Rundveehouderij

Achtergrond 37 reacties

Gratis eten voor de loonwerker

In veel regio’s is het gebruikelijk dat de loonwerker mee eet. Dat kost niet alleen veel tijd maar ook veel geld. Is deze traditie niet achterhaald?

,,Zeg schat, de loonwerker komt zo en ze eten ook even mee. Zorg jij daarvoor? Ze zijn met zijn vijven.” Op veel boerenbedrijven is dit helemaal geen gekke opmerking. Niet voor de boer en ook niet voor de boerin. Zij braadt doodgemoedereerd een paar extra gehaktballen en schilt extra aardappelen. En mochten de heren ook koffie meedrinken dan komen er gewoon vijf extra kopjes op tafel.
Een boerderij heeft soms iets van een restaurant. Ik verbaas me er elke keer weer over hoe die boerinnen dat voor elkaar krijgen. Je zult maar onaankondigdeen hele ploeg extra eters hebben. Ik zou accuut de snackbar raadplegen, maar op het platteland zit die niet altijd om de hoek.

Toch zijn er ook boerinnen die het niet redden om een restaurant te zijn. Dat is niet altijd een kwestie van niet kunnen, maar meer van niet willen. Veel vrouwen van nu hebben zelf een baan buiten het bedrijf om. Ze eten dan niet meer tussen de middag warm maar ‘s avonds. Het is dan vaak spitsuur met kleine kinderen die moe zijn en ook van alles tegelijk willen en wel nu! De mededeling dat er onverwacht een man of vijf extra komt eten, kan dan explosief uitpakken.

Kortom: mee-eten bij de boer is niet meer overal vanzelfsprekend. De oudere generatie spreekt er soms schande van. Werkvolk moet je in hun ogen goed volstoppen. Dan is het meestal ook bereid om nog wat extra’s te doen.

Dat mag zo zijn, maar al die sudderlappen en saucijzenbroodjes kosten het nodige, en loonwerkers zijn over het algemeen grote eters. In tijden waarin de prijzen zo laag zijn dat er geen klap verdiend wordt, is gratis restaurantje spelen niet verantwoord. Er is best iets voor te zeggen dat werkvolk zijn eigen brood meeneemt. Dat doen namelijk de meeste mensen die uit werken gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  appie

  met angst en beven mijn jaarrekening binnen zien komen. Shit 5 euro verlies gedraaid afgelopen jaar. Boekhouding uitgespit, blijken die gehaktballen voor de klauwbekappers me opgebroken te hebben.
  Schei nou toch eens uit zeg.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik zou accuut de snackbar raadplegen, maar op het platteland zit die niet altijd om de hoek.

  Er zijn ook vrouwen/mannen die wel iets kunnen managen,zonder te stressen.
  Af en toe, doet U voorkomen, dat een boerin een ondergeschikte/domme slaaf is,die niks van de wereld heeft gezien.
  Ze maken zelf toch een keuze en zijn niet allemaal ja-knikkers.

 • no-profile-image

  Gerrit

  Wat een gedoe om niets zeg!
  Margreet heeft in veel gevallen wel gelijk maar ze moet niet op elke slak zout gaan leggen vind ik!
  Als de loonwerker dan eens mee eet en je vrouw is niet thuis of je bent misschien vrijgezel dan rij je toch even naar de snackbar als de loonwerker komt maishakselen?
  En echt om die paar centen als je er daarom niet komt dan kun je beter beginnen met het opzeggen van de Boerderij!!!

 • no-profile-image

  boertje

  het is nog gezellig ook, en als die jongens net zo als het andere werkvolk om 16.30 naar huis gaan kost het nog veel meer

 • no-profile-image

  denk

  He magreet, ooit eens afgevraagd hoe wij het volhouden dat wij soms in een week tijd honderden hectares gras inkuilen? Dagen van 6 uur 's morgens tot diep in de nacht om te zorgen dat de boeren voor de regen de oogst binnen hebben? Kweet dat je zulke dingen niet weet maar ik denk dat de ondernemers zelf er meer problemen mee hebben als wij er gewone kantooruren op na hielden.....

