Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Noorse koeien geven dieetmelk

De Nederlandse NOS belde me gisteren of ik iets wist van de nieuwe, revolutionaire Noorse melk, speciaal geschikt voor mensen met hartklachten. Daar wilde ik meer van weten!

Maandagavond (24 augustus) werd ik gebeld door een medewerker van de NOS. Zij vraagt of het klopt dat wij een melkveebedrijf hebben, en of ik enkele vragen wil beantwoorden. Dat wil ik wel, en ik vraag waar het om gaat. Waarop zij uitlegt dat ze een persbericht aan het onderzoeken is, waarin staat dat Noorse koeien dieetmelk produceren, speciaal voor mensen die hartklachten hebben. Ik had daar niets over gehoord, en vraag of ze me het bericht toe wil sturen. Ook al heb ik niets gehoord, ik kan vanuit Noorwegen sneller aan de info komen dan zij in Nederland. Ik ‘ruik’ een blog…

Melk goed voor elk

In het persbericht staat dat koeien op dieet worden gezet en daardoor melk produceren die minder verzadigde vetzuren bevatten. Hartpatiënten kunnen zonder gevaar deze melk drinken, zonder angst voor verdere hartklachten. Het project Experimental cows is opgezet door de Universiteit Biologische Wetenschappen en Tine, de grootste melkfabriek in Noorwegen. De planning is om naast deze speciale melk ook andere produkten op de markt te brengen. Men verwacht dat de smaak nagenoeg hetzelfde zal zijn als ‘gewone’ melk, en dat de prijzen niet veel hoger zullen liggen.

Volgens onderzoeker Odd Magne Harstad produceren de koeien 16 tot 18 procent minder vetzuren. "Het begin van een kleine revolutie". Volgens Anne Sofie Biong, hoofd bij de afdeling Voeding van Tine, gaat het om een zeer beperkte productie omdat er maar 43 boeren meedoen aan het project. “We staan aan het begin van een totaal nieuw concept”, aldus Biong.

Is het een grap?

Het bericht is afkomstig van de Noorse nieuwszender NRK en het napluizen van zijn site levert niets op. Ook op de site van Tine en in de Bondebladet (de Noorse Agrarische weekkrant) is niets te vinden. Ik vind het maar vreemd! Hoe kan iets dat in Noorwegen op beperkte schaal wordt geproduceerd en revolutionair is, een ‘normale’ verkoopprijs krijgen? Tel daarbij de taal- en spelfouten in het Engelstalige bericht, en ik krijg de indruk dat het om een grap gaat. Maar wie brengt zo’n grap de wereld in, en waarom?

Noorse koeien op de tv

Na er een nachtje over geslapen te hebben, stuur ik ‘s morgens in alle vroegte mails de deur uit naar Biong en de NRK. Tegen de middag heb ik nog geen antwoord. Van de telefoniste bij Tine krijg ik het rechtstreekse telefoonnummer van Biong, die helaas niet opneemt.
Bij de NRK heb ik meer geluk; een behulpzame telefoniste weet pertinent zeker dat het niet om een persbericht gaat, want die worden nooit in het Engels de deur uitgedaan. Zij denkt dat het om een ‘clip’ gaat, een stukje tekst behorend bij een tv-programma dat afgelopen zondag op de Noorse tv is uitgezonden. Na veel gezoek vind ik het filmpje, en inderdaad, je ziet Harstad de koeien voeren (klik links op sunnere melk), en ook Biong komt aan het woord. Het is dus toch geen grap.

Raaigras-dieet doet wonderen

En dan, dinsdagmiddag om 14.00 uur, het antwoord van ‘de grote baas herself’ in m’n postvak. “Hei”, schrijft ze (de gangbare aanhef binnen Noorwegen, ook wanneer ’t zakelijk is). “Het verhaal is waar. Ik denk dat Campina hetzelfde heeft gedaan, maar wij gebruiken een andere voersamenstelling. Deze verandering is een kleine stap voorwaarts in het produceren van cholesterolverlagende melk. Maar om nou te zeggen dat hartpatiënten geen verdere klachten zullen ontwikkelen door het drinken van deze melk, gaat een beetje te ver. Het vetzuur dat verminderd is in de nieuwe melk, het palmitinezuur, is erg ongunstig voor het cholesterolgehalte. De koeien eten wat we hier ‘Rai-gras’ noemen, en krijgen krachtvoer, speciaal ontworpen voor dit project”.

Wij schieten in de lach bij het lezen van haar antwoord. Een aantal mensen vonden het maar wat vreemd, en ook riskant gezien het klimaat, dat wij nieuw geploegde weides inzaaiden met dit gras in plaats van het gangbare Timotheegras. We zullen eens uitzoeken of we de 44ste boer kunnen worden in dit revolutionaire project.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  diny usai

  hallo Vera,
  gefeliciteerd, wat interessant.
  We kregen je e-mail doorgestuurd
  van je vader en hermien.
  Nou, echt een gebeurtenis om trots op
  te zijn. En ook Johan natuurlijk.
  Groetjes,
  Lorenzo en Diny.

 • no-profile-image

  André Mulder

  Hallo Vera, als je de feiten bekijkt vanuit de wetenschap dat verzadigd vet en cholesterol slecht zijn voor je lichaam , hebben ze misschien een goed product met deze melk, maar als je het boek 'Feiten over vetten' van mevr. Mary Enig gelezen zou hebben weet je dat verzadigd vet en cholesterol juist goed zijn voor je body.
  In landen waar de consumptie van verzadigde vetten het hoogst is, hebben de mensen het minst last van hart-en vaatziekten.
  De cholesterolmythe is vooral een zegen voor de farmaceutische industrie.
  Wereldwijd wordt voor 40 miljard aan cholesterolverlagers geslikt. Bij een verantwoord consumptiepatroon ben je geen cholesterolverlagers nodig!

 • no-profile-image

  Vera

  André, ik denk dat de meeste mensen wel weten dat zuivel gezond is, mits met mate gebruikt, zoals dat voor alles geldt. Anne Sofie Biong schrijft in haar proefschrift ('07) het volgende ;0)
  *geen samenhang tussen zuivel en hart-en vaatziekten * eten van zuivel kan 't risico hierop zelfs verlagen *wanneer men gezond eet, kan men veilig zuivel eten, zelfs vette kaas

 • no-profile-image

  Geurtje

  Hi Vera, prima gedaan, je hebt de zaak goed uit de doeken gedaan en prima research! Wij sluiten ons aan bij de complimenten van de NOS.
  Geurtje

 • no-profile-image

  Heiko en liny

  Hallo Vera
  Behalve een prima boerin ben je ook nog een hele goede journaliste, en ook de complimenten voor Johan natuurlijk!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Universiteit Wageningen: Koeien met lagere hoeveelheden transvetzuren in de melk hebben significant betere vruchtbaarheid! Zie <>

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.