Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Droogte in Frans Baskenland houdt aan

De droogte in het zuidwesten van Frankrijk houdt aan en het gras verdroogt en groeit niet meer. Maar de verbouwing van de schuur loopt goed door.

Hoosbuien blijven uit

Het departement van de Pyrenées Atlantiques is normaal gesproken één van de natste van heel Frankrijk. Gemiddeld valt er zo’n 1200 millimeter per jaar. Maar deze zomer blijven de echt zomerse hoosbuien uit. Juli was erg warm en droog en in augustus is er hooguit enkele tientallen millimeters regen gevallen. En dat beginnen we nu te zien in het landschap. Het gras verdroogt en groeit allang niet meer. Iedereen klaagt over tekorten en droogte. Een groot deel van de boeren is noodgedwongen al begonnen om wintervoorraad aan het vee te voeren.

Koeien op de ponyweide

We hebben de koeien van de buren een week lang op ‘visite’ gehad, omdat ons dit voorjaar ingezaaide gras nog in een redelijke conditie is. Onze twee pony’s keken wel even raar op toen deze indringers hun weide betraden, maar schonken verder weinig aandacht aan ze. Onze bron, die ondanks de droogte nog steeds water geeft, hadden ze snel ontdekt. Want veel beekjes en bronnen drogen hier op. En dat is een probleem voor het weiden van vee. Het vee laat men hier noodgedwongen grazen op plekken met weinig gras. Als er maar water voorhanden is. En de droogte blijft aanhouden. Ook voor de komende week is geen regen van betekenis voorspeld. Dit is een zorgelijke tijd voor alle boeren en buren. Dat is het zeker voor diegenen, die straks hun schapen weer gaan melken en afhankelijk zijn van een goede kwaliteit gras. We moeten maar duimen dat er binnenkort een flinke bui valt…………

Verbouwing schuur gaat voorspoedig

De verbouwing van de schuur tot gîte gaat gelukkig voorspoedig. De taaiste klus, tot nu toe, is het maken van openingen voor ramen. Dit is niet gemakkelijk als je bedenkt dat de muren soms meer dan een halve meter dik zijn en uit zware stenen bestaan. Hier en daar heeft mijn echtgenoot de muren verstevigd met specie. Dit was nodig omdat de muren te zwak waren om het nieuwe dak te dragen (september 2008). Die gedeeltes van de muren waren bepaald niet eenvoudig te kraken. Maar gelukkig kunnen we nu verder en kunnen we de ramen plaatsen en de muur eromheen afwerken. Dankzij een tractor met voorlader van een buurman hoeven we geen steiger te plaatsen. En dat maakt de zaak veel eenvoudiger. Maar het blijft zwaar werk en het kost flink wat zweetdruppels. Want het was de afgelopen weken niet alleen droog, Het was ook erg warm: gemiddeld 35 graden Celsius.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wim

    Maar na de herfstvakantie zijn we een stuk verder Alin, als je geluk hebt staat de trap en het bordes......

Of registreer je om te kunnen reageren.