Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Groeten uit Canada

Nederlands is zo ongeveer de tweede taal in Canada, merkten we afgelopen weken. De vrijheid tot ondernemen is groot, maar er zijn ook best wel minpunten in dit land. Zoek maar eens een goede dealer...

De afgelopen twee weken ben ik met de kinderen op vakantie geweest in Canada. Even op bezoek bij opa en oma. Als echte Nederlandse Canadese boeren vinden opa en oma alles in Canada beter en voor de kids is dat ook zeker het geval. Mark (11 jaar) mocht bij opa met de trekker het voer aanschuiven en de kleintjes, Tim (7) en Rixt (6) rijden op de golfcar over het erf. Dat is een stuk interessanter dan thuis een rondje fietsen.

Prachtig land voor boeren

Maar ook voor de Nederlandse boeren is Canada een perfect land. Toen wij 15 jaar geleden gingen kijken met mijn ouders en broer, was er een boer die in 10 jaar tijd was gegroeid van een bedrijf met ongeveer 70 koeien naar drie bedrijven - voor elke zoon een bedrijf - met ook 70 koeien per bedrijf. Dit was een mooi verhaal, maar ondertussen waren de prijzen van alles (grond, quotum, etc.) gestegen en zou dit niet meer mogelijk zijn.
Toch zijn er boeren die de stap hebben genomen nog nadat mijn broer en ouders zijn vertrokken, die dit opnieuw hebben gepresteerd. Dus begonnen met één bedrijf en met hard werken en een constructieve overheid gegroeid naar drie volwaardige bedrijven in tien jaar tijd. Dus het kon toch nog steeds en nog altijd geldt dit verhaal. Het gaat niet vanzelf, maar het is mogelijk en de overheid loopt je niet voor de voeten.

Nederlands de ‘tweede taal’

Verder is Nederlands zo ongeveer een tweede taal, zoals Engels in Nederland een tweede taal is. Ik ken veel buitenlanders in Nederland die geen Nederlands kunnen leren omdat ze altijd in het Engels te woord worden gestaan.
Nou zo gaat het ook bijna in Canada. In Norwich hebben ze een Nederlandse winkel waar je alles kunt kopen wat er ook in Nederland is en wat de normale winkels niet verkopen. Ook zorgen bijna alle toeleveranciers ervoor dat ze een of twee mensen in dienst hebben die Nederlands spreken en je dus in het Nederlands te woord kunnen staan.

Gastvrij

Verder is Canada een gastvrij land waar je snel kunt integreren. We bezochten een open dag en zouden daarna een neef van de heren Van der Ploeg (mijn partners) bezoeken. We zouden elkaar op de open dag treffen en dan bij hem op bezoek gaan. Ondanks het feit dat hij nog maar ruim een jaar in Canada is, kende hij al zoveel mensen op de open dag dat hij nauwelijks weg kon komen om met ons zijn bedrijf te bezoeken. Het bevalt hem prima in Canada en toen we nog even over de Nederlandse bureaucratie begonnen werd hij nog kwaad.

Vooruitstrevend en een goede melkprijs

Wat mij verder opvalt, is dat de melkprijs dankzij het supply management systeem goed is. Ook zijn de boeren erg vooruitstrevend en moet je voor nieuwe ontwikkelingen in Canada zijn. Nederland verliest zijn voorloperspositie in rap tempo. Last but not least is de landbouw in Canada populair en staat in hoog aanzien bij de bevolking. Boeren worden hier gewaardeerd voor hun werk. Op deze dingen wil ik in een aparte weblog nog eens terug komen.

Goede dealers en loonwerkers zeldzaam

Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Zo reisden wij met een koffer vol met vijf roestvrijstalen spanbeugels en een doosje vol met slangetjes om een infuus in te geven. Dit soort spullen is in Canada niet te koop.
Ook is het lastiger dan in Nederland om een goede dealer van machines en melkmachines te vinden, een goede loonwerker en een goede krachtvoerleverancier. Wat dat betreft zijn de Nederlandse boeren erg verwend en lijkt het in Canada meer op Rusland, waar je als boer je eigen service voor machines, loonbedrijf, veevoerfabriek(je) etc. moet hebben.

Een van mijn grootste ergernissen in Holland is dat we een vermogen betalen voor het auto rijden. Eerst al aan bpm, wegenbelasting en dan nog een belasting op de diesel. Maar toch sta je altijd in de file. Toen we aankwamen in Canada was er een ongeluk gebeurd op de 401 (grote weg naar het westen). Niet getreurd, we zouden wel even om de file heen rijden via de 403. Maar ook daar stonden we ruim een uur in de file.

