Rundveehouderij

Achtergrond 26 reacties

Consument is machteloos

Boeren willen dat de consument meer betaalt voor melk. Maar hoe dan? Als puntje bij paaltje komt, zijn consumenten net zo machteloos als boeren.

Ja, de melkprijs is te laag om de kosten te kunnen dekken. Ja, dat is frustrerend. Ja, ik kan me voorstellen dat je je afreageert op de koeien, op je gezin of op je schoonmoeder. Ik kan me ook voorstellen dat je de consument er met de haren bij zou willen slepen om duidelijk te maken wat er allemaal aan de hand is. En dat het zo niet langer kan. En dat die consument eens bereid moet zijn om wat meer te betalen voor die witte motor.

Maar die consument snapt dat gemiddeld genomen best. Daar zijn geen snelwegblokkades of melkdumpacties meer voor nodig. Pas nog wees onderzoek van het TNS/NIPO uit dat burgers de agrarische sector waarderen met een rapportcijfer van gemiddeld 7,7. Dat zit dus wel snor.

Maar stel nou dat die goedbedoelende Jan met de pet in de supermarkt voor het zuivelschap staat. Hij ziet daar allemaal pakken melk staan van pakweg 47 cent. Hij denkt: belachelijk, daar kunnen die boeren het niet voor doen. Ik wil duurdere melk. Maar die is er niet.

Wat dan? Moet die consument naar de bedrijfsleider stappen en zijn beklag doen? En wat kan die bedrijfsleider dan doen? Niet veel, lijkt me. De klacht doorgeven aan het hoofdkantoor. Daar zullen ze er niet van wakker liggen, vrees ik. Kortom, goedwillende consumenten zijn ook een beetje machteloos in het geheel. Net als de boeren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Margreet ;de boeren willen helemaal niet dat de consument meer betaalt. De prijzen in de supers zijn nagenoeg gelijk gebleven de laatste jaren. Alleen de boerenprijzen zijn erg gedaald.

 • no-profile-image

  eerlijk

  precies jah, boer uit drente goed, geschreven helemaal mee eens als de melk nu eens duur word ben ik benieuwt wat de prijs in de winkel gaat doen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo Margreet, leuk geschreven! Het is waar,de goedwillende Burger kan er niets aan doen,dat is waar! Maar dat geldt ook voor de Paprika's, Tomaten,Vlees, Bloemen en heel veel andere Agrarische produkten! Alleen de melkproducenten moeten nog wennen aan het Liberale marktmechanisme.

 • no-profile-image

  Tuuen

  Wat meer betalen door de consument? De handel weet precies wat de boer moet krijgen voor net niet te verzuipen, dus als de consument meer betaalt is dit alleen voor handelaren/retail die tussen boer en consument zitten en niet voor wie het bedoeld is - de boer!!!

 • no-profile-image

  frits

  tuuen je hebt helemaal gelijk! als je naar de super markt gaat en koopt daar 1 paprika voor 69 cent STUK en gaat dan naar de boer en die krijgt 39 cent PER KILO voor zijn paprika dat is gvd gewoon te zort! en dat geld voor melk net zo!!

 • no-profile-image

  harm

  je zou gelijk hebben als het niet zo was dat bij veel supers ook melk te koop is van 67 tot 85 ct. De pakken die laag in het schap staan hebben de prijs van rond de 40-50 ct. Kijk hoger en je kunt de duurdere melk halen. Zowel de retail als melkverwerkers strijken de marges op!

 • no-profile-image

  Karin

  Mag ik ook even aandacht vragen voor de vele consumenten die het slachtoffer zijn geworden van de economische crisis? Zelf moet ik ongeveer 3 weken kunnen eten van 30 euro. Dat kan, maar dan moet ik letterlijk elk dubbeltje omdraaien. Het enige zuivelproduct dat ik me kan permitteren is een literpak volle yoghurt van 59 cent, en daar doe ik een week mee. Als ik dan lees en zie dat melkveehouders in Nederland hun hele dagproductie aan melk over het land uitrijden terwijl ze zelf nog voldoende te eten en een dak boven hun hoofd hebben en ze alles hebben dat ík me niet kan permitteren (zoals een auto en rijpaarden voor hun dochters), dan kan ik niet anders dan heel kwaad worden.
  Deel die melk dan tenminste gratis uit aan de armen, of maak er kaas, kwark, yoghurt, boter of weet-ik-veel-wat van en breng dat naar de voedselbanken, maar gooi het niet zomaar weg terwijl er zoveel échte honger en armoede geleden wordt in de steden! Dat kun je niet maken!
  Misschien moeten de boeren die nu zeuren over een te lage melkprijs, eerst maar eens een poosje aan den lijve ervaren wat échte honger en armoede is!

 • no-profile-image

  bijna

  Zeg karin wat kost internet eigenlijk....zou je van dat geld niet beter wat te eten kopen (zuivelproducten natuurlijk) en die tijd achter die pc gewoon werken zoals de meeste boeren een uurtje of 70-80 in de week zonder 3 weken aan 1stuk vakantie als je dat doet hou je geld over ook voor eventuele kinder opvang eventueel bij een arme boer.....

