Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

(On)gestoord melken

Bij de overschakeling van varkens op geiten dachten we niet aan het stroomverbruik. Na flink wat storingen is die nu weer in orde.

Ons stroomverbruik is flink toegenomen sinds we ons bedrijf verleden jaar om hebben gezet naar geiten. Hierdoor slaat de laatste tijd de breaker, de hoofdzekering nogal eens door als we wat te veel apparaten tegelijk aan hadden staan. Dit gebeurde vooral als we aan het melken waren. Als dan de airco in huis ook aan stond en ook nog eens de magnetron of waterketel aangezet werd, gingen de melkstellen er bij de geiten onderuit.

Enkele weken geleden werd het de breaker echt te veel. Nadat het weer gebeurd was, konden we hem niet gelijk weer aanschakelen omdat hij heel heet was. Ook dat was wel eens eerder gebeurd, maar deze keer bleef het ding maar sissen en roken. Oef, dat zat dus niet helemaal goed.

Prima service

Gerard belde daarop Fortis, de stroomcompany. Die zou ‘s avonds, buiten de normale werktijd, nog uitrukken. De service was heel goed. Want de monteur was er binnen een uur, en hij moest een kilometer of 35 bij ons vandaan komen. Deze man heeft er ‘s avonds nog een andere breker opgezet.

Ook heeft hij gemeten wat we aan stroom verbruikten. Hoewel toen dus echt niet alles meer aanstond, gingen we nog ruim over de maximaal toegestane afname heen. Dat werd een gemakkelijke beslissing, het was dus gewoon nodig dat er een grotere transformator op de paal moest komen.

Op het platteland van Alberta (ik weet niet hoe dit in de andere provincies is) liggen de stroomleidingen nog allemaal langs de wegen bovengronds. Wij hebben op ons bedrijf vanaf de transformator alles ondergronds gelegd. Ik denk dat de meeste boeren dit tegenwoordig wel hebben.

Twee dagen later was Fortis er al om de nieuwe transformator aan te sluiten. Met de truck waar ze mee kwamen, kunnen ze aan kabels werken waar de stroom nog op staat. Twee man sterk kwam er aan te pas en na een paar uur werk was de klus geklaard. We kunnen nu weer ongehinderd melken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed

  Hennie hier dus ook het zelfde afgelopen zondag wil ik een trekker tanken He' geen stroom check alles tot de schakelkast toe nee geen stroom nou gebeurt wel vaker maar de buurman had wel stroom tijdens het praten zie ik dat de braker op de paal naast de trafo open hangt dus bel hydro quebec die zouden direct komen niet dus dinsdag weer gebeld en kwamen direct de moteur lachte hij zei als je een gebraden racoon(wasbeertje) wil er licht er een onder de paal dus z'n laatste klim om op de trafo te zitten en waarschijlijk een keutel te willen leggen
  is hem niet te goed bevallen

 • no-profile-image

  W Geverink

  Timmer een drie voet hoog stuk blik om de paal Ed , en er klimt geen wasbeer of kat meer tegenop .

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Het is ook zo'n hopeloos ouderwets zootje met de electriciteitsvoorziening op het platteland in Canada. Alle kabels nog boven de grond aan wankele houten palen. Meestal heb je ook geen 3 fasen beschikbaar omdat er maar een fase draad langs de weg loopt. Hierdoor krijg je te maken met hoge amperages omdat de huishoud stroom 115 volt is en de "kracht"stroom 230 volt. Dat beperkt de capaciteit nogal. In de keuken biijvoorbeeld houd je het vet in de frietpan nauwelijks warm. Als je een 5 pk, 220 volt motor neemt voor bijv. een compressor of een ventilator dan zit je zo aan 30-40 amp. Als je service dan maar 200 amp is dan heb je niet zoveel nodig om eea warm te laten worden. Ook de kabels die je nodig hebt om zo'n motor aan te sluiten zijn 3 keer zo dik dan wanneer je 3 fasen zou hebben. Daarnaast moet je voor elk amperage een andere stekker/stopcontakt combinatie gebruiken. Dus voor de 220 volt krachtstroom heb je ze voor 15, 20, 25, 30, 40, 50 en 60 amp. Super handig, als je je aan de regels houdt past er helemaal niks. Maar goed, na 10 jaar zijn we er ook wel weer aan gewend en gaan we er op ons eigen manier mee om

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Gevering betankt voor de goede tip
  Vanmorgen wil rond half negen door het dorp rijden alles stop .Reden er liep een moose door de hooftstraat

Of registreer je om te kunnen reageren.