Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

BDM-leden bedreigd door bank

Eindelijk ben ik er achter waarom er zowel hier in het dorp als in ons buurdorp niemand aan de melkstakingen meedoet. Boeren die vorig jaar bloedfanatiek waren, worden door de coöperatieve bank monddood gemaakt.

Bij de melkblokkade in 2008 stonden ze vooraan; enkele enorm fanatieke boeren bij ons in de buurt. Ze zijn toen meerdere keren bij ons aan de deur geweest om ons over te halen ook mee te doen aan de melkblokkade bij de Milch Union HochEifel. Maar nu hoor of zie je ze niet.

Nieuwkomer houdt zich gedeisd

Wij hebben vorig jaar niet meegedaan. We wisten gewoon dat we dan enorm veel problemen met onze bank zouden krijgen. Tja, we waren in de Eifel net begonnen als boer en dan moet je je niet in de nesten werken. Ik ben wel bij de acties geweest en heb met de verschillende partijen gepraat.

Gisteren heb ik met een BDM’er een uitvoerig telefoongesprek gehad. Tijdens dat gesprek kwam de angel naar boven. Veel boeren durven gewoon niet meer mee te doen. ,,Ze worden bedreigd omdat ze in 2008 geweigerd hebben hun melk op te laten halen”, werd me verteld.

Fanatieke boerin weet van niets

Wie er dreigt, is niet letterlijk gezegd. Ik ging er eigenlijk vanuit dat de Milch Union HochEifel er achter zat. Maar vanochtend kwam ik één van de boerinnen uit mijn dorp tegen bij de bank. Ze zag er erg slecht uit, vond ik.

Ik vroeg haar of ze ook iets had meegekregen van de acties in Chiney. Ze reageerde erg afwijzend en zei dat ze helemaal niets wist. Ze wilde er verder ook niets over horen. Ze zei alleen nog dat zij en haar man niet meer aan de acties meedoen. ,,Dat dacht ik al. Ik zag je man gewoon aan het werk”, zei ik haar. ,,Weet je dan niet dat we ons lidmaatschap bij de BDM hebben opgezegd?”, was haar antwoord.

‘We moeten ook leven’

Ik was te verbaasd om te reageren. Haar man was vorig jaar één van de meest fanatieke boeren. Hij liep voorop bij de demonstraties. Terwijl ze naar een medewerkster van de bank blikte, fluisterde ze: ,,We komen erg in de problemen als we meedoen. En we zijn niet de enigen. We hebben daarom ons lidmaatschap maar opgezegd. We moeten ook leven, zie je.”

Het liet me niet los. Toen ik thuiskwam heb ik het er nog met Henk over gehad. Ik heb nooit geweten dat ook zij zo veel financiële problemen hebben.

Verbijsterd over demonstratie vlakbij

Toen mijn zoontje met de schoolbus werd thuisgebracht, reageerde de chauffeur verbaasd: ,,Ben je niet in Birgel? Ze zijn daar aan het demonstreren. En hoe! Veel boeren, veel trekkers en heel veel politie!”

Nu was ik echt verbijsterd. Ik wist alweer van niets! Birgel ligt een halfuur rijden van onze boerderij, zo ver is het niet. Ik ben naar de stal gelopen en heb Henk er over aangesproken. Hij vertelde me dat een boer in het dorp verderop, ook een van de voortrekkers van de BDM, gewoon aan het maaien was. Ik begreep er werkelijk niets meer van.

Ik heb de telefoon gepakt en de vrouw van die boer gebeld met de vraag waarom ze daar niet bij de demonstratie in Birgel waren en waarom ik er niets over gehoord had. Ook zij reageerde verbaasd: ,,In Birgel? Ook wij hebben niets gehoord. Geen mail gehad. Geen fax. Helemaal niets.”

In de tang van de bank en het gerechtshof

Even was het stil aan de telefoon. Toen vertelde ze me dat de BDM heel voorzichtig is met het geven van informatie over nieuwe acties. Het Duitse gerechtshof heeft het oproepen tot een melkboycot namelijk verboden. Ze vertelde ook dat dé bank alle boeren die vorig jaar meededen aan de acties de wacht heeft aangezegd. Mochten zij en de andere boeren die toen staakten toch meedoen, dan zou de bank binnen een paar maanden stappen tegen ze ondernemen. ,,Daarom doen wij ook niet meer mee.”

