Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Spuugzat van die Russen

Het bedrijf is waarschijnlijk zo ongeveer bankroet, en de melkgift moet omhoog. Maar mijn adviezen worden niet opgevolgd, de maat is voor mij daarom vol.

Toen ik midden juni terugkwam op het bedrijf, liep de melkgift hard terug. Ik ben daarom maar meteen gaan kijken wat er in de voermengwagen ging. Daar werd ik niet vrolijk van: verschimmelde balen hooi en verrot kuilvoer. Daar kan een voermengwagen met aanvullend meel en mineralen niets aan verbeteren.
De uitweg, misschien wel beter gezegd noodsprong, was eenvoudig. Een gok met een zekere positieve afloop. Stoppen met het voeren van die prut en overgaan op vers gras met bierbostel. Bierbostel kost inclusief transport €0,04 per kilo bij 30 procent droge stof.

Bierbostel van slechte kwaliteit?!

Na enkele dagen op dat rantsoen ging de melkgift alweer omhoog met gemiddeld een halve liter per dag. Ik was dan ook erg verbaasd dat enkele dagen later al de oekaze kwam van de eigenaars om geen bierbostel meer te voeren. De fabriek zou ons slechte kwaliteit geleverd hebben.
Dat lijkt me echter vreemd. Wereldwijd heeft bierbostel uit de brouwerij dezelfde kwaliteit. Daar kwam bij dat de melkgift gelijk bleef en de koeien het product graag opnamen.
Goed, dan maar geen bierbostel meer en terug naar een rantsoen op basis van het oude, verschimmelde graan uit eigen opslag. De melkgift ging direct weer onderuit, terug bij af en lager, en een nog groter voeroverschot.

Ook op het tweede bedrijf van dezelfde eigenaar daalde de melkgift met de dag, en die was al veel te laag voor deze importvaarzen. Die produceerden bij afkalven zo’n 20 liter per dag. Nu, 5 maanden later, is dat gedaald naar iets meer dan 10 liter. Ook hier werd schimmelig hooi en ‘voordroog’ gevoerd. Waarschijnlijk was dat in plastic verpakte spul gemengd met de door ons afgekeurde kuil. Precies wat de eigenaar graag wil: eigen voer of aangekocht ruwvoer dat een ander niet wil gebruiken. Okay, het moet dan maar, het geld zal wel op zijn. Het moest er wel een keer van komen.

Foto's: Han van Riel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Je kan alleen maar zaken daar doen als die Rus jou de vrije hand geeft en misschien eens een wekelijks overleg hebt. Zolang ze ook maar een vinger in te mengen hebben verandert er niks.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Han. Toch even slikken bij je verhaal nu. Alhoewel anderen en ik zelf het vaak op zelfde manier mee gemaakt hebben. Maar ik dacht die Han die lukt het daar wel ook al moet ie zo hard werken.Maar weer zijn het de bazen die er geen ballen verstand van hebben maar zich wel met alles bemoeien en resultaten niet willen zien.
  Maar je had daar wel droge bierbostel. hier niet hoger dan 20% max.
  Groeten Bert

 • no-profile-image

  ron

  Bij het lezen van jouw weblogs kwam het er volgens mij op neer dat het telkens dweilen was met de kraan open. Waarom ging je dan nog zolang door omdat je natuurlijk al veel vroeger in de gaten had dat jouw adviezen geen lange levensverwachting hadden??

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Bert ik weet het, dit is het beeld dat we allemaal kennen. Mijn eerst indruk van de eigenaresse was 1 van "Die wil vooruit, die wil al zij het laat de bakens verzetten". We hadden een goede ploeg mensen, 4 Europeanen en de nodige steeds meer gemotiveerde Russen en vooral Russinen. Maar goed Mammie wilde anders, wist het beter. Dit laatse was over heen te komen maar ik weiger om koeien en kalveren bedorven voer voor te zetten ookal is het in opdracht van. We hebben de als zootechniker gedoodverfde melkster "verboden" deze promotie aan te nemen. Zij wordt afgerekend net als wij op de stommiteiten van Mammie. ik zeg steeds Mammie omdat eigenlijk zoonlief de eigenaar is maar die moet luisteren naar zijn moeder. Hier komt nog bij een veroordeling van Mammie tot het betalen van 14 milj. Roebel (Euro 350.000) achterstallige belasting incl. boete. Zo je zult begrijpen, is dit normaal gesproken EINDE bedrijf. En ben ik weer in voor een nieuwe uitdaging.

