Rundveehouderij

Achtergrond 35 reacties

Katjes verzuipen

De jutezak met steen is bij boeren nog steeds in zwang om de kattenpopulatie beheersbaar te houden. Er zijn echt wel effectiever en diervriendelijke methoden voor.

Mijn ervaring is dat veel boeren een hekel hebben aan katten. Zolang de beesten zich niet vertonen en ongezien muizen vangen, worden ze nog gedoogd. Maar ze moeten niet werkeloos in het najaarszonnetje gaan liggen soezen. Ze mogen zeker niet in huis komen en ze moeten ook niet schooien om eten. En ze moeten al helemaal geen jongen krijgen.

Toch is dat wat veel katten wel vaak doen: jongen krijgen. Helemaal op een boerderij kan dat flink uit de klauwen lopen. Negen weken na het nodige kattengekrijs is de poes ineens foetsie. Tot ze een tijd later ineens weer tevoorschijn komt met in haar kielzog een paar schuwe jonkies.

Om verdere groei van de kattenpopulatie te voorkomen, worden die jonkies nogal eens afgemaakt. Daar hebben boeren zelden een dierenarts bij nodig, ze doen het zelf. De verzuipmethode is nog steeds in zwang, zo vertelde mij recent een veehouder. Hij had een nestje najaarskatten in een jutezak gestopt, steen eraan en hup, de hele handel in de sloot achter de wei.

Een boerin vertelde me dat ze het bij hen thuis nog weer anders toen. Het nestje katten gaat eveneens in een jutezak maar die wordt dan een paar keer hard tegen de muur of op de grond geslagen. Ze vond het akelig, maar het was wel effectief, want ja, al die jonge katten dat kon toch ook niet.

Dat snap ik ook wel. Maar waarom niet gekozen voor de meest effectieve methode: sterilisatie? De dierenartsenptraktijk bij ons rekent er €40 voor en dan ben je voor altijd van dat gedoe met die jutezak af.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  En wat met al die katten die vanuit de stad maar weer op de boerderij gedumpt worden?
  Dat het niet leuk is en dat het anders kan ben ik wel mee eens.

 • no-profile-image

  meisje

  Margreet, ik weet dat je discussiepunten nodig hebt, maar de meeste boeren hebben ook gewoon een hart hoor. Als mensen jouw verhaal lezen, staan we weer direct in de negatieve publiciteit. Bij ons aan de weg wonen allemaal boeren. De meesten laten hun katten gewoon steriliseren. Sommige vangen alle ongewenste katten uit het dorp op. Anderen geven ze juist weer weg aan mensen die graag katten willen. Wie hier niet van katten houdt, heeft ze ook niet. Uitzonderingen zullen er altijd zijn, maar die heb je ook onder de "bugers". Schrijf je ook even een verhaaltje over de boeren die het wel goed doen?

 • no-profile-image

  Veehouder

  Tsss vraag me echt af waarom je een dergelijk column geschreven hebt, blijkbaar had je de behoefte om boeren als barbaren neer te zetten, die de hele dagen niets anders te doen hebben dan dieren kwellen.

 • no-profile-image

  magreet

  Wat is dit nou weer voor dom irritant artikel.......is de komkommerperiode nou nog echt niet voorbij...
  Maar als lezer ben ik dan wel geinteresseerd in bronvermelding want dit kan natuurlijk net zo goed weer uit Magreet haar grote duim gezogen zijn...
  Ben zelf gewend toen ik student was overal bronvermelding bij te zetten.....niet gebeurd werd verhaal door de school als verzonnen beschouwd, maar Magreet heeft bronvermelding als wannabee journalist schijnbaar niet nodig....dus het is uit de duim gezogen of ze heeft misschien zelf wel de proef op de som genomen en heeft met een zak vol katten zitten meppen.....verschrikkelijke dierenbeul die Magreet!