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Hoe zou Margreet haar maaltijden regelen?
  Door Boerderij, haar man of zelf? Wie betaald.................

 • no-profile-image

  vette

  ik zet de panne an en red oe de met. zeg ik altijd een doos frikandellen en bolletjes net zo makkelijk wat een geneuzel !!!

 • no-profile-image

  boer

  Bij ons was het ook altijd een gewoonte. Er werd dan een pan nasi,bami,stampot,of dergelijke gebracht naar het land. Er is niks boven even de benen strekken en wat dom lullen. En daarna er weer met frisse moed er tegen aan. Helaas is het nu onze huidige loonwerker die het gewoon vertikt om even dat half uurtje vrij te nemen om even fatsoenlijk te eten. Maar ja, ieder zijn eigen. Ik vond het altijd erg plezierig met zulke lange dagen om even een break te hebben. En ik denk dat het de kans op domme foutjes ook verminderd als je er even uit kan.

 • no-profile-image

  loonwerker

  ik kan er op zich wel in komen op dit verhaal, maar er word 1 ding vergeten! de loonwerkers werken van smorgens vroeg tot savonds laat, en als de boeren niet voor een hap zorgen dam krijgen ze niks! en het is tenslotte voor je de boer zijn eigen bestwil want die jongens werken voor jou! ik vind het jammer dat zulke dingen geschreven worden, waar gaat het over?
  gun je die jongens dan niks behalve een rommmelde maag magreet?
  beetje jammer..

 • no-profile-image

  Bertje

  Er zijn ook loonwerkers die er voor kiezen om een katering te regelen, maar alles heeft zijn prijs. Het is maar wat je afspreekt met elkaar. Wij hebben met de aardappeloogst vaak jongens die wat verder weg wonen aan tafel. Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers goed te eten krijgen in de oogsttijd. Die kan soms wel 4 weken duren en dat vraagt natuurlijk wel wat van de mens.

 • no-profile-image

  Admiraal

  Dat Margreet eens het hooi gaat draaien bij vrijgezel dan weet ze ook wat de pot schaft in Nijkerk .

 • no-profile-image

  R.R

  Koffie op zijn tijd is altijd lekker..
  als een loonwerker voor een uurtje komt
  dan hebben de meeste wel wat in de koelbox. Maar wordt er s avonds door gewerk, mensen.... ook deze kerels hebben ook brandstof nodig om door te gaan!!!!!!
  kleine moeite groot gebaar..met vriendelijke groet R.R

 • no-profile-image

  -

  de meeste boeren waar wij komen zijn vergeten dat je er bent, een kop koffie om half 10 lukt meestal nog wel, maar de rest van de dag zie je ze niet. En ik denk niet dat wij de enige zijn die dit zo meemaken. ik vind dat de baas hier zelf dan maar op in moet springen, door iets voor die jongens te regelen een bord warm eten van de catering ofzo.

 • no-profile-image

  boer uut Grunn

  Aangezien het blad boerderij veel meer kost dan die paar borden eten voor medewerkers, collega boeren en loonwerkers ben ik maar begonnen om het blad op te zeggen! Als het dan volgens jullie wetenschappelijk onderzoek echt niet uit kan om een ander die hard voor je werkt eten te geven dan zie ik geen andere oplossing. Het is te onbeschoft voor woorden dat jullie zulke artikelen durven te schrijven, blijkt ook wel uit de reacties! Als mijn man door een collega gebeld wordt of hij even direct kan komen om te helpen (al is het tot 's nachts) dan ben ik wel blij dat ik er niet naar om hoef te kijken dat hij fatsoenlijk te eten krijg. En zo werkt het hier ook.