Ik schreef in mijn vorige blog al dat boeren die vorig jaar tijdens de melkblokkade voorop liepen, gewoon aan het werk waren tijdens de demonstratie bij Steinebrück/Sankt Vith. Maar dat de bank zo ver zou gaan? Tjonge, wie had dat verwacht? Friedrich Wilhelm Raiffeisen zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist wat dé bank die zijn naam draagt de boeren tegenwoordig aandoet!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De financiele situatie is nu beduidend anders dan een jaar geleden! Bovendien begrijpen de banken dat een betere Markt situatie niet af gedwongen kan worden door stakingen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Diep triest dat banken zo reageren.
  Ze hadden al lang uitgebreid naar de overheid moeten rapporteren hoeveel extra kredieten aangevraagd zijn en hoeveel aflossingen stopgezet zijn. Dan pas gaat de politiek zich er mee bemoeien

 • no-profile-image

  vos

  Lever je melk wordt je door de melkfabriek de nek omgedraaid. Lever je geen melk wordt je door de bank afgemaakt..... Wanneer doet de overheid wat aan deze slavernij????????????

 • no-profile-image

  hengelo

  de melkvee boeren staat de melk tot aan hun lippen, maar de nederlandse melkvee boer kan toch nog quotum bij kopen????????????? a..........

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boer,uit Hengelo. Wat een onbegrijpelijke toestand he(?).DE een laat de melk weglopen en de ander koopt nog quotum erbij! Hebben die Boeren iets wat wij niet hebben???In ieder geval hebben ze veel geld! Of ze zijn gokziek? Of zij weten meer dan ik weet !.

 • no-profile-image

  arnoud

  ik heb 3 dagen de melk weg laten lopen en in mijn omgeving doet er niemand mee, ik krijg meerdere antwoorden dat ze bang zijn dat de bank de tussenfinanciering of rc niet meer verhoogt en een bank had gezegd heel goed die acties maar laat het wel een ander doen

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  De houding van de banken doet me denken aan een situatie hier in cornwall (ontario)zou een coperatief (boereneigendom ) ethanol fabriek komen er was door de boeren al heel veel geld bijeen gebracht in vorm van aandelen de rest zou gefinancierd worden maar elke keer als een bank ja zei oa ook de ned rabo ging het op het laatst niet door Ik denk dat de betrefende banken een hint kregen van de banken van commercial alcohols en van casco (bijde HELE grote mais kopers in noord america) die samen miljarden omzetten en dus ietsje meer te zeggen hebben bij hun banken dan een groepje boeren En zoals je weet zitten bij grote projecten de banken samen aan tafel
  Nu heeft commercial alcohols een 70km verder WEL een ethanol fabriek gebouwd
  Dus als de zuivelaars de raiffeisen EEn belletje geven heeft dat heeft dat ZEKER
  direct effect

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Achter de schermen zijn zeker contacten. Waarschijnlijk hebben de Banken aan de Melkverwerkers gevraagd, wanneer wordt de prijs beter? Na 7 september,hebben ze geantwoord. Maar dan moeten jullie de Leveranciers onder controle houden!Zo wast de ene hand de andere hand! Toch denk ik dat de prijs nu zal gaan bewegen tussen 26 en 28 cent! Dan zijn we weer uit de RODE cijfers en een kinderhand is gauw gevuld!

 • no-profile-image

  sikke sikkepit

  de gemiddelde boer is dan nog lang niet uit de rode cijfers piet, de gemiddelde boer heeft z´n landhypotheek nog niet helemaal afgelost zoals jij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hebben de meerderheid van de boeren en tuinders nog wat te zeggen, diep triest dit te moeten constateren, dat ze geen eigen mening mogen hebben, en dat ze uit gespeelt worden tussen banken politiek en bedrijfsleven of cooperaties,liever kleine baas dan grote knecht is hier dan wel van toepassing.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Sikke,uit Limburg.Jou bedrijf is waarschijnlijk Hypermodern! Daar kunnen wij nu pas mee beginnen.In Polen is het zo, dat ge eerst het ene af betalen moet,voordat ge de volgende lening kan krijgen.Banken zijn hier zeer conservatief! Achteraf is dat een gelukkige bijkomstigheid.Om deze moeilijke tijd door te komen. Heel veel succes toegewenst Sikke!!! en let op de kleintjes! M.vr.groet, Piet

 • no-profile-image

  anti piet uit

  wie is die piet die de heledag op alle weblogs reageert? loopt maar te zeiken over de nederlandse boer.is er in polen niks te zeiken?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.