Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

Diefstal in de zuivelketen?

In Canada beuren boeren een kleine €50 per 100 kilo melk. Dan zal de melk in de supermarkt ook wel schreeuwend duur zijn? René Kremers dook ervoor de winkels in om prijzen te vergelijken.

Mijn broer boert in Canada, en ik ben er deze zomer op bezoek geweest. Hij beurde in juni $73,01 per 100 kilo bij 3,77 procent vet en 3,25 procent eiwit. Omgerekend is dat €48 per 100 kilo melk. Hier in Nederland beurden de melkveehouders in juni nog niet de helft.
In de discussie over de hoge melkprijs in Canada wordt vaak het argument, of de veronderstelling, aangehaald dat de melk in de winkel ook wel duur zal zijn. Ik ben daarom maar even met mijn moeder meegeweest naar de winkel. Nou, de winkelprijs voor verse zuivel valt in Canada erg mee.

Dubbele melkprijs, gelijke winkelprijs

* n Canada kost halfvolle melk in grootverpakking (vier plastic zakken van 1 liter) €0,65 per liter. In Nederland kost melk in een plastic can van 2 liter €0,69 per liter.
* In Canada kost fruityoghurt in een verpakking van 650 ml €2,97 per liter. In Nederland kost fruityoghurt in 500 ml verpakking €3,25 per liter;
* Danone Activia fruityoghurt kost in Canada bij verpakking 8 x 100 ml €4,06 per liter, in Nederland verpakt als 8 x 125 ml €3,98 per liter.

Als argwanend manneke krijg ik dan meteen het gevoel dat de Nederlandse boer bestolen wordt. Aangezien ik geen ruzie wil, heb ik maar een vraagteken achter de kop gezet. Iedereen mag zelf oordelen.

Overheid steelt ook

In ieder geval is er één partij in de Nederlandse zuivelketen die zich verschuilt achter het mantra dat zij niks tegen de lage boerenprijzen kan doen. Dat is de overheid en die stelt keer op keer dat de markt zijn werk moet doen. Nu ‘steelt’ die partij sowieso zes procent btw, want in Canada betaalt de consument geen landelijke of provinciale btw op voedselproducten. Dus als onze christensociale bewindslieden iets willen doen, kan er zes procent van de winkelprijs af als de btw op zuivel wordt afgeschaft.

Zoals iedereen kan zien, vertaalt een dubbele melkprijs voor de boeren zich niet in een dubbele prijs in de winkel. Iedereen moet zijn eigen conclusies trekken over de marges die de zuivelindustrie en de supermarkten in beide landen maken.
Ook is duidelijk dat de consument bereid is om €3 tot €4 per liiter yoghurt te betalen in kleinverpakking, maar geen cent voor een fatsoenlijke melkprijs en duurzame melkproductie.

LTO en DDB slapen beide

Persoonlijk vind ik het spijtig dat niemand eens goed naar deze cijfers heeft gekeken. Zowel LTO en DDB hebben mijns inziens op dit vlak zitten slapen. Ik heb geen wetenschappelijk verantwoorde analyse gemaakt, maar op basis van deze steekproef krijg ik toch geen goed gevoel over de verdeling van de marges in de Nederlandse zuivelketen. Ik vraag mij af of onze coöperatie er zit voor zichzelf en de toegevoegde waarde waar ze zo trots opzijn uitgeven aan dure mensen, promotie en kantoren, of dat het echt bij de boeren terechtkomt in de vorm van een goede melkprijs.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin midden fries

  De DDB heeft het canadese systeem ook onderzocht en kwam met een zelfde soort verhaal
  DDB is in CaNADA geweest en heeft canadese bestuurders gesproken.
  Uw verhaal is niet nieuw voor de DDB, nu de regering en de andere boeren nog om voor een zelfde soort systeem te kiezen

 • no-profile-image

  Arie Hoogendijk

  Dat idee had ik al jaren daarom heb ik ook bedankt als lid van de LTO de voormannen van de lto zitten vaak ook in besturen van de cooperaties dus eten van meerdere walletjes dus komen niet alleen voor de boeren op.
  Ben nu lid van DDB maar denk er nu over om te bedanken want zijn alleen maar met produktie beperking bezig en niet
  keihard neelie pushen om de zuivel door te ligten.