 • no-profile-image

  Jan

  Waar gaat dit over !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Wat een riool-journalistiek, triest.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hier op en rond het erf lopen een gecastreerde kater en een gesteriliseerde poes. De poes vangt regelmatig een muis of een mus, het muisje of de mus wordt gedood op een onprettige mannier en daarna opgegeten, maar goed zo gaat dat in de natuur. De gecastreerde kater doet niet veel meer dan lekker in de zon liggen. Zodra ik uit de melkstal kom, gaat de kater voorop richting de brokkenbak, kijkt steeds achterom of ik wel volg, om hem extra te verwennen met brokjes. De kinderen vinden het wel jammer dat er geen jonge katjes komen, maar ja, je moet een keuze maken toch! Zo is het prima, twee katten zijn hier wel genoeg. Het zal best wel eens gaan zoals Margreet omschrijft, ieder maakt zo zijn eigen afweging bij wat het zwaarst weegt. Heel erg jammer, dat de column`s van Margreet steeds weer als rode draad hebben, de boer, die deugt niet. Volgens mij is met boeren net als met burgers, je hebt goed en minder goed. Wat wel een heel groot verschil maakt, is dat boeren t.o.v. burgers midden in de natuur wonen en werken, en daarom de mannier van beleving helemaal niet moet (kunt) vergelijken. In ieder geval niet steeds moet veroordelen! B.V.D.

 • no-profile-image

  herwin

  Margreet,
  wat is dit nou weer voor een verhaal ??
  Weet je wat interessant is ? Een rapportage maken over boerenkinderen die ervoor gekozen hebben om een andere weg te volgen en dus niet in de agrarische sector werkzaam zijn . En dan vooral proberen uit te zoeken hoe ze het verschil met de agrarische wereld ervaren en wat voor voordelen een "plattelands opvoeding" bied ten opzichte van de vaak "stadse collega's".
  dat is pas interessant ! Om het te proberen mag je bij mij op het werk komen, de koffie staat klaar!

 • no-profile-image

  Jonas

  Margreet, ga a.u.b. bij de Libelle solliciteren, of bij het ledenblad van de partij voor de dieren, of varkens in nood. Overal zit je beter op je plaats dan hier!!
  Wat een linkse riooljournalistiek!!

 • no-profile-image

  Boer

  Het journalistieke dieptepunt is bereikt.......

 • no-profile-image

  fryske boer

  negatief schrijven is favoriety bij margreet. het gaat bij de gemiddelde boer echt anders. zelf hebben wij een groot melkveebedrijf en 14 katten meest gecastreert of gesteraliseert.een paar weken geleden hebben wij ondanks de momenteel slechte economische situatie nog 430 euro uitgegeven om een gewone rood witte kater het leven te redden door middel van een operatie. waarom altijd naar het verkeerde zoeken Margreet dat ergert mensen enorm.

 • no-profile-image

  kermit

  margreet. wat een flauwe kul dit verhaal hoopelijk ben je wel gestereliseerd. want dan komt er teminste een einde aan die flauwe colums van je.

 • no-profile-image

  helemaal

  dat kan toch niet!!!!! wat kan niet, tuurlijk kan dat, er zijn trouwens wel pijnlozere manieren, de nek lostrekken bijvoorbeeld, of electroduceren, maar doe dat wel safe natuurlijk (om te zorgen dat de boeren polulatie niet te vlug inkrimpt) veiligheid voor alles.
  Je kunt ze natuurlijk ook op een diervriendelijke manier in een kartonnen doos doen en dan bij mevrouw mardreet voor de deur gaan zetten, zullen we eens kijken hoe diervriendelijk zij zelf is !!!!!!!!

 • no-profile-image

  heel

  HAHAHAHAHAHA, kon niet bijkomen van het lachen, zag met koeieletters "katjes verzuipen" staan, en kon mijn ogen niet geloven, wie schrijft er nou toch zulleke flauwekul notabene in de boerderij terwijl ze ook nog eens zelf voor de boerderij werkt......... om de boeren te helpen met "goede" journalistiek word beweert.
  NOG MEER EN HARDER LACHEN HAHAHAHAHAHAHAHA

 • no-profile-image

  henk

  Nou nou nou wat een dom gescheld is dit! Kan er ook nog even iemand gewoon INHOUDELIJK reageren? Ik persoonlijk vind dat Margreet een punt heeft waar we best eens over na kunnen denken.

 • no-profile-image

  boos

  belachelijk dat iemand schrijft dat hij hoopt dat Margreet gesteriliseerd is. dat gaat te ver. kan de redactie hier niet iets tegen doen? Volgns mij zijn alle mensen die hier zo idioot reageren jochies van 16 die op school niet zo populair zijn en hun ego via dit weblog willen opkrikken. Jongens ga aan je huiswerk en als je volwassen bent mag je weer mee doen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Hoezo jutezak met steen nog steeds in zwang? Een jutezak is nooit gebruikt om de kattenpopulatie beheersbaar te houden. Katten uit een asiel halen is veel effectiver. Maar daar wil Margreet (schijnbaar) niet aan.

