Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zomertijd is onweertijd

Het onweert hier in Frans Baskenland veel vaker en harder dan in Nederland. Elke keer ben ik bang voor ons leien dak en voor de verbindingen met de buitenwereld.

We hebben nu al enkele weken warm zomerweer. Het ingezaaide gras is geweldig mooi groen geworden na een rondje kunstmest. De zomer is hier meestal prima, maar onder invloed van de oceaan en de bergen, krijgen we nogal eens een flinke onweersbui op ons dak. Op ons leien dak wel te verstaan. Zo’n leien dakje kan niet tegen hagelstenen die zo groot zijn als knikkers. Het dak is duidelijk minder sterk dan het pannendak zoals we dat in Nederland hadden.

Forse buien met hagel

Onweer gaat hier in Frans Baskenland nogal eens gepaard met hagel. Een weertype waar menig boer de kriebels van krijgt. Wanneer je net hebt geploegd en gezaaid, ben je bang dat alle aarde in een forse bui naar beneden schuift. Niet alle hellingen zijn steil, maar die van ons wel. Met een hagelbui is de maïs en elk ander gewas erg kwetsbaar. Gelukkig is het gras nu aardig geworteld en blijft de kleigrond ook in een bui op zijn plek liggen. Dat scheelt weer een hoop stress.

Even geen telefoon en internet

Buiten de bezorgdheid die je hebt om huis en gewas, is er ook een voortdurende bedreiging van de communicatiemogelijkheden. Alle telefoonlijnen bevinden zich boven de grond, vastgeschroefd aan wankele palen. De onderhoudsfrequentie van dit netwerk is bepaald niet geruststellend. Om telefoon en internet zo veel mogelijk te beschermen, trek ik bij het minste of geringste onweersgerommel alle stekkers eruit. Nu even geen telefoon en internet, maar misschien morgen nog wel. Het knettert hier sowieso al flink harder dan ik in Nederland gewend was, tussen de bergen echoot het ook nog eens.

Geen gehoor

Soms blijft een bui lang hangen en zorgt dan voor een ware zondvloed. De elektriciteit hapert nogal eens tijdens een flinke onweersbui. Dus de stekkers van de computer en alle apparatuur die erbij hoort, gaan er eveneens uit. Familie die ons probeert te bereiken tijdens zo’n instabiele periode, krijgt geen gehoor. Tant pis, maar ik ben erg zuinig op onze telefoon en computer. In het begin was dat nog belangrijker dan nu. We belden en internetten dat het een lieve lust was. Nu wordt dat minder; soms raken we de telefoon of computer dagen achtereen niet aan.

Houtje-touwtjesysteem

Ook al zijn wij zuinig op onze communicatiemogelijkheden, dat wil niet zeggen dat de rest van Barcus dat ook is. Pasgeleden was de telefoonkabel die naar onze woning loopt, losgeraakt van de paal. Zomaar, zonder storm of onweer. Echtgenoot heeft de kabel weer opgesjord en vervolgens met ijzerdraad en touw bevestigd aan de paal. Zo, dat zit nu beter dan voorheen! Maar een kort rondje door het dorp leert ons dat het niet alleen afhangt van ons onderhoud. Menige telefoonpaal is afgeknapt, draden liggen op de grond, zijn vastgeknoopt met prikkeldraad of de draden worden omhoog gehouden met een houtje-touwtjesysteem. Als je dat observeert, is het een wonder dat alles (nog) functioneert. Na elke onweersbui is er wel weer iets omgevallen of losgeraakt.

Elastische telefoondraden

France Telecom zie ik bijna nooit aan het werk in ons dorp. Misschien dat mensen niet bellen om dit soort dingen te melden. Het werkt tenslotte! Ik herinner me dat een van de buren uitlegde dat die draden elastisch zijn en daarom blijven functioneren. Maar overal gaat de rek een keer uit, denk ik dan. De volgende bui maar weer afwachten en hopen dat alle houtjes en touwtjes blijven zitten.

Foto's: Alinda van Dijk

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  toch heeft dat primitieve ook wel z`n charme denk ik.
  Het is allemaal wat minder saai, dan als alles perfect geregeld is.

 • no-profile-image

  Boer

  Een leuk verhaal, betaal je voor dat houtjetouwtje systeem, of krijg je geld toe, om de verbinding te behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.