Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Niet naar beurs door grimmig protest

De Landbouwbeurs in Libramont is net afgelopen. We hadden ernaartoe gewild, maar we vonden de sfeer te grimmig en zijn dus maar niet gegaan.

De Landbouwbeurs in Libramont bestaat sinds 1926. De beurs is in 83 jaar uitgegroeid van een beurs voor en door het Ardenner werkpaard tot een enorme openlucht-landbouwbeurs voor landbouw, tuinbouw en bosbouw. Deze voor Europa unieke beurs had vorig jaar maar liefst 185.284 bezoekers.

Dramatische situatie in de landbouw

Natacha Perat, de manager van de beurs van Libramont, heeft maandag 13 juli enkele landbouwers ontvangen op het terrein van de beurs. De boeren benadrukten de dramatische situatie van sommige landbouwbedrijven en legden Perat hun eisen voor met betrekking tot de melkprijzen. Zij hebben ook een ontmoeting aangevraagd met Sabine Laruelle en Benoit Lutgen, de ministers van Landbouw in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië.
De organisatie van de Beurs van Libramont heeft de boeren benadrukt dat zij aan de kant van de landbouwers staat.

Boerenprotesten en stropop van Mariann Fischer Boel

Helaas heeft de steun van de beursorganisatie aan de landbouwers niet mogen baten. Op de eerste dag al hebben enkele boeren, na de openingsceremonie, alle masten met Europese vlaggen omgetrokken met de bedoeling om die vlaggen te verbranden. Ook werd een reusachtige pop van stro geplaatst die eurocommissaris Mariann Fischer Boel moest voorstellen. De boeren deden dit ondanks het dringende verzoek van de landbouworganisaties om de pop niet in brand te steken. Ook de vlaggen zijn in brand gestoken en er is met bloempotten gegooid. Daarna vernielden boeren de stand van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). De politie moest ingrijpen.

Wij wilden heel graag naar deze beurs gaan, maar we hebben er helaas toch maar van afgezien vanwege de grimmige sfeer. Door deze acties krijgen mensen alleen maar een negatievere kijk op niet alleen de Waalse boeren, maar op de boeren in het algemeen. Deze heethoofden verpesten het daarmee voor de andere boeren met die 'Franse' manier van optreden. Libramont is een beurs vóór boeren, niet tegen!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Christof

    Larulle en Lutgen zijn respectievelijk federaal en waals minister van landbouw.
    Na de onrust op vrijdag was de sfeer op zaterdag en zondag wel rustigx

Of registreer je om te kunnen reageren.