 • no-profile-image

  landmand

  Hebben jullie nauw nog niet door dat margreet bewust provokeert. Hoe meer kliks op de site hoemeer er verdient aan de advertenties. (op de website) .
  Naar min mening konden ze beter goede vakartikelen schrijven.

 • no-profile-image

  boos

  Niemand is verplicht deze webblogs te lezen dacht ik. Wie vakartikels wil: er is keus genoeg. Wie boerenmeiden wil ook.

 • no-profile-image

  anoniem

  Margreet schrijft altijd van die akelige webblogs kan ze beter mee ophouden

 • no-profile-image

  Positief

  Een erg negatieve weblog, erg generaliserend ook. Ik merk juist steeds vaker om mee heen dat collega-boeren en hun gezinsleden ontzettend gek op hun huisdieren zijn. Die jutezak is een verhaal van vroeger en excessen zijn overal. Probeer ons ook eens te laten reageren op positieve stukjes Margreet, anders wordt je net een soort Geert Wilders.

 • no-profile-image

  Meelezer

  En die hele rij agressieve reacties is zeker wèl reclame voor de fijngevoeligheid van boeren? Kom nou!
  Ik heb heel lang op het platteland gewoond en weet heel goed waarover ik praat, maar mijn ervaring is dat veel boeren alleen maar aan geld denken en niet aan het welzijn van hun dieren. tenzij die dieren geld in het laatje moeten brengen natuurlijk.
  Steriliseren of castreren kost geld, en dat zullen nogal wat mensen er wel niet voor over hebben.

 • no-profile-image

  Boer

  Zo is dat Positief Zwolle. @ Meelezer. Ik ken niemand die katten op zo'n barbaarse manier afmaakt. Volgens mij zijn tegenwoordig het gros van de boerderij katten net als die van ons ook gesteriliseerd. Het doden van katten op het platte land door ze te verzuipen is volgens mij net zo'n uitzondering als het doden van katten in de stad door ze van het flatgebouw naar beneden te gooien. Dat laatste las ik laatst in de krant. Daar hoor je dan niets over want dat maakt de boeren niet zwart.

 • no-profile-image

  boer

  Margriet,

  Je weet het wel continu weer voor elkaar te krijgen om van die verschrikkelijke triesten berichten te plaatsen. Is er niks positiefs te vertellen over de sector. Hebben al genoeg gezeik van party vd dieren bijv.

 • no-profile-image

  Jeroen

  heb heel lang op het platteland gewoond en weet heel goed waarover ik praat, maar mijn ervaring is dat veel boeren alleen maar aan geld denken en niet aan het welzijn van hun dieren. tenzij die dieren geld in het laatje moeten brengen natuurlijk.

  Je hebt deze tekst zeker in een word document en gebruik je de naam Hermantje ook niet meer.

  Tuurlijk op ons bedrijf moeten we geld verdienen, daarom inversteren we er ook geld in. Maar laat ik je uit de droom helpen, het is geen goudmijn en ik vang meer als ik het op de bank zou zetten, zou het dan toch niet de liefde voor de natuur zijn. Denk daar maar over naar ipv beetje klakkeloos wat te roepen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hallo Margreet, ik vind het altijd weer vermakelijk om jouw stukjes te lezen. Grijnzend lees ik dan de reacties. Mijn mannetje kwam net om de hoek kijken waarom ik zo aan het schaterlachen was en heeft even meegelezen. Wat je schrijft is trouwens wel waar, de schoondochter van de boer waarvan we het bedrijf hier hebben overgenomen vertelde me dat haar schoonvader alle jonge en ook iets oudere katjes gewoon in de gierput gooide (ze probeerde ze voor hem te verstoppen maar hij vond ze uiteindelijk toch). Toen ik jong was gooide de vader van een vriendin pasgeboren katjes e.a. tegen de muur. Ik heb het geluk dat mijn boer (een stille willem met een gouden hart) erg om zijn dieren geeft. Ook al moppert hij nog zo vaak op de vele wilde katten die hier "in de weg" lopen, elke avond zet hij een oud bakblik vol met blikvoer neer en er staat een enorme zak kattebrokken waar de katten zelf hun brokjes uit kunnen lepelen. Jammer genoeg zijn de katten erg schuw en als we om de hoek lopen schieten ze weg. Behalve twee, een rood katertje "lexi" (willem-alexander) en een grijs poesje met - heel toevallig - een kroonvormig rood vlekje op haar voorhoofd "maxi(ma)". Mijn man vond die vorig jaar, het bleek dat de moeder dood was. "Dat kan je toch niet daar laten liggen, doe er maar wat mee" bromde hij toen hij ze bij me bracht. We hebben ze met de fles grootgebracht, zie <>

 • no-profile-image

  boerin

  40 euro betalen om te laten steriliseren en dan worden ze een week later dood gereden, daar heb je iets aan...