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Karin ga eens bij een boer op bezoek en ondervindt dat er meer is dan alleen maar internetten en yoghurt. Dan kom je er vanzelf achter dat de meeste boeren geen geld hebben om er een paard op na te kunnen houden.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo Karin,ik heb begrip voor uw mening.Voedsel weggooien is niet sociaal!Weggeven is sympathieker dat vind ik ook.

 • no-profile-image

  Karin

  Beste "Bijna" en "Vrijgezel", ik wil mijn situatie best even wat verder toelichten hoor. Er is namelijke meer onder de zon dan alleen melken en gras kuilen. Toevallig doe ik mijn werk als zelfstandige aan de computer (en dus óók meer dan fulltime) en ben daarbij van internet afhankelijk. En ik heb lang genoeg op het platteland gewoond (ruim 15 jaar) om met eigen ogen te kunnen zien dat heel veel boeren, en juíst melkveehouders, er wèl een of meerdere paarden op na houden, en dat het gros van de dressuur rijdende 'paardenmeisjes' uit boerendochters bestaat.
  En wat 'arme boeren' betreft, die ben ik heus ook wel eens tegengekomen, maar dat waren allemaal varkenshouders in Brabant, die zelf geen grond hebben (pluimveehouders idem dito). Maar die heb ik zelfs in de allerslechtste tijden nooit hun dagproductie zien vernietigen.
  De melkveehouders hebben het van alle boeren financieel altijd nog het beste gehad, en moeten gewoon eens leren de tering naar de nering te zetten in plaats van massaal goed voedsel te vernietigen.
  Overigens ben ik zelf al sinds de jaren '80 niet meer met vakantie geweest, want daar heb ik echt geen geld voor.
  Kom op, boeren, oogkleppen af! Jullie zijn echt niet de enigen die het moeilijk hebben hoor! Je een beetje verdiepen in de leefomstandigheden van de 'burgers' in de stad kan geen kwaad om eens te leren te relativeren!

 • no-profile-image

  bijna

  Nou karin, als je zo je centen moet omdraaien zoals je eerder schrijft doe je het toch iets verkeert als zelfstandige.....zoek maar gerust ander werk dan Wij hebben zelf de prijs niet in de hand jij wel...ik ken er genoeg die achter een pc geld verdienen als water

 • no-profile-image

  Actievoerend

  Als de consument meer zou willen betalen, dat zou mooi zijn!
  De strekking van de huidige acties is niet zozeer dat de consument meer betaald maar dat het quotmsysteem er blijft en aangepast wordt.
  En dat de macht van de inkoopbedrijven drastisch ingeperkt gaat worden.
  NMa zit overal achteraan, behalve de echte kartelvorming!
  Dat de consument echt zoveel meer moet gaan betalen, dat eigenlijk niet eens, er moet toch produkt gekocht worden

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Karin,u hebt een duidelijk en voor iedereen begijpelijk antwoord gegeven,grote klasse! Zet ze maar aan het nadenken. Die verwende''ondernemers''(?).

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Piet snapt het nog niet, heeft oogkleppen voor, wordt hij te veel verwend door zijn vrouw. Wordt tijd dat je samen met Karin eens wat nuttigs ga doen. Heb het niet nodig om in Amsterdam op de walletjes te zitten loeren, met koeien bezig zijn is veel leuker.

 • no-profile-image

  nog genoeg boeren

  Hier komt de ware aard van de klagende boeren naar voren. Wanneer Karin stelt dat ze met haar werk de kost niet kan verdienen, gooien enkele boeren er tegenin dat ze dan ander werk moet gaan zoeken. De spijker op de kop voor elke klagende boer, opzouten uit de landbouw, er is immers werk zat.........

 • no-profile-image

  boerenjongen

  als iedereen nou eens ophoud met reacties te plaatsen op artikelen van margreet dan is er de lol af voor haar en stopt ze waarschijnlijk, op beter: word ze ontslagen vanwege te weinig lezers.