 • no-profile-image

  wim

  Als de ddb dit verhaal ook heeft waarom wordt dit dan niet gebruikt ? Zit dan elke veehouder dan te slapen . Ik kreeg in juli al minder dan 20 cent en wat we in augustus krijgen is nog maar de vraag . Ik weet niet wat die oosterveld nu weer van plan is bij doc kaas ?????? Wordt het niet tijd dat hij opstapt ??????

 • no-profile-image

  een boerin

  de markt in Canada is toch anders: er wordt alleen voor eigen land geproduceerd, geen export. boeren kunnen jaarlijks inschrijven op max 10% meer quotum, maar dat wil niet zeggen dat iedereen ook krijgt waar hij voor heeft ingeschreven.
  Als je het hier niet bevalt ga je maar mooi naar canada: dat scheelt ons één zeurende boer én wordt er hier weer minder geproduceerd en stijgt de prijs hopelijk een beetje..Als je niet tevreden bent moet je zelf actie ondernemen, je bent toch ondernemer of niet soms.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Rene weer terug uit Ontario?
  Als ik het goed heb begrepen, produceren de Canadese melkveehouders voor de lokale markt tegen een gegarandeerde prijs. Helaas wij Nederlanders willen voor de grote boze wereld produceren en dat veroorzaakt de prijsval. Je prijs vergelijk op Supermarkt niveau zal best kloppen. Dit hebben samen al meer gedaan in het oosten en dan zijn de verscillen met ons land ook niet zo groot.
  Als wij in Nederland en Europa denken dat je meer verdient met veel liters melk te produceren tegen een verlies gevende prijs dan minder met winst moeten we zo door gaan en de Canadesen uitlachen. Zij hebben nauwelijks export, maar wel een leuk inkomen. De laatste tijd brengt de export markt de boer niet het geluk dat de voormannen en de zuivel directeuren hun voorhouden. De prijs zal pas weer aantrekken als er minder aanbod komt op de wereld markt. Helaas zal deze "super" prijs maar even duren, want iedereen wil dan weer meer melk leveren en dus klapt de zaak weer in.
  Je suggestie van Diefstal is denk ik niet terecht. We hebben gekozen voor een systeem dat de "varkens cyclus" aanbid.
  De gehele vrijhandel is bedoelt om de handel meer te laten verdienen en de producten, och die zoeken het maar uit.

 • no-profile-image

  JB

  Hier in Belgie wordt er nu 12ct / liter meer gevraagd in de winkel , dit door de acties die de boeren gevoerd hebben , zij krijgen nu 2ct meer.
  Denkt u dat de mensen nu echt een liter melk minder kopen?
  Melk is een basisprodukt als het nu 50.60 of 70 ct / liter kost het wordt gekocht , daar ligt geen mens van wakker.
  Maar we worden het telkens weer in ons strot geduwd dat we goedkoper moeten produceren voor de distributie.

 • no-profile-image

  verstraten

  Omgekeerd kan ook.Ben 5 jaar geleden in Nieuw Zeeland geweest. De melkprijzen daar lagen toen door de bank genomen structureel op het niveau van wat wij nu hier ook beuren. Toch waren de prijzen van zuivel in de winkel vergelijkbaar met hier. Ik denk dat gedegen onderzoek op zijn plaats is. De NMA moet zich maar een richten op de supermarkt ipv de producent

 • no-profile-image

  Ed

  Hebben alle Nederlandse melkveehouders niet al sinds de quotering iedere 2 weken een vet melksaldo ontvangen ? Zag overal nieuwe stallen, trekkers en Mercedesen uit de grond schieten. Een half jaar lang slechte prijzen, en in 1 keer ligt iedereen te klagen. Varkens en kippenhouders zijn niet anders gewent dan zo`n cyclus. Neem daar eens een voorbeeld aan Nederlandse melkveesector.......

 • no-profile-image

  Boerin

  Het is toch gek dat deze dagen het Canadeze systeem uitgebreid beschreven word op Boerderij.nl. Het zet mensen blijkbaar toch aan het denken en dat is positief. Ik ben ook van mening dat ze in Nederland soms flink hebben zitten slapen. Het systeem daar is toch wel ziek. Maar vele woorden (of klagen)vallen, helaas bijna geen daden. Hier in Canada is het ook heus wel eens wat, zoals overal, maar we kunnen hier plezierig melken en er ook nog wat aan overhouden. Ikhoop dat het in Nederland ook snel het geval is maar zoals men nu te werk gaat heb ik toch mn vraagtekens.

