Rundveehouderij

Achtergrond 2232 x bekeken 33 reacties

Wie heeft lastige buren?

Zeurende buren kunnen het werkplezier flink vergallen. Wie herkent zich in deze situatie?

Het zal je maar gebeuren. Je boert al eeuwen op een bepaalde plek. De veestapel gedijt goed, de gewassen ook. Kortom, elke dag begint met een lach. Tot de buurman er mee stopt. Hij verkoopt zijn boerderij voor veel geld aan een paar burgers. Tot zover niks aan de hand. Maar dan begint het.

De burgers blijken lastpakken. Hij valt nog wel mee, hij vertrekt ’s ochtends naar kantoor en komt pas ’s avonds terug. Maar overdag zit zij alleen thuis en heeft alle tijd om haar boerenburen in de gaten te houden. Zodra die zich buiten vertonen en de trekker starten, belt zij de gemeente met een klacht. Die boeren maken te veel herrie. Of de stal stinkt. Of er wordt te veel mest uitgereden. Of de slootkanten worden aan gort gereden, of er waait asbest haar kant op.

In het begin schrok de gemeente zich lam en stuurde hordes controleurs naar het boerenbedrijf. Maar keer op keer bleek alles in orde. De vergunningen waren prima, de administratie was in orde, alles deugde. Maar de burgerbuurvrouw bleef bellen. De gemeente wordt er tureluurs van, de bewuste boeren ook. Zij beginnen er inmiddels emotioneel aan onderdoor te gaan. Ze zijn gespannen en slapen slecht.

Dit verhaal verzin ik niet. Het bedrijf bestaat echt, de buurvrouw ook. Terwijl ik dit schrijf heeft ze de gemeente alweer gebeld omdat de boer aan het injecteren is.

Voor zover ik weet, is er niets te doen aan zeurende buren. Maar zijn er wellicht meer mensen met zo’n ervaring? En zijn er boeren die een oplossing hebben gevonden? Ik hoop op veel reacties. Gedeelde smart is halve smart en wie weet wat er collectief te bereiken is. Al is het maar emotionele steun, dat is al iets.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen probleem

  Sommige burgers hebben een plattelandscursus nodig voordat deze mensen op het platteland komen wonen. Andersom is het aan boeren om rekening te houden met burgers, tijden veranderen. Lastige burgers waren waarschijnlijk in de stad ook al slechte buren. Wij hebben 5 burger buren in of aan de percelen wonen. Met geen van hen ooit problemen gehad omtrent hinder. Wel komen deze buren regelmatig langs met kinderen en kleinkinderen om naar de dieren te kijken, leuk toch!

 • no-profile-image

  LL van der Welle.

  Mooi ,als het vlekkeloos verloopt met burgerburen, maar wij hebben andere ervaringen.
  We wonen in een vredig dorpje en hadden altijd fijne buren, totdat de oudere buurtjes gingen verhuizen en een gezin naast ons kwam wonen.
  In begin was alles prachtig de koeien,paard ,het kleinvee en alles was nieuw voor deze buren.
  We waren zelf wat terughoudend naar vooral de buurvrouw want we werden al van alle kanten gewaarschuwd voor haar, omdat ze in haar vorige woonplaatsen met de buren ruzie zocht.
  Het feit herhaalde zich dus bij ons.
  Wij houden van ons werk op onze boerderij, hebben ook veel gezelligheid van onze minicamping en vinden het fijn om al onze gasten gastvrij te ontvangen ,onze gasten komen daarom ook graag terug.
  De buurvrouw echter vindt het niet leuk dat ze bij een boerderij woont , die er toch al 80 jaar staat, maar volgens mij had ze dat een paar jaar gelden ,toen ze hier kwam wonen al kunnen weten.
  Wij houden rekening met onze omgeving,maar er moet wel gewerkt worden en ja een buurvrouw die bij elke activiteit naar de gemeente belt wordt je ook niet vrolijk van .
  Het is nu al zo dat juristen en Raad van state in beeld zijn.
  Gelukkig hebben we alle benodigde vergunningen en de gemeente weet dat ook en hoeft de gemeente gelukkig niet handhavend op te treden.
  Communicatie met deze buurvrouw is niet mogelijk,omdat zij denkt altijd gelijk te hebben en dat is geen communicatie als je andermans mening niet wil horen.
  Zelfs familieleden van deze vrouw bellen me op om ons te waarschuwen voor deze bits.
  We hadden onze mesthoop (van een hobbypaard en wat nuka s ) op de mestplaat liggen tussen loodsen en begroeiing in ,niemand zag deze liggen ook was er geen geur, maar diezelfde buurvrouw heeft het voor elkaar gekregen dat deze niet op 50 m maar op 100m van haar woning moest komen liggen, nu ligt deze midden in de wei en nu ziet iedereen het wel liggen en als we toch de mest op de mestplaat gooien ,waar die al 40 jaar ligt,met gieraflaat naar de gierkelder dan krijgen we een bekeuring van € 1000,- aan ons broek...............!
  Er zijn veel mensen in ons dorp die een hekel aan die buurvrouw hebben, ik persoonlijk denk dat het in dat hoofd niet helemaal in orde is.
  Zeker niet als je bedenkt dat ze zelf vele gemeente-vergunningsregels overtreden hebben met bouwen aan hun woning en zelf ook ponys houden in hun achtertuin inclusief mesthoop en een gygantische puindumping die ze in hun tuin hebben begraven met megabrokken puin......!