Verder is de benzineprijs weliswaar de helft van de Nederlandse, maar als je twee keer zoveel nodig hebt per kilometer door de niet zuinige en grote auto’s en twee keer zo ver moet rijden gezien de grote afstanden ben je per saldo toch nog meer kwijt. En dan ook nog files! Gelukkig hebben we daarna in twee weken geen files gezien toen we eenmaal op het platteland waren.
Dat kunnen we in Friesland helaas niet zeggen. Bijna elke morgen sta ik in de file als ik naar Leeuwarden rij. En dan staan er ook nog borden langs de weg waarop mensen zich afvragen waarom er een haak om Leeuwarden moet komen.

Verder zijn er in het dagelijkse leven vele dingen die net iets anders zijn dan in Nederland, maar gezien de lengte van dit verhaal zal ik ook daar in een aparte weblog nog eens op terug komen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Leuk zo'n positief blog over Canada te lezen al is dit meer specifiek zuid west ontario en inderdaad in die sreek zitten heel veel hollanders en belgen maar om te zeggen dat iedere dealer daar we 1 of 2 ned talige in dienst heeft gaat wel een beetje erg ver ik ken de streek ik zou haast zeggen op mijn duimpje en heb er ook veel vrienden (canadezen)
  B.v. mijn combine heb in Exeter bij de j.d. dealer daar gekocht (m'n vorige kwam uit Chatam)en m'n laatste oplegger komt ook uit die buurt en als je bij de hooft merken blijft zijn er wel degelijk hele goede dealers .bv. Huron tractor kwam zonder te vragen en zonder kostende de machine in bedrijf stellen toch een rijsje van 1600 km heen en terug
  Wat ik het grote voordeel vind van hier is ook het klimaat (al is het dit jaar hier niet zo'n meevaller) en als je iets anders wil doen kan dat vaak met niet al te veel moeilijkheden De 401 in quebec de 40 is de bloodline of easteren canada gaat eigenlijk van de oostkust (halifax) tot Windsor (grens ontario usa)
  dus een dikke tweeduizend km zonder een enkel stoplicht met als bottelneck montreal en toronto(en als je het een beetje bekijkt met de tijd vallen die ook wel mee) het is nu 2uur 20 s'morgens in tien minuutjes ben ik alweer opweg naar de four o one graan oogsten is een maar het moet ook weg

 • no-profile-image

  exCanadian

  Machine en melkmachine/voer dealers zijn er genoeg daar en zeer zeker goede, loonwerker hangt af van welk gebied je woond, die zijn er en ook grote moderne loonbedrijven, nederlands is een tweede taal in de melkveehouderij in Canada.
  De meeste Canadezen zijn vriendelijk en behulpzaam, maar er zijn er genoeg die met alle plezier het geld uit je zak kloppen en je bedonderen.
  En wat betrefd de tolerantie naar de boeren is goed, totdat je met de mesttank te dicht bij hun huis komt en de afgunst naar die grote moderne melkveebedrijven van nederlanders is groot.
  Als je daar rondkijkt loop dan niet rond met een roze bril op, de mentaliteit van de mensen daar is anders dan in Europa.

 • no-profile-image

  stefan

  ik heb van het voorjaar daar stage gelopen. in saskatchewan. mijn indruk was dat het daar nog wat achter ligt qua ontwikkeling. maar er zeker nog toekomst ligt. ik denk dat canadese boeren er lang niet alles uithalen wat erin zit. in vergelijking met nederland.
  de metaliteit is makkelijk want alles kan morgen ook nog wel is de instelling.

 • no-profile-image

  Cor Van Pelt

  Dat Nederlands bijna de tweede taal is in Canada,is natuurlijk heel overdreven. Dat goede dealers moeilijk te vinden zijn is ook onzin.

  Ik merk vaak op dat Nederlanders die in een paar jaar in Canada zijn vaak veel overdrijven met hun opinies!

 • no-profile-image

  Goossens

  Wij zitten nu in Canada- Goderich, Hier iets anders als koeien! dus koeievolk, Maar Canadees als 2e taal is wel overdreven ja!

