Rundveehouderij

Achtergrond 675 x bekeken 4 reacties

Geen zin meer in het bedrijf

Wat te doen als je samen een bedrijf hebt en één van beide partners heeft er geen zin meer in?

Het is nogal wat als je samen een bedrijf hebt en één van de twee heeft er op een bepaald moment geen zin meer in. Lage prijzen, altijd hetzelfde werk, ontluikende nieuwe interesses, er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand ‘het zin eraf heeft’.

Een lastige situatie, want wat nu? Doorgaan tegen heug en meug? Het over een andere boeg gooien? Maar hoe dan? Iemand in loondienst kan zijn baan opzeggen en solliciteren op iets wat mogelijk meer voldoening geeft. Maar als je een eigen bedrijf hebt, ligt dat minder voor de hand.

Een aantal jaren geleden was ik bij een echtpaar dat hierdoor in een flinke crisis terecht kwam. Altijd samen tegelijk opstaan, hij onder de koeien, zij richting het jongvee. Samen fokten ze de kalveren op en ga zo maar door. En dan ineens geen zin meer hebben. Maar ze kwamen eruit: hij ging meer automatiseren zodat hij het werk alleen kon doen, zij stortte zich op iets nieuws: beeldende kunst.

Niet altijd gaat het zo. Ik kom ook tegen dat de partner die er eigenlijk geen zin meer in heeft, toch doorgaat. Meestal om het bedrijf te behouden voor een eventuele opvolger. Als het zich voordoet, is het meestal de vrouw die niet meer wil. Een enkele keer de man. In dat geval wordt het bedrijf verkocht. Andersom heb ik dat nog nooit gehoord. Dat komt volgens familietherapeut Else Marie van den Eerenbeemt omdat de vrouw meestal ‘in het bedrijf is getrouwd’, een status die als het erop aan komt net iets minder zeggenschap geeft over het familiebedrijf als die van opvolger.
Maar dat doet niets af aan de complexheid van de situatie. Als één van de twee niet meer wil, hebben beide partners een probleem.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  w.

  is dit de probleemweblog? het gaat altijd over het negatieve tussen man en vrouw, gelukkig zijn er ook nog mannen en vrouwen die overal niet zón probleem van maken, maar het is wel goed dat je problemen aankaart, dan word het tenminste bespreekbaar, maar problemen in een bedrijf zijn niet altijd simpel oplosbaar, het is goed het één en ander zorgvuldig af te wegen en niet zomaar eeneens een beslissing te nemen.

 • no-profile-image

  vertegenwoordiger

  Ik ken genoeg ( vooral varkensboeren ) die graag zouden willen stoppen, maar om vooral financièle redenen dit niet kunnen. Ook boeren hebben vaak een midlife crisis. Altijd hetzelfde werk,slecht verdienen,weinig tot geen toekomstperspectief,enz. Een heel groot taboe waar best wel eens wat meer aandacht aan geschonken zou kunnen worden. Boeren zijn geen supermensen zoals nog steeds nog wel eens wordt gedacht, mensen dus die keihard alleen maar doorgaan met de blik op oneindig. Vanuit mijn werk zie ik teveel onderweg bij mijn klanten.

 • no-profile-image

  stank

  net zoals met stank in huis (of rond Huis) zolang het geld opbrengt ruikt het goed, als je voor de katse je weet wel werkt dan stinkt het.

 • no-profile-image

  Geertje

  Waar komen de problemen door? En wordt er ook iets aan de problemen gedaan? Het gezinsbedrijf is in de voedings sector de spil waar alles omdraait! Maar de beloning is zeer laag voor al het werk en de hoge investeringen. Daardoor zijn de zorgen zeer groot. Men moet alles doen in een kleine bewegingsruimte. De papieren rompslomp met regelgeving en bezwaren van activisten is enorm. Het is hard werken voor een ondankbare maatschappij. De enorme weelde die velen hebben is niet weg gelegd voor boer en tuinder. Hij investeerd in het bedrijf, voor de toekomst. Het is ook een groot probleem dat grote organisaties geen steun meer zijn voor de boer en tuinder. Zij gaan voor hun eigen belang, dit vaak over de ruggen van de boer en tuinder. Zelfs de banken zijn door de mand gevallen, voor eigen gewin en de crisis daardoor veroorzaakt. De boer betaalt alles(BBA). Wat moet gebeuren is dat de producten weer redelijk betaald worden, dit is ook een taak voor LTO. Het is toch een schande dat daar de vakbonden het voortouw moeten nemen. En LTO zit ook nog alles af te keuren wat ze doen. Waar is het sosiaal beleid van die organisaties!!!!! Dit is ook het grote probleem voor de crisis in de gezinnen! Als er geld is, zijn er minder problemen en kunnen ze gemakkelijker op gelost worden! Ook kan men makkelijker stoppen, dit kan ook een goede keus zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.