 • no-profile-image

  van plateringen

  Ik begrijp één ding niet: Hoe kan het dat de inkopers geen goedkope melk, net over de grens in Amerika, gaan halen?? Wie heeft hier het antwoord op.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Hoi Helmond . Canada importeerd niet en exporteerd niet . De Canadese melkproductie wordt superstrak in de hand gehouden . Daardoor zijn er geen tekorten of overschotten en is de prijs altijd goed . Zonder supply management zouden de melkveehouders hier net als bij jullie teveel melk produceren en ook niets verdienen . Het is voor iedereen in de keten goed . De boer , de verwerker , groothandel en winkeliers verdienen allemaal aan het product zonder dat de consument een poot uitgedraaid wordt . De consument in Canada betaald ongeveer net zo veel voor de melk als een consument in de States waar de melkveehouderij het heel moeilijk heeft . Ik moet er bij vermelden dat de consument in Canada geen inkomenssteun en subsidies hoeft op te hoesten voor de melkveehouderij , want die kunnen door supplymanagement de broek zelf wel op houden .

 • no-profile-image

  John

  In de USA mag er met BST worden gewerkt en dit is in Canada verboden, dat is een andere reden waarom er geen amerikaanse melk mag worden geimporteerd.

 • no-profile-image

  boerin

  een van de redenen dat er (bijna) geen melk geimporteerd wordt in canada is dat de import tarieven ontzettend hoog zijn. Als ik het goed heb zijn deze tarieven ruim 200%....dan loont het niet zo snel om goedkope melk uit de states te halen.

 • no-profile-image

  hans

  Er blijft hier nou eenmaal veel aan de strijkstok hangen en de strijkstok is de industrie. Als we in Nederland het zelfde doen als in Canada, dus niet meer dan 5% importeren en niet meer dan 5% exporteren, dan zijn er in één keer een heleboel boeren in Nederland over. Ik stel voor om dat dan ook met de varkens en kippenboeren te doen. En in één klap heeft de industrie hier niks meer te zoeken. De afstand tussen de boeren en de consumenten wordt weer klein, de hele mestproblematiek is in één keer van de baan. De banken en de industrie kunnen met de boeren die er teveel zijn, die plekken op de wereld opzoeken waar je de laagste kostprijs kunt realiseren, en daar het gat opvullen wat anders door de nederlandse export werd ingevuld. Ik als belastingbetaler ben bereid om maar één subsidie aan de boer te betalen en dat is die van het landschaps onderhoud en voor de rest moet de prijs van het product, wat de boer op die afgesloten Nederlandse markt kan maken hem in leven houden. Wil je dat doen via een canadees quotumsysteem of niet, is dan slechts een invulling, of je die kleine markt wilt reguleren of niet, (of je het niet kunt volhouden vanwege te dure quota of te lage prijzen is dan om het even, je moet toch concureren ,maar dan in een kleine Nederlandse markt, zonder invloed van de lage wereld markt.)
  Nederland is nooit geen landbouwnatie geweest en zal het ook nooit worden, domweg omdat hier te weinig grond is.
  Dat we na de oorlog zo veel dieren zijn gaan houden, voer hier naar toe slepen, dat hier omzetten in melk, vlees en eieren, de stront hier achter te laten, de melk, vlees en eieren weer te exporteren, en dat dan ondanks alle marktbescherming en subsidies nog niet kunnen volhouden is meer dan belachelijk. De enigste die echt interesse in het huidige systeem heeft is de industrie en de banken. boeren investeren zich scheel in schaalvergroting en op het zelfde moment wordt de eigen vermogens positie op de balans steeds zwakker met het gevolg dat ze steeds gevoeliger worden voor invloeden van buiten af.
  Banken en industrie moeten een garantie fonds in het leven roepen zodat Nederlandse boeren in het buitenland gefinancierd kunnen worden, en dan moeten de boeren maar een keer de keus maken of meedoen aan de wereldmarkt, maar dan niet hier in Nederland (ze laten nu zien dat ze dat toch niet kunnen, ondanks de subsidie en marktbescherming) of in Nederland boeren in een afgesloten markt met alle voors en tegens van dien

 • no-profile-image

  van plateringen

  Dit systeem zou dus als ik het goed begrijp nooit in Nederland ( of een ander E.U. land) werken. Domweg omdat een land in de E.U. geen importheffing mag toepassen als bescherming van de eigen boeren. Dit is denk ik vanwege de Gatt voorwaarden. Vraagje: Waarom mag Canada wel een importheffing toepassen?