 • no-profile-image

  ben een boer

  Je weet dat van smorgens vroeg tot savonds laat werken gun ze dan wat eten ik zal jou eens een dag geen eten geven margreet(---)

 • no-profile-image

  een boerin

  Het is toch heel normaal dat je brood meeneemt naar je werk. Vooral als je weet dat het een lange dag wordt dan neem je wat extra mee.! Als boer zijnde zet je er dan een paar thermoskannen koffie bij en/of iets fris.
  Onze loonwerker heeft een vrouw die 's avonds met een bestelbusje en een paar pannen vol met aardappels en kippepoten 'haar' personeel komt voorzien van eten. Of ze regelt patat en frikandellen. Als je een goede baas bent dan hoor je ook goed voor je personeel te zorgen. Ze zijn nl. voor jou (de loonwerker) aan het werk!!! Als je bij een boer niet mee kan eten dan moet je niet op de boer gaan zeiken maar op je baas .

 • no-profile-image

  Boer

  Margreet heeft vaak interesante pittige weblogs. Deze keer viel het me echter tegen. Ze houd hier geen rekening mee dat die jongens er in zulke tijden hard voor werken, vaak in overuren. Ook zijn dit de momenten waar beide zowel de boer als loonwerker van genieten.

 • no-profile-image

  boerin

  Kritiek is zo makkelijk.
  Je huurt arbeid in omdat je niet alles zelf kunt. De dag heeft niet meer dan 24 uur. Met mooi weer moet je aanpakken. Als water dreigt wordt er doorgepakt.
  Mensen op kantoor hebben ook een kantine met ( gratis ) koffie. Automobilisten wordt aangeraden om elke 2a3 uur een pauze te houden. Met dure machines wordt lange dagen gemaakt om ze rendabel te maken ,maar gezondheid mag niet vergeten worden. Dat is de verantwoordelijkheid van arbeider, loonwerker en boer. Welke boeren zorgen zelf voor koffie en eten ? Ik moet voor mijn eigen koffie en eten zorgen EN dat van de anderen EN mijn gewone werk doen EN oogstwerk EN controleren of alles gaat zoals de planning was. Elke medewerker die honger/dorst heeft kan zijn mond open doen, ik vergeet wel eens te vragen.
  Dus mijn pauzes zijn dan koek of boterhammen en water of blik-fris op de trekker.

 • no-profile-image

  gaitie

  Deze traditie is zeker niet achterhaald.
  Als de loonwerker langere tijd bij jou aan het werk is ben je ook verantwoordelijk voor diens werkomstandigheden.
  Als opdrachtgever ben je dan verplicht wettelijk verplichtingen na te komen(denk aan boetes bij vorst uitrijden),die de arbeidsomstandigheden betreffen.
  Alleen is elke dag een vette hap niet wat de jongens op de machines graag hebben.

 • no-profile-image

  Lely Astronaut

  Hulde aan Vrijgezel te Nijkerk !! :-) :-)

 • no-profile-image

  Boertje uit het ooste

  Bij ons heel normaal als we de mais hakselen dat we de catering bij de kantine hebben staan. ook altijd koffie uit de automaat hier. broodjes laten we door de bakker doen.
  Ze zijn bij ons dan ook maar een dagje of 6 non stop bezig dus.........

 • no-profile-image

  Boer

  Onze loonwerker had ook zo'n hakselaar...

 • no-profile-image

  die andere vrijgezel

  Hulde aan Frank De winne

 • no-profile-image

  M

  Enkele jaren geleden had ik een vriendje dat werkte bij een loonwerker. Regelmatig reed ik mee voor de gezelligheid (anders zag ik hem nooit) Wat mij opviel was dat deze jongens precies wisten waar ze wat te eten kregen en waar niet. Je kunt al nagaan hoe sommige bedrijven te boek stonden.....

