Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Bert op reis (2): grimmige grenzen

Bert was op zijn reis niet alleen benieuwd naar de saffloer. Hij gaf zijn ogen ook de kost bij de grimmige grens tussen Kazachstan en Oezbekistan, mét prikkeldraad.

We hebben bij Shymkent niet alleen gekeken naar de teelt van saffloer. We waren ook nieuwsgierig naar de fabrieken die olie persen uit katoen-, saffloer- en (een beetje) uit zonnenbloemzaad. Die fabrieken stammen nog uit de Sovjet-tijd en lijken almaar kleiner te worden en minder te verwerken. Het management is slecht en nu er een echte grens is met Oezbekistan, komt er amper nog katoenzaad Kazachstan binnen. De illegale handel is helemaal gestopt. Het hele oliepersen daar is daarom nu te verwaarlozen. Het is productie voor de eigen streek, niet meer dan dat. Hele terreinen en gebouwen staan leeg en worden gesloopt. Op een enkel hoekje vind je nog een oliepers, uitgekleed tot het minimum.

China legt gasleiding aan

Op onze reis kruisten we een paar keer de gaspijp die China aan het aanleggen is. Die leiding loopt van Turkmenistan en Oezbekistan via Almaty naar China. Dat is van grens tot grens al dik 1.300 km in vogelvlucht. Die leiding moet over heuvels en om bergen heen, dus komen er nogal wat kilometers bij. De pijpen worden met vrachtwagens aangevoerd. Op elke vrachtauto liggen drie buizen. Wat moeten die wat afkarren eer ze grens tot grens zijn!

Grenzen keren terug

De grens met China zat altijd al wel goed dicht, want de relaties tussen de Sovjets en de Chinezen waren nooit hartelijk. Sinds kort is er nu ook een echt afgezette grens met prikkeldraad en wachtposten tussen de oude Sovjet-republieken Kazakhstan en Oezbekistan, die nu echte staten zijn. Hiervoor zijn veel huizen afgebroken die in Niemandsland lagen. Mensen die geen Oezbeeks of Kazachstaans paspoort hadden, hebben met hun familie moeten kiezen aan welke kant van de grens ze verder wilden gaan. Dat heeft veel problemen gegeven, met name met de nomaden die in die regio’s wonen. Die grens is getrokken in het midden van een rivier. Die rivier bepaalt dus hoe de grens loopt.

Vee is de dupe

Een eindje onder Shymkent ligt een teeltbedrijf dat nog wat aan veredeling doet. We hebben het bezocht om naar de verschillende saffloersoorten die er staan te kijken, en naar de diverse granen. De man die nog steeds de hele veredeling trekt is een proffessor van ver in de 70. Hij is nog hartstikke fit. Ook zijn huis stond in het niemandsland. Het is afgebroken en hij woont nu in een ander huis, 20 meter van de grens.
Toen de grens net was afgezet, zijn er veel incidenten met smokkelaars geweest. Een flink aantal smokkelaars is door de douanemensen beschoten, af en toe viel er een dode bij. Wat ik misschien nog wel erger vind, is dat de aanleg van het prikkeldraad leidde tot dode dieren. Er worden namelijk vaak koeien en andere dieren uit het draad verlost. En soms is dat te laat.

Foto's: Bert van Lier

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kurt

  Bert ik lees de meeste weblog's, en vind het erg interresant deze verhalen te lezen vanuit andere landen.
  Jouw laatste verhaal over die combine's die ergens in een schuurtje staan te roesten deed me reageren. Waar staan ze en laten we een deal doen en ze naar Canada exporteren, hier is veel vraag naar frisse combine's.

  Kurt.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Kurt. De meeste combines kun je terug vinden achter de bank die er beslag op heeft gelegd. Of bij de agro krediet gever organisatie. En als je die van hun wil kopen betaal je de boekwaarde.En daar heb je niks aan als combines half vernield zijn. Dus die weg is niet bruikbaar.
  Groeten Bert

 • no-profile-image

  Piotr

  Wat is er eigenlijk aan de hand tussen die twee landen. Ik was een jaar of 9 geleden in Oezbekistan en toen was er nog helemaal geen grens. Zonder het te merken reden we Kazachstan in en uit. Het enige zichtbare van die grens was een bak met zaagsel waar je door heen moest.....

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Piotr.Klopt wat je schrijft.Maar na vele jaren komen er toch echte grenzen tussen het oude Rus.Komt hier hoofdzakelijk door de zeer lage lonen en de velen goede groente en fruit uit Oezbekistan naar hier. Waar dan hier weer met de bluf van wij gaan alles op Europa niveau doen dus ook loon en levens kosten. de stumpers hier niet de kwaliteit en kwantiteit kunnen produceren die van de buur af kwam. dus kwaad oog naar hun en grenzen maken zo dat via de land weggetjes niet als nog alles hier op tafel kan komen en de goede werk krachten niet meer van buur af kunnen komen zonder een corrupte land eigenaar organisatie die zelf het meeste van hun loon op strijkt. de lokale hier wil en kan eigenlijk niks anders dan grote bek hebben en zaken verprutsen.
  Dit was kort en echt als het is en het waarom van je vraag
  P.S.Welk land is NIWY? Piotr??
  Bert

 • no-profile-image

  jos

  bert heb je nog wat te delen ? ik mis je weblog al een tijdje

 • no-profile-image

  Jacob Hoogslag

  Beste Bert ik geniet altijd erg van je weblogs! Yet to come?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.