 • no-profile-image

  Han

  Ron je hebt gelijk, ik wist wel eerder dat het steeds anders uitpakte dan wij wilden. Ik weet ook dat het een leer proces is en dan moet je herhalen. Voor mij was de grootste drijfveer de goede ploeg die we hadden en de jonge eigenaar, die van goeden wille was en nog wel is. Hij zal eerst het confict met zijn moeder moeten oplossen. Doet hij dit niet dan kan hij zijn droom; "Boer worden en blijven" wel op zijn buik schrijven. Hij heeft niets te vertellen, zij doet het woord en dat hebben we op het land redelijk kunnen overrulen, door gewoon te doen. Kunstmest kun je niet meer van het land halen na strooien evenals gezaaid zaad. in de stal waar krachtvoer moet worden gekocht kun je de zaak vestieren.

 • no-profile-image

  Globaaltje

  2 wijze uitspraken die van van toepassing zijn in het Russische.
  Een bedrijfsleider in Rusland zei ooit tegen me..'' je hebt twee groepen mensen, ronden en vierkanten. In Rusland hebben we teveel viekanten''.
  Verder de belangrijkste: Vererger u niet, verbaas u alleen!! anders hou je het niet lang vol.

 • no-profile-image

  rus-tigblijven

  Spuugzat van russen, erg generaliserend, alleen maar kommer en kwel dus met die Russen.Adviezen niet opgevolgd, waarschijnlijk gevoel wederzijds dus. Hoe kan een bedrif gemanaged worden met alleen maar constateren dat het weer verkeerd is gegaan. Een manager heeft de koffie klaar s'morgens voor het personeelen doet het licht weer uit s'avonds. En zelf ook fouten maken en met je team bespreken en daarvan leren. Inderdaad,tijd voor nieuwe uitdaging. Genoeg reclame in ieder geval.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Als goeie manager, erken je ook je eigen fouten en maak je ook fouten. En de fout, die nu wordt gezien is, dat men niet wil veranderen op dat bedrijf. Wie is dan eigenlijk fout? De ondernemer,die misschien niet weet wat ze wil(kan)(verhaal is van een kant,dus aanname) of van de groep europeanen,die dachten dat ze het konden verbeteren?
  Achteraf is het altijd makkelijk.

 • no-profile-image

  Han

  De aanhef van dit weblog is van de Redactie niet van mij. Als ik de kans krijg ga ik morgen weer naar Rusland om de volgende uitdaging aan te gaan.
  De opmerking over de manager met koffie en die het licht uitdraait klopt aardig Wij waren rond 7 uur op het erf en vertrokken om 21 uur. Mammie kwam niet voor 12 en vertrok om 18 hooguit 19 uur, als ze kwam.
  De koppen in de weblogs zijn doorgaans van de redactie en niet van de schrijvers.
  Ik kan de lezers gerust stellen, ik heb reeds 2 andere projecten op de rol staan.

 • no-profile-image

  boertje

  Dus we hoeven je weblog nog niet te missen??!!

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  Han, als je daar in Rusland gevraagd wordt, krijg je dan een adhoc opdracht? Dan kan ik mij jouw teleurstellingen wel begrijpen.
  Als adviseur zou ik me graag bezig houden met een ondernemingsplan. Wat is het doel? Wat is aanwezig? Hoe moet het worden. Wat kost dat om het te verwezenlijken. Is het financieel te bekostigen? Hoelang duurt de aanpassingstijd van het bedrijf? Hoe verloopt de liquiditeit vanaf aanvang van de renovatie van het bedrijf? Wanneer wordt de optimale bedrijfscapaciteit benut? En is de afzet van het produkt geregeld? Met welke partij? Hoe staat die partij bekend? Hoe is de financiële situatie van die afnemende partij(en)? Als alle lichten dan op groen staan, dan kun je iets neer zetten. Laat je betalen per maand, met een bonus bij realisatie van de tussenfasen. Gaan er gedurende de tijd na de start van het projekt lichten op oranje, stuur bij. Gaat een licht op rood, dan hou je het voor gezien. Dat vermindert de teleurstelling. Want laat je het sloffen in de uitvoering dan krijg jij als adviseur de boemerang in de eindfase van het projekt.
  Mag je langs de zijlijn meelopen dan voetbal je niet echt, en heb je maar een zeer beperkte invloed op het spel. Voor je gevoel en imago is het dan beter dat je dan niet de uitgeklede functie van coach aanvaard.

 • no-profile-image

  farmer

  Een adviseur adviseert, betaald de rekeningen niet, stuurt alleen een rekening. Een goeie is zijn geld waard, een slechte kost geld en een gewone adeviseur kun je beter zelf doen, zonder kosten.

 • no-profile-image

  Han

  Farmer ik ben het geheel met je eens. om de kosten voor deze opdrachtgever te beperken, heb ik het normale boerenwerk niet geschuwd en ben op de trekker geklommen. je zou kunnen zeggen ik heb naast advies ook praktijk les gegeven aan het personeel. Hartstikke leuk om weer eens op een trekker te rijden na vele jaren alleen maar theoretisch te hebben gewerkt.

 • no-profile-image

  medewerker

  Je stukken zijn leuk om te lezen. Han kun je hierover contact met mij opnemen via de mail.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.