  GROETEN

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste Rene,
  Heb met belangstelling jouw eerdte indruk gelezen over Canada en het is typisch een verhaal van een toerist die een paar weken bij succesvolle familieleden, melkveehouders in oxfort county, op bezoek gaat. Ik wil niet al te kritisch zijn maar je ziet het wel een beetje door een roze bril. Canadezen zijn echt niet zo gastvrij en open en echte vrienden zul je ook niet snel vinden onder hen. Sociaal gezien is het een derde wereld land. Ieder voor zich en God voor ons allen. Wat betreft de regelneverij is men hier ook aardig op weg alleen heeft men wat minder conroleurs (A.I.D.ers) in dienst dus lijkt het dat het wel meevalt. Het is nog niet zo erg als in Nederland maar zoals gezegd is men aardig op weg. Wat betreft als zou de Ned taal zowat de 2e taal zijn in Canada, wel dat gaat misschien op in Oxfort county maar voor de rest is dat onzin. Als je eens wat verder door het land gaat reizen kun je toch maar beter het Engels wat onder de knie hebben. Waar jij al die nieuwe Canadese ontwikkelingen hebt gezien is mij ook een raadsel. Het tegendeel is m.i. eerder aan de orde. Er wordt steeds meer West Europese technologie geintroduceert hier omdat de Canadees vrij conservatief is maar onder aanvoering van allerlei emigranten komt er steeds meer europese techniek op de markt. Wat betreft ge beschibaarheid van loonwerkers en dealers, die zijn er allebei genoeg maar je moet er soms wat verder voor van huis maar daar wen je wel aan. Wat betreft de autokosten, dat heb je goed gezien. Elke Ned toerist verbaast zich over de lage benzineprijs hier in vgl met Nederland maar als je dan verteld hoeveel km je als gezin moet maken dan blijkt inderdaad dat wij nog meer aan benzinekosten kwijt zijn dan in vergelijking met Nederland. ondanks dat wij relatief zuinige auto's rijden. Wat ook nog wel vermeldenswaard is dat autoverzekering een erg dure aangelegenheid kan zijn met name voor jonge jongens, 17 tm 25 jaar. Zeker als ze ook nog een een paar bekeuringen en/of ongevalletjes hebben gehad. Dan kan de premie oplopen tot $ 12000 per jaar!

  Ik zal je volgende verhalen blijven volgen.

 • no-profile-image

  Jantje & Liza

  Het verhaal doet me denken aan de vakantieliefde. Een prachtige tijd met je nieuwe liefde is voorbij als de vakantie verstreken is. Ook onze René zal wel wakker zijn geworden als hij de reacties leest. Maar toch een mooi verhaal. Het geeft weer dat je er echt vakantie gevierd hebt.

 • no-profile-image

  riet

  15 jaar geleden was ik op vakantie in Canada, werd gastvrij onthaald en heb fijne tijd gehad. we hadden nu zelf van 't voorjaar stagiaire uit Manitoba, Canada. 18 jarige jongedame, die echter na 5 dagen Nederland wel had gezien: too hightech(we melken 2x5 visgraat met elektr. melkmeting), too strong rules (celgetal bv, antibiotica, I&R-systeem - ja we legden dat allemaal uit), too little country, and the most frustrating thing: everyone talks Dutch... Dus die geweldige ontwikkelingen waar René over schrijft, herkennen wij zeker niet. Waarschijnlijk erg afhankelijk welke regio je woont/werkt.
  we zijn wel benieuwd naar het vervolg van deze blogs! ;-)

 • no-profile-image

  boerin uit Moorefield

  hallo Rene,
  Bij het lezen van je verhaal vraag ik me inderdaad of je wel verder bent geweest dan Oxford County. Dat gebied staat bekend om de vele Hollanders en niet altijd in positieve zin. Ik vind het echt erg dat mensen gaan emigreren naar het buitenland en dan nog niet eens de taal leren. En een winkel waar je al je "hollandse" boodschappen kunt doen? Wat doen die mensen hier. Als alles zoveel beter is in Nederland, blijf daar dan gewoon. Wij waren dit voorjaar ook op een open house op een nieuw melkveebedrijf in Oxford County. Prachtig, maar de taal die daar gesproken werd was Nederlands en Fries. We wisten niet wat we hoorden.
  En daar kan ik me echt aan ergeren, pas je eens aan aan de Canadezen.
  Als Nederlanders hebben we nogal eens commentaar over de Turken en Marokkanen in Nederland die maar bij elkaar blijven zitten en geen Nederlands praten. En hier in Canada doen diezelfde Hollanders precies hetzelfde.
  Ik woon hier met heel veel plezier, love Canada, maar ben blij niet in Oxford County te wonen.
  En er zijn hier genoeg dealers, loonwerkers enz. En ook de Canadese winkels verkopen brood hoor :-)
  Mocht je nog eens in Canada komen dan laten we je graag een ander gedeelte in de provincie zien. Oxford County is een prachtig dairy-gebied maar er zijn meer mooie gebieden.