  Wij voeren netjes alle katjes, al komen er jonge katjes bij! Wat kost een zak kattenbrokken? 13 euro per maand of 2 mnd.

  Waar praat je over!

 • no-profile-image

  jan

  Van ons abonnementsgeld wordt haar salaris betaald. Misschien toch maar opzeggen dan...

 • no-profile-image

  SJORS EN SIEPIE

  Wat hebben wij als poezen het toch heerlijk op de boerderij. Een dutje in het hooi of stro in het zonnetje. Af en toe eens lekker melk, vers van de koe en om maar niet te spreken van al die leuke dingen waar je mee kan spelen. Er is altijd wel iets te beleven. Achter de kippen aan of bij de kalfjes in het hok. Kinderen die lekker buiten spelen in plaats van de hele dag achter de computer. Aaitje hier en een aaitje daar. Zalig..... wat zijn wij toch blij dat we op de boerderij wonen en niet op een flatje zes hoog waar je nooit naar buiten mag. Of waar de 'burgers' je gewoon maar in het asiel stoppen omdat ze zo nodig 3 weken op vakantie moeten en geen zin hebben om voor je te zorgen. Moet er niet aan denken. Nee hoor.... lekker op de boererij waar de boer altijd thuis is.

 • no-profile-image

  Giell

  Redacteuren moeten zich eens gaan aanleren om weer positief over de boeren te schrijven,dan komen er ook positieve reacties van de lezers !

 • no-profile-image

  andre

  Alleen jammer dat anderen vinden dat hun nestje poesjes wel bij ons op de boerderij muizen kunnen komen vangen. Bijna wekelijks lopen er weer mini's rond, duidelijk bij ons voor de deur uit de auto gezet...

 • no-profile-image

  Boer Wesley

  Ik denk dat het allemaal een beetje ouderwets is. Katten verzuIpen of tegen de muur aan slaan . Tegenwoordig laat vaak een boer z'n katten castereren. Er zijn natuurlijk altijd uit zonderingen maar probeer toch een keer wat positiefs te schrijven over de boer. Want volgens mij is dat alweer een tijdje geleden. B.V.D

 • no-profile-image

  boer

  "Boerderij helpt de boer" staat hierboven. Maar dan moeten ze niet met journalisten als Margreet aan komen zetten. Toen wij dit bedrijf kochten zaten er een stuk of 20 katten in de melkstal. Overal lag katte stront. Om de melktank, in het kantoor, machine kamer, noem maar op. Die katten hebben we dus ook op een nette manier opgeruimd. En NIET in juuten zakken geknoopt en verzopen of dergelijke. Maar applausje voor iedereen die Negatief op dit artikel reageert. Dat is weer Positief op het boeren imago. Dat wij er niet zo over denken als Margreet mag best duidelijk gemaakt worden. En het is altijd weer de boer die het moet doen.

 • no-profile-image

  kees

  waarom verzuipen? Deze week nog `n nestje in m`n hooiberg gevonden. 3 jonge katten. Direkt op marktplaats gezet, en binnen `n uur was ik ze alle 3 kwijt voor 20 euro stuk. (had ik nu maar meer gevraagd).

 • no-profile-image

  katten

  Ja veehouders hebben echt allemaal een hekel aan katten, daarom heb ik hier een kat van 600 euro rondlopen waar ik een hoop plezier van heb. (die nu naast m'n toetsenbord ligt te spinnen)
  Wat dacht je van taxichauffeurs en andere popi-jopies die leuk gas bijgeven en extra de berm insturen om een kat te rammen, zijn geen boeren hé? Alle katten hier worden altijd overkop gereden door dergelijke kloothommels, zelf hebben we ze zelfs eens met de hand groot moeten brengen hierdoor. (moederpoes dood, en de jongen nog in de leeftijd dat ze blind waren, ze hebben het prima overleefd) Wat een beul ben ik zeg.

  Heb je een wortel dwars in je kop ofzo met je generaliserende weblogje?

 • no-profile-image

  van Korven

  Hallo,

  Ik las uw bericht en mijn vraag is wie is die dierenarts en waar is die te bereiken?
  Bij ons kost het 120,00 euro.

  Groeten

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.