 • no-profile-image

  hans

  reactie op plateringen, Helmond ,
  "k zou me toch maar is beter gaan informeren, kijk op onderstaande link en je kunt zien, per product, per land wat de invoerrechten zijn.
  <>
  En dan hebben we het nog niet eens gehad over de subsidies die de boeren over hun producten beuren

 • no-profile-image

  boer

  Nou lees ik iedere keer dat het Canadees quotum systeem niet in NL zou werken omdat ze geen import heffing mag toepassen. Maar aangezien de EU één is zou het dan ook niet gaan werken als heel Europa het systeem toepast?? De melkprijs is toch ook in heel Europa slecht en niet alleen in NL?? Of is er iets wat ik over het hoofd kijk?? (behalve dat er misschien landen zijn die niet mee zouden willen werken) Want hier in Canada heeft ook elke provincie zijn eigen melkboard die provinciaal de boel op peil houden op hun eigen manier (Alberta had tot vorig jaar 2 soorten quotum, Fluid en MSQ, en andere provincies weer één soort). Dus waarom zou zoiets ook niet kunnen in Europa?? Ieder land zijn eigen manier van doen. (tot bepaald punt natuurlijk) En ondertussen wordt wel alles als een "Europees" quotum verekend. Dus als 1 land onder melkt wordt dat quotum door geschoven naar de landen die over gemolken hebben. Op die manier Blijft de melk productie over heel Europa op peil en zou de melkprijs (in mijn ogen) voor heel Europa gelijk en redelijk zijn.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ik zal toch enkele lieden teleur moeten stellen er word wel degelijk melk ingevoerd uit de usa naar canada maar in de vorm van producten zoals ijs, kaas en ik geloof ook yogurt dat is het resultaat van de druk die wto (lees usa)op canada uitoefend deze invoer is gelukkig wel gelimiteerd
  Maar nogmaals de dairyfarmers zijn hier niet te beklagen ik was vanmorgen nog bij een van mijn klanten en als ik zo vlug telde heeft hij 28 melkkoeien en hij is niet rijk maar beslist niet arm of in moeilijke omstandigheden als ik de meeste boeren hier kijk zitten ze zo van ongeveer 50 tot een enkele boven de honderd koeien met degene zo tussen 50 en 70 denk ik het beste af zijn hebben een goed inkomen en kunnen het werk af zonder personeel

 • no-profile-image

  Open je ogen en gebruik je verstand

  Dit is allang duidelijk, maar onze cooperaties werken stug! Ze zijn er niet meer voor de boeren!!!! Maar om zich zelf te verrijken en een machtige speler op de werd te worden, ten koste van de boeren! Het is begeonnen bij kleine cooperatie en uit groeit tot zeer groot! Maar hier geld ook de bomen groeien niet tot in de hemel! Het begint bij klein groeit tot zeer groot, klapt door slecht beleid weer in elkaar en het begint weer bij klein. Maar de muur is in 1989 gevallen, het communistme heeft diepe sporen nagelaten, dit nooit meer en zeker niet voor de mensen die er ongeloofelijk oner geleden hebben. Dit meoten we in de landbouw niet mee maken! Het wordt hoog tijd dat de boer en tuinder beter daar tegen beschermd worden i.p.v van door hun eigen belangenbehartiger in de steek gelaten worden! We moeten samen hard optreden tegen de uitbuiters en graaiers, anders gaan we er allemaal aan ! Het is veel erger dan iemand denkt! Bidden helpt niet meer, daar trekken dit soort zich niets van aan. Ze zitten wel voor in de kerk, dit zijn die mensen met twee gezichten, schijnheilig! Maar er zullen harde acties nodig zijn om die figuren die zo hard graaien, op die aan te pakken. Ze zitten overal in, in besturen en fucties van bedrijven overheid en banken. Zij zullen proberen om de hard werkende mens er onder te houden zodat hun door blijven graaien!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.