Rundveehouderij

Achtergrond 391 x bekeken 3 reacties

‘Slachtkoe kwartje per kg goedkoper’

het wordt een hete herfst op de slachtkoeienmarkt. het aanbod groeit door de lage melkprijs en de voorraden zijn groter dan vorig jaar. Veehandelar Marco de Keizer verwacht fors lagere prijzen.

De huidige, lage melkprijs heeft als extra nadeel dat melkveehouders meer slachtvee uitstoten. En wie denkt dat met de huidige slachtkoeienprijs van €2,00 (P-categorie, notering NBHV) een dieptepunt is bereikt, vergist zich. „Er gaat de komende drie maanden, over de hele linie, nog een kwartje per kg van de prijs af”, zegt Marco de Keizer, „want het aanbod blijft groeien.”

Waarom zijn de slachtkoeienprijzen momenteel zo laag?
„De prijzen zijn gemiddeld €0,30 per kg lager dan vorig jaar. Er gaan simpelweg heel veel runderen voor de slacht weg. En slachterijen hebben die capaciteit.
Cijfers van PVE wijzen dit uit. Er zijn in de eerste zes maanden van 2009 bijna 40.000 runderen meer geslacht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt neer op 1.500 runderen extra per week. Al dit extra aanbod zet druk op de prijzen.”

Maar dat betekent dat er dus voldoende vraag is. Waarom dan toch lagere prijzen?
„Dat is niet zo vreemd. De prijskaartjes in de supermarkten zijn in een jaar tijd fors omlaag gegaan. Dat geldt zelfs voor een goedkoop artikel als gehakt. Een consument betaalt nu €0,40 per kg minder dan in 2008.
Bij de duurdere onderdelen is er totaal geen vraag. Het prijsverval is hier nog veel groter. Een runderhaas is momenteel €6 tot €8 per kg goedkoper dan vorig jaar. De marges bij de slachterijen zijn al een tijdlang volledig zoek.”

Het is dus bar en boos. Maar waarom gaat de slachtkoeienprijs nóg harder onderuit?
„Alle marktsignalen staan op rood. Dat begint natuurlijk bij de lage melkprijs. Melkveehouders stoten hun vee nu sneller af.
De markt heeft belang bij een gespreide uitstoot, maar ik ben bang dat iedereen zijn slachtvee deze herfst wegbrengt. En de traditioneel aantrekkende vraag ná de zomervakantie biedt onvoldoende tegenwicht. De slachtkoeienprijzen stijgen nu dan ook niet, ze blijven alleen maar gelijk. Dat is het maximum haalbare.
Bovendien hangen er voorraden boven de markt. Die zijn groter dan vorig jaar. Er is al behoorlijk wat vlees ingevroren. Dat krijg je een keer met rente terug.
En dan is er natuurlijk nog het versterkende effect van de economische crisis en de kleinere portemonnee van de consument. Dat werkt ook niet mee.”

Hebben melkveehouders ook last van de matige export van gebruiksvee?
„Ja, want de post omzet en aanwas is door die teruggevallen export veel kleiner geworden. En dat is zuur, want de liquiditeit op de meeste melkveebedrijven is slecht.
Die bedrijven kunnen die bijverdienste goed gebruiken. Maar doordat die er nauwelijks is, zijn ze nog afhankelijker van die andere bijverdienste: slachtkoeien. Maar dat gaat de prijs nog verder omlaag drukken.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rozebotel

  Leek marketing verhaal van de slachterijen,je kan zo mooi de prijs van koeien naar beneden praten

 • no-profile-image

  Streekprodukt

  Hoezo runderhaas? Als je in een restaurant runderhaas besteld, dan heb je de afgelopen tien jaren toch écht wat anders op je bord gekregen. De goede restaurants niet te na gesproken.
  En de runderhaas in de supermarkt is dat inderdaad échte runderhaas. Dat kun je de kat wijs maken, die praat niet terug.
  Aan een rund zitten 2 runderhazen. Dat is per week 3.000 stuks meer runderhazen te verkopen. En de markt kan dat niet opnemen?
  De prijzen voor het luxe was te duur, en met de goedkope onderdelen wordt gewoon gestunt. Bovendien wordt met de dure onderdelen gesjoemeld om de winst op peil te houden. En dat is wat er gebeurd. Helaas kan ik het niet anders maken.
  Wat het voorgaande betreft kunnen de nepvleesproducenten het zo bont maken als ze willen. Al wat ze op de markt brengen kan uit hun brein ontspringen. Biefstuk van de nephaas. En ga zo maar door.
  Helaas moet de rundveehouder in inkomen terug hierdoor. En dat is wat wereldwijd nu gebeurd.
  Toch maar naar de boerderijwinkel. Dan weet ik wat ik koop. Verhouding kwaliteit en prijs is er goed. En traceerbaar. En van eigen bodem.

 • no-profile-image

  De positief gestemde vleesveehouder !

  De Keizer moet niet klagen want er zijn ook vleesgrossiers die denken dat de uitstoot wel mee zal vallen ! En dat denk ik ook en ze moeten dan maar geen slachtvee uit het buitenland halen want dat druk ook de prijs . Meneer de Keizer u maakt mij niet bang want u concurenten willen mijn koeien en stieren nog graag kopen !

Of registreer je om te kunnen reageren.