 • no-profile-image

  tine

  Karin, ik weet niet wat jij onder fulltime verstaat, maar dat zal geen 60 tot 80 uur per week zijn. En dan zijn etens- en koffiedrinktijd er al af gehaald. Ja, ook onze dochters hebben paard gereden. Nu is dat ook iets gemakkelijker op een agrarisch bedrijf want hooi/gras is immers al voor handen, de stal hoeft niet gehuurd te worden en een stukje grond om te oefenen is ook bijna altijd aanwezig.
  Wat de auto betreft: die is op het platteland vaak wel nodig want jij zult ook wel weten dat de trein in elk geval niet stopt tussen de weilanden en de bussen rijden ook niet zo vaak op het platteland. (of komen helemaal niet in de buurt). Over verdiepen in leefomstandigheden gesproken. Ook niet geweten dat een melkveehouder zelf helemaal geen yoghurt/kaas/boter enz. mag maken of hij moet eerst voldoen aan strenge regels? Waarom moeten agrarische produkten trouwens gratis weggegeven worden? In feite leggen heel veel voedselproducenten er zelf al geld bij. Lees de stukjes van 17 sept. 17.07 en 19.30, 18 sept. 12.13 en 17.00 en 20 sept. 19.58 nog maar eens goed door. Dan begrijp je misschien dat de producent alleen maar een eerlijke prijs wil en hoopt dat de tussenhandel?/winkelketen? gewoon met wat minder genoegen neemt zodat jij je pak yoghurt/groente enz. voor dezelfde prijs kunt blijven kopen.
  En dat naar de 'arme' landen sturen van voedsel gaat helaas wel eens verkeerd. Onlangs zag ik nog een reportage op tv over de WPF, die het blijkbaar normaal vindt dat een deel van de aangeleverde voedselhulp gewoon onder de ogen van WPF medewerkers opgeladen wordt door bendes en op de markt doorverkocht wordt. Ook vindt de WPF het zo te zien normaal dat stamhoofden geld moeten betalen om een (klein) deel van het voedsel dat bestemd is voor de armen, in ontvangst 'mogen' nemen om daarna uit te delen. En dat gaat elke maand gewoon door.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Een oordeel zegt altijd voornamelijk wat over degene die oordeelt. Dat geldt dan bijvoorbeeld voor sommige anonieme Boerenjongens uit Brabant. De nood is hoog in landbouwland blijkbaar.

 • no-profile-image

  mopperpolitie

  Het blijkt wel dat Margreet helemaal niet ontslagen moet worden! Ze benoemt juist wat iedereen zo hoog zit. De reacties staan bol van de fustratie. De een reageert af op koeien of schoonmoeder anderen op deze website. Helpt het?

 • no-profile-image

  Han

  Karin uit Den Haag waarom moet de boer zijn overtollige voedsel naar de armen in de stad brengen? Is het te veel gevraagd van de armen om hun eigen eten op te halen of te maken in de volkstuin? Er is helaas (voor jouw) geen producent die zijn te veel geproducerde producten gratis naar de "arme" consument brengt, hij zal het dumpen om de markt te ontlasten. Ik zou je als advies willen geven besteedt je tijd niet aan reacties op dit soort artikelen maar gebruik je tijd voor meer productieve zaken. Wil je dit niet maar wil je blijven kankeren op boeren en hun gezinnen zwart maken, klaag dan niet over een tekort aan leefgeld en te weinig zuivelproducten in je koelkast. De boeren die uit protest hun te veel aan melk dumpen zijn economisch goed bezig ze trachten de markt te ontlasten om die wee in evenwicht te brengen. Het zou ook kunnen door koeien te slachten, maar dan is de vlees markt ook nog verstoord en staan verschillende politieke partijen op hun achterste benen.

 • no-profile-image

  boertje

  Altijd maar weer het argument gebruiken dat een boer zoveel uren maakt, 70- 80 uur in de week. Wat een gelul. Hou maar eens secuur bij hoeveel uur je netto in de week werkt, een soort prikklok.Het zal je meevallen. Ken zat koeieboeren met 50 koeien en die voor al het landwerk de loonwerker bellen en die niet meer dan zeg maar 30 uurtjes in de week maken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Karin,uit de Stadt, Tine uit Ede en Boer uit Koekange, laten wij eens gezamenlijk een praatje maken. Misschien ligt de waarheid in het midden. Als we dan ook een lekker kopje koffie drinken, komt alles goed!. Hoopt o.g.t. groetje's piet.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Piet wat vind je ervan als die drie ons werk eens voor een maandje overnemen? Maar dan ook alles he? "Boertje"(???) Uit Koekange, je bent bij deze echt, helemaal, van harte welkom! Wij zijn al jaren niet op vakantie geweest, laat staan een dagje weg! Wat vind je ervan? Ook in de weekeinden he.... Wat? Roostervrije dagen? Hahahahaha!! Modaal salaris? In deze tijd? Ehh nee sorry, da's ver onder uitkeringsniveau. Oh ja. 's-nachts zal je er ook eens uitmoeten want kalfjes worden niet tussen half 9 en 5 uur smiddags geboren en nee, 's-ochtends weer op dezelfde tijd melken want de koeien kunnen echt niet wachten!!! Wat vind je ervan???? ...... Wat? ik versta je niet! ...... Wat zeg je? Terugkrabbelen zeg je????... woorden terugnemen.... Ja, ja......

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goed idee Monique,een maandje buitenland,goed voorstel.Alleen al het feit dat je in zekere mate moet pionieren in een nieuwe omgeving,vraagt al veel energie(en kost ook veel tijd). Buurmans gras lijkt in de regel groener;maar is het niet altijd!!!.groetjes piet

 • no-profile-image

  boertje

  Het verhaal is toch heel duidelijk en gebaseerd op waarheden. Voorbeeld: Mijn vader vroeger, 25 jaar geleden, had een week werk om zeg maar 40 koeien + bijbehorend jongvee netjes te scheren. De boeren die ik bedoel en ken presteren het om zelfs dit werk door de bedrijfsverzorging te laten doen. Terwijl ze er tijd zat voor hebben. Lachen,wanner het niet zo triest zou zijn.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.