker van dat soort wat overal van profiteerd en nergens iets omgeeft! Daardoor is ook de crisis door ontstaan, alleen maar graaien! Welke bank ging als eerste over de kop????? Het is toch een schande dat zulke banken nu over de acties gaan belissen! Als er een kostendekkendemelk prijs was geweest , had je de bank bijna niet nodig! Nu zitten ze de boer en tuinders tot op het bod uit te buiten!

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.