  Om geen scheve gezichten te krijgen bij de boer, loonwerker en medewerkers zorgt onze loonwerker zelf voor de maaltijden van zijn medewerkers.
  Nu wordt er 1 rechte lijn getrokken en weet iedereen waar hij aan toe is.
  Op zich geen verkeerde instelling lijkt me.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Margreet, je bent een stumper. Dat je wat over dit onderwerp schrijft, prima. Dat het tegenwoordig om praktische dan wel organisatorische redenen wel een wat moeilijk is om extra monden te voeden, kan ik ook mee leven. Maar dat je de financiele consequenties van het "restaurant De Boerderij" aanvoerd als argument dat het niet meer kan of hoeft vind ik belachelijk. Ik vind dat je een morele plicht hebt om mensen die voor je werken, ook al is het maar een paar uur of een dag, te verzorgen. Overigens in mijn tijd als loonwerker in Nederland zorgde ik zelf altijd voor eten voor mijn medewerkers en die maaltijden die ik voor ze ophaalde bij het plaatselijke restaurant waren van dermate hoge kwaliteit dat ik soms jaloers was op de jongens. Koste toendertijd geloof ik f 12,50 per persoon maar ik had de indruk dat ik dat dubbel en dwars terug verdiende door hogere productiviteit en motivatie van de medewerkers. Een ekele keer gebeurde het wel dat de boer de jongens van eten voorzag en dat werd dan ook altijd zeer gewaardeerd.

 • no-profile-image

  Bert

  Weet je wat pas besparen is ?
  Het aso bedrag van 350 euro(!) per jaar bespaarde ik door Boerderij op te zeggen, voor datzelfde bedrag lees ik 13 jaar ! mijn regio landbouwblad van Agrio.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Margreet ik heb in de 60er jaren in nederland ook bij een loonwerker gewerkt (nog steeds contact mee) ik nam wel elke dag brood mee ("n heel brood in sneetjes met kaas ,vlees kon je niet goed houden)mee eten ging niet altijd als je meerdere klanten per dag had maar waar het wel ging werd dat altijd zeer gewardeerd en het was altijd erg gezellig Hier in Canada is de gastvrijheid toch anders iedereen zorgt voor zich zelf als ik b.v. de timmerman vraag of hij in huis wil eten zegt die meestal nee ik blijf wel even in de pick up zitten De mensen die bij ons werken met zaaien en oogsten komen wel weer binnen voor we naar het land gaan en s'avonds voor een biertje Mijn vrouw een canadese vond het in het begin maar raar als ik mensen binnen vroeg voor mee eten maar na bijna 30 jaar is ze er wel aan gewend

 • no-profile-image

  S.G.

  Als je bedrijf failliet gaat aan koffie en eten van de gasten die langs komen, is het bedrijf toch niet meer te redden! Het is af en toe en ik vind dat juist gezellig! Ook met 3 kleine kinderen in de spits! En komen ze onverwacht, dan gaat de patatpan aan! Vind iedereen lekker en reuze gezellig! En dat ik ook wat waard!

 • no-profile-image

  boer

  Een loonwerker is net als een andere werknemer dus waarom zou je die moeten verwennen. Het is heel normaal dat zij hun eigen eten meenemen.

 • no-profile-image

  hobbyboertje

  hoe kan je nou warm eten meenemen boer uit friesland. Jij hebt het zeker niet een paar dagen zonder warm eten moeten doen,Volgens mij zit u elke avond precies om 6 uur achter een warme prak.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik vind het belachelijk hoe het meeeten van de loonwerkers wordt beschreven in deze columm. Ik vind het altijd reuze gezellig als tijdens het maiskneuzen de loonwerkers blijven eten! een flinke pan stampot en een lekkere rookworst! klaar is kees!! HOEZO restaurant?

 • no-profile-image

  Boer

  Ken je t spreekwoord: Van een mug een olifant maken.....

  Van zo'n klein gebaar die zo gewaardeerd wordt, zo'n gedoe over maken......

  Maar daar is Mevr. Welink erg goed in naar mijn mening.....

 • no-profile-image

  lidwien

  Alweer een wat zuur stukje. Het zoveelste.

