Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Enkele reis Ethiopië

Om een melkveebedrijf te starten met een bouwblok van 3 hectare moet je ook in Ethiopië de bureaucratie overwinnen. We kunnen nu aan de slag op onze eigen compound.

We zijn van juni 2008 tot juli 2009 vooral bezig geweest met papierwerk om een bedrijf in Ethiopië op te starten. Tijdens een korte bezoek in juni 2008 hebben we een Plc (vergelijkbaar met een BV) opgericht. We gaan ons bedrijf starten onder de naam Alfa Fodder and Dairy Farms Plc. We wilden eigenlijk naar Alfa Farms, maar daar ging de Ethiopische Kamer van Koophandel niet mee akkoord. Uit de naam van de onderneming moet namelijk blijken wat de activiteiten zijn.

Elektriciteit blijkt een gok

Voor het oprichten van de Plc en het verkrijgen van een naam ervoor zijn we zo’n 5 dagen bezig geweest in de hoofdstad Addis Abeba. Die ligt op zo’n 45 kilometer rijden van het dorp Debre Zeit waar we onze farm starten. Toen alle documenten gereed waren, vroegen de ambtenaren vriendelijk of we de volgende dag weer terug wilden komen. Waarom konden we diezelfde dag niet tot afronding komen? Heel eenvoudig: vandaag geen stroom, misschien morgen wel!

‘Grond is geen probleem’

Nadat uiteindelijk de Plc voor elkaar was, konden we beginnen met de volgende klus: grond aanvragen. Door de burgemeester van Debre Zeit en enkele vooraanstaande zakenmensen was ons toegezegd dat het verkrijgen van grond geen enkel probleem zou vormen. We hebben een compleet business plan ingeleverd met de aanvraag voor een bouwblok van 2 à 3 hectare en de aanvraag voor ongeveer 100 hectare landbouwgrond.

Achter de vodden zitten

Na enkele weken kregen we een e-mail: “Het is bijna rond, wanneer willen jullie betalen?” “Betalen?” was onze reactie, “eerst het contract maar eens zien.” In februari hebben we gedurende twee weken elke dag bij de gemeente erop aangedrongen het contract toch maar af te ronden. Het was echt aandringen: zodra we vertrokken werd ons dossier aan de kant geschoven, en als we weer terug kwamen, begonnen ze er weer aan!

Uiteindelijk is het resultaat er wel: we kregen het contract voor 2,7 hectare. Dat het dan maar 1 A4’tje is, verbaasde ons wel! Maar nu mogen we aan de slag op onze eigen compound.

Na vele weken informeren en ons best doen krijgen we ook de eerste twee 40 voets containers los bij de douane. Deze zijn gevuld met een tractor, kipper, auto, gereedschap en diverse onderdelen.

Enkeltje Ethiopië met z’n drieën

Daarmee hebben we onze eerste fase in Ethiopië er opzitten, omdat we eind april teruggereisd zijn naar Nederland, vanwege de geboorte van ons eerste kindje. Op 27 mei krijgen we uit Gods hand een zoon, Nathan. Op 1 augustus zijn we met z’n drieën naar Ethiopië vertrokken. Een ticket enkele reis…

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Dat is nog eens wat anders als canada of oost duitsland . Maar wat was de beweegreden om naar etiopie te gaan als ik vragen mag In ierder geval heel intresant om u gebeurtenissen daar te volgen

 • no-profile-image

  Gonda

  Wij hebben hier in augustus de heer en mevrouw Flier op bezoek gehad en uiteraard hebben we het uitgebreid over jullie project gehad. Inmiddels ook de web-site gelezen. Petje af voor jullie!
  Succes met alles en we zullen jullie via de web-site blijven volgen.

 • no-profile-image

  adriaan de lange

  Hoi Peter,

  Verrassend om zo wat van jou en je gezin te vernemen. Zoiets verwachtte ik niet toen ik vandaag weer een wat weblogs ging lezen. Veel succes met de ondernemende stap die jullie genomen hebben. En ik ga ervan uit dat je me op de hoogte houdt.

  Ik zal Madern ook even inlichten. Die zal ook verrast zijn.
  Hartelijke groeten, Adriaan de Lange (vroegere leraar MAS Gorinchem)

 • no-profile-image

  Ida Heijkoop

  Hoi Peter en Heleen,
  Wat verrassend om hier iets van jullie te lezen! Nog van harte gefeliciteerd met jullie zoon. Peter we denken nog met plezier terug aan jou stagetijd bij ons op de boerderij. We hebben bewondering dat jullie zo'n grote stap gezet hebben, ver weg van je familie. Maar we wensen jullie veel succes en werkplezier en bovenal Gods zegen. Hartelijke groet mede namens Arnold

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Hoe heetb de website waarop we jullie activiteiten in Ethiopië kunnen volgen?

 • no-profile-image

  Vera

  Hallo Peter; wat leuk, een blogger in Ethiopië. 't lijkt me boeiend, maar ook zwaar. Johan was altijd al erg geïnteresseerd in dit land, met name de rijke historie en kent vanuit z'n studietijd (Wageningen) een aantal Ethiopiërs. Zijn droom is nog steeds het land een keer te bezoeken, dus wie weet! Hij is erg benieuwd naar jullie beweegredenen om daar te starten. We kijken vol spanning uit naar je blogs en wensen jullie veel succes. Groet, Vera (blogger Noorwegen)

 • no-profile-image

  aart

  Voor de geintreseerde is op stamtaal.nl meer te lezen.

 • no-profile-image

  karel brak

  Ha Peter en Heleen, leuk jullie hier tegen te komen. Volgende maand komen we met de hele familie jullie kant op voor 3 weken (DV) Sterkte en succes, Karel

 • no-profile-image

  Gerry van Breda

  Shalom Peter;

  Mijn naam is Gerry van Breda en woon samen met mijn man Merijn in Alphen aan den Rijn in Nederland. Na bijna 8 jaar particulier gewerkt te hebben voor kansarme kinderen in Ambo (135 km van Addis Ababa) zijn wij op 8 september 2008 een stichting geworden onder de door God aan ons gegeven naam: Resalttha (return salt to help Ambo). In de loop der jaren hebben wij zondagschooltjes, christelijke gemeente en een voedselprogramma opgericht waar inmiddels 100 kinderen deel aan nemen.
  Wij zijn in Januari 2010 naar Ambo afgereisd en hebben veel gezinnen gezien, straat- en weeskinderen die geen onderdak hebben. Wij willen door tehuis-boerderijen te bouwen hen voorzien van een thuis, werk en inkomen. Wij hebben reeds ingevesteerd in twee klein schalige boerderijen van hen die al grond hadden.
  Daar jij al in Ethiopië werkt en woont zou jij ons verder willen helpen, ook eventueel met bouw en landbouwgrond te exploiteren. Onze website: <> Ik wens jou en jouw gezin Gods rijkelijke zegeningen toe in alles wat jullie ondernemen. Misschien heeft God het jouw nog niet geopenbaard maar de provincie Shewa (shoa) was een op zicht staand koninkrijk binnen Ethiopië, de stam Dan uit Israël, één van Gods oogappels die verstrooid zijn.
  Lees eens Sefanja 3: 10.
  Vriendelijke groeten en hopelijk tot gauw horens!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.