Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Hooien in de regen

Het weer zit dit jaar niet mee bij het hooien van de luzerne. We hebben de eerste snee maar ingekuild. Dat pakte goed uit. De tweede snee gaat eveneens niet probleemloos.

Na een droog voorjaar kregen we een natte zomer. Toen de eerste snee luzerne gehooid moest worden was het weer al pet. Er is toen veel hooi van zeer slechte kwaliteit gebaald. Enkele boeren in de omgeving hebben het hooi zo over het land gehakseld, bij anderen ging het bijna zwart de baal in.
Wij hadden dit keer geluk. Doordat we na een week een beetje in paniek raakten, besloten we om het luzernehooi in de baal te doen en in plastic te wikkelen. Het is ontzettend mooie silage geworden, in de baal gegaan op ongeveer 25 procent droge stof. De geiten zijn er dol op. Als we het niet in plastic hadden gewikkeld, was het zeker niet geschikt geweest voor de melkgeiten.

Met de tweede snee, die we half augustus winnen, gaat het precies hetzelfde. De helft van ons hooi ligt gemaaid, de andere helft moet er nog af. Elke keer als het droog genoeg lijkt om te maaien en te balen, valt er weer een flinke bui. We hebben het echt zelf nodig, anders hadden we het wel aan onze buurman proberen te verkopen voor kuilvoer. Hij heeft een grote feedlot (vleesveebedrijf) met ongeveer 10.000 stuks vee en kan het altijd wel gebruiken.

Een deel van onze gerst hebben we toch verkocht. Het is gemaaid en gehakseld naar de buurman met de feedlot gegaan. Afgelopen week hebben we dat perceel voor het grootste gedeelte met luzerne ingezaaid met no till drill (ploegloos zaaien). Omdat het te nat werd, is het werk stilgelegd en gisteren pas afgemaakt.
De weersvooruitzichten zijn nu goed. De balenpersen en hakselaars gaan deze week dus overuren maken. Veel mensen hebben vorige week naemlijk wel een begin gemaakt met hun tweede snede, maar de luzerne ligt op de meeste plekken nog op het land.

Foto's: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed bakker

  Hennie het is hier niet veel beter om een stuk haver van 50 acres te dorsen ben ik er denk al 4 keer geweest en nog niet een keer echt droog al de keren kwam het stro gewoon zeiknat uit de combine met natuurlijk nog korrels er in maar het schijnt niet op te willen houden met hevige onweersbuien dus je moet wat ,wachten op goede omstandigheden schijnt dit jaar geen optie te zijn en als ik dan lees dat ze in de polder in nl eigenlijk wel een beetje regen willen hebben om piepers te rooien maar ja dat is ook wel anders geweest
  Als ik de truck naast de harvester zie doet me dat denken aan m'n eerste jaar in canada 1979 en werden de suikerbieten direct in de vrachtwagen gerooid daar stond ik wel verbaast van zoniet mijn baas maar er werd wel DIRECT achteraan geploegd anders werd het zo hard als beton bijna
  Nou ja s'lands wijs s'lands eer
  Hopelijk krijgen we alle twee beter weer
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  van putten

  hoi hennie hoeveel luzerne voeren voeren jullie je geiten per dag?
  hebben jullie geen problemen met het in kid worden met de luzerne vanwege eustrogen levels in de luzerne.

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hallo Van Putten,

  Tot nog toe hebben we daar geen last van gehad. Onze melkgeiten krijgen nu 2-3 pond luzerne per dag. Afgelopen winter hadden we op 1 na alles drachtig.

  Groet,
  Hennie

Of registreer je om te kunnen reageren.