 • no-profile-image

  loonwerkers vrouw

  Wat jammer dat er zo zwaar wordt getilt aan het bereiden van een goede maaltijd.
  Hoe vaak komt het nu voor op een vee of akkerbouwbedrijf dat de loonwerker of/en zijn personeel er juist op etenstijd aanwezig is?Tijdens grashakselen of de maisoogst een keertje. Wat een ramp om dan even voor wat koffie e.d. te zorgen. En daar komt bij dat wij als loonwerkers zorgen dat onze medewerkers s'avonds om 6 uur de warme maaltijd krijgen als er voorzien kan worden dat het laat wordt. En dat is beslist niet zo nu en dan n.l. in de mais periode is dat dagelijks = 6 dagen per week 5 weken lang en ik kan dan ook geen aardappel of macaroni meer zien maar dat is dan ook een ander verhaal zegt de buitenstaander dan n.l daar heb je toch zelf voor gekozen? In de boerderij nr 47 durft Lidy Deutekom warempel te beweren dat het uitmaakt of je ze volstopt met gehaktballen etc. en dat je dan eerder geholpen wordt,dit is echt het toppunt van arrogantie. Ten eerste maakt je man een afspraak op de dag en tijd en hectares en dacht je nu werkelijk dat de planner er rekening mee houdt of er eten wordt geserveerd (vette hap). Onze medewerkers zijn allemaal hard werkende mensen,niet een ander soort mens Lidy!!!!!!!.
  Een friese loonwerkers vrouw

 • no-profile-image

  wim

  Werkvolk? is dat een ander soort of zo?
  Inderdaad het volstoppen van "werkvolk"" is een achterhaald iets. Gedurende de maisoogst is er nog 1 boerin die belt met de mededeling dat zij die dag voor eten zorgt. Inderdaad het "werkvolk"neemt zelf zijn lunchtrommel mee en hoeft niet gevoedert. Maar je man wil toch ook op tijd zijn kopje koffie vers gezet of niet,zo ook het "werkvolk". Als je 5 weken lang van s'morgens vroeg tot s'avonds laat werkt is een verse boterham en een kopje koffie toch wel het minste dat je kunt doen.Duur een maaltijd? Hoe duur zou het zijn als de loonwerker er een 8 tot 5 mentaliteit op na hield.Kosten van een maaltijd 4 kg aard 0,80 1 kg andijvie 1,35 1.5 kg vlees 10,-- bakboter 0,75 2 l yoghurt 1,40 totaal 14,30 en daar eten 8 man van, hoezo de carteraar inschakelen dan is je loonwerker gauw failliet en moet je man zwaar investeren om het machinepark weer op orde te krijgen noch afgezien van dat hij dan dag en nacht mag werken, nou dan neemt Margreet gauw de kuierlatten.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Koffie drinken is altijd gezellig (dat regelt mijn man zelf) Mee eten kan ook tenzij aangekondigd. Wat ik leuk vind om te lezen is dat de boeren vaak reageren alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ben benieuwd of ze ook zelf koken dan ??. Zelf werk ik drie dagen buiten de deur, heb twee kinderen en doe de boekhouding van het bedrijf. Dus onaangekondigd, kan er niet altijd meegegeten worden.

 • no-profile-image

  riet

  Wat jammer dat de schrijfster van deze columns het altijd klaar krijgt negatieve reacties op te wekken. Vanhuisuit ben ik gewend om het 'werkvolk' gastvrij te onthalen (mijn burgerouders leerden mij dit). En oogsttijd van gras of mais is altijd weer een speciale tijd, en afhankelijk van de tijd waarop de loonwerker komt, krijgen ze van mij koffie, frisdrank of iets warms bij hun broodmaaltijd. Nee, ik (melkveehoudster)heb ook niet altijd tijd om ze (de loonwerkers) volledige maaltijden te geven, maar dat verwachten ze ook niet. Het loonbedrijf dat komt hakselen regelt zelf warme maaltijden via catering als mensen na 18 uur nog door moeten werken. Maar die ene kop koffie met iets erbij wordt wel enorm gewaardeerd, wij vinden het nu eenmaal fijn en gezellig om op onze manier een blijk van waardering op deze manier te geven en ik weet zeker dat er zo vele boerinnen. maar ook zeker boeren, dat met mij eens zijn. En ja, de klauwbekapper of de jongens die koeienscheren in de winter eten mee aan tafel en dat is geen moeite, maar plezier en blijk van waardering van onze kant. Margreet, Margreet, ik ben 'van oorsprong' een echt burgermeisje, maar woon en werk met plezier op de boerderij en 'verzorg' die mannen... en zo zijn er velen met mij!

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.