 • no-profile-image

  Jozien Angenent

  Hoi Rene, ik woon nu tweeenhalf jaar in het zuiden van de provincie Alberta in Canada, wij runnen daar een zeugenbedrijf. Ook hier in ons dorp is het NL wel een tweede taal, in de vijftiger jaren zijn heel veel boeren van rondom Barneveld naar hier geemigreerd. En als echte Branbantse kom ik daar dus niet eens tussen, ook al was ik NLse; de echte Canadees is heel erg op zichzelf, viert bv. geen verjaardag, maar alle volgende generaties emigranten die hier dus geboren zijn, staan open voor contact, lees bv. de weblogs hier op De Boerderij site (Boeren in Buitenland) van Hennie Klok, die hier 5 minuten aan de andere kant van ons dorp woont, en het wel en wee van de boeren in southern-Alberta heel duidelijk en practig weergeeft. Ook wij hebben hier een Dutch Bakery, kei lekkere mik, maar ik merk nu al dat ik kook met de beste dingen van NL die echt allemaal daar te koop zijn, en de dingen die ik hier van Canadese vriendinnen in hun keuken afgekeken heb, want dat smaakt ook prima, en is veelal bereid met de producten van hier (veel beef dus, wij wonen aan feedlot-alley!!! bv. kippevlees is hier hartstikke duur en biefstuk goedkoop). In de supermarkten hier is echt ALLES te koop wat ik in NL ook kocht, alleen het hele helemaal echte broodje shoarma heb ik hier nog niet gevonden, daarvoor zullen we een keertje in Calgary op zoek moeten denk ik! We vonden daar wel iets wat erop lijkt. Onze kids zijn hier op de High school super opgevangen en hoewel het schoolsysteem hier anders in elkaar zit, willen de jongste 2 zeker niet meer naar de NL midd.school terug. Sport en sociaal is heel belangrijk, we vonden vrienden, hobbies, sport, vanalles... allemaal binnen een half uurtje rijden, en er is ook vanalles te doen, je moet het gewoon een keertje meemaken, bv. dit weekend zijn hier de Jamboree days en de tractor feesten. Hier geldt ook wel dat elke firma die relaties heeft in de pig business iemand in diens heeft die toevallig ook NL spreekt, de feed truck driver, gilts producer, K.I.station, feed compagny sales man, export station, Topigs, Hypor, alleen onze veearts kent alleen: varken dood, en heineken bier; in de varkenssector is het dus op het moment en al 3 jaar heel erg pet, Canada heeft maar 1% van de varkens van heel noord-America. Het voer is nog steeds duur. Nu zijn hier de boeren vollop aan het silagen van barley and luzerne, al het oogst geweld is nu losgebarsten; Boeren zijn zeker ook gastvrij, als je wilt gaan kijken: prima; toch wordt hier flink gewerkt, ik ken onder de boeren hier geen - het zal wel, wacht ff tot morgen - mentaliteit. Wij wonen een half uurtje noord van de grote stad Lethbridge, en daar is echt ook alles te vinden, zeker op agrarisch gebied, van elk merk is daar wel een dealer, veel custom workers, voerfabricanten, er zitten hier toch ook steeds meer regeltjes aan te komen voor de boeren, maar er is hier zoveel ruimte dat er niemand moeilijk kan doen; jammergenoeg liggen er nu een paar raffinaderijen plat in het noorden van Alberta, zodat de regular=gewone benzine, niet overal te tanken is, maar dan nemen we gewoon vaker de pick-up mee die op diesel rijdt; files, gelukkig niet hier. Dus Rene: sommige dingen hier in zuid Alberta zijn hetzelfde als waar jij was in Ontario, andere dingen denk ik niet; volg onze belevenissen op <>
  Groetjes, en als je nog eens in Canada komt, kom dan naar hier in het westen,
  Jozien en Henk Angenent

 • no-profile-image

  corrie

  Nu de kinderen bij ons oud genoeg zijn , gaan wij elke 3 jaar voor 3 a 4 weken naar Canada een prima land net als Nederland moet je overal werken.Wij gaan op famillie bezoek en trekken een dag of 10 rond met een auto die we tegen een betaal bare prijs huren.Wij vinden Caadesen gasvrij maar je moet er zelf voor open staan en wij praten gewoon engels. wij zijn vorig jaar in een fabriek geweest waar ze voermeng wagens maken de Penton deze fabriek staat in Bruce field. De gehele familli zit rondom Toronto en de meesten zijn boer of tuinder. Wij vinden het heerlijk om een weekje te werken hier en daar, zeg maar hand en span diensten ,tevens gaan wij op bezoek bij vrienden die uit Oirschot zijn geemigreert naar Canada. Het is een mooi land maar wij hebben ons bedrijf in Brabant.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.