  Graag zouden wij eens van een deskundige willen horen wat zijn /haar visie hierop is

  Wij zelf houden niet van onenigheid, vandaar dat dit ons behoorlijk raakt.
  Als weldenkend mens ga je niet zo te werk.

 • no-profile-image

  tuinte

  ik kan het me goed voorstellen.Wij hebben ook zoon buurvrouw.Ze heeft last van een flinke poetsfobie,en een grote ook .Als wij inkuilen heeft zij last van stofschade.Normaal praten met die stadse is niet mogelijk want het moet wel gebeuren zo als zij het wil.Haar man is een vent zonder ballen.

 • no-profile-image

  landbouwer

  nou ik heb dan zoon buurman,zolang ze maar op kantoor zitten gaat t nog maar zijn ze thuis dan zijn de rapen gaar.
  Ergens begrip voor hebben of iets begrijpen kan hij niet.hij alleen heeft gelijk.als de wind is gaan liggen en ik savonds de bieten nog even wil spuiten mag dat niet want meneer wil in de tuin zitten.hele grote tuin overal zithoekjes maar meneer wil uiteraard precies op de erfafscheiding zitten en zolang moet ik maar oprotten.ik moet maar spuiten als ze weg zijn.ja hoor.zulke gasten moet je gewoon de wacht aanzeggen en een flinke grote mond terug geven,word maar flink kwaad en agressief hinderd niks,weten ze waar ze aan toe zijn.die stadslui moeten gewoon hun grote waffel dicht houden en anders weer opgerot naar de grote stad.gaan ze maar bij miep en truus op drie hoog achter op de boeren foeteren.zo dat wou ik maar even kwijt.collegas allemaal veel susses en zet m op!

 • no-profile-image

  veehouder

  Wij hebben overdag een boeren buurman en s'nachts niet, dus s'nachts kan er gerust voer met veel kabaal gelost worden, heeft zijn gezin geen last van. Vrachtwagens die ons erf onder de modder rijden?, geen probleem, hij kan op zijn nette schoenen uit zijn huis komen zonder ook maar een modderspat. En nu vind ie het gemeen dat wij bezwaar hebben tegen zijn bouwplannen!

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Burenruzies zijn landelijk één van de grootste ergernissen. Als je buren hebt waarmee je goed kunt opschieten dan kun je het bijna niet fout doen. Als je slecht met je buren kunt opschieten dan kun je het bijna niet goed doen. Echte oplossingen zijn er dan ook niet. Burgers die tussen boeren in komen wonen kun je zien als een teken van verandering. Maar ook in de landbouw zelf zijn grote veranderingen: boeren die bezwaar maken als hun collega een schuur of stal wil bouwen. Een kras voorbeeld: aan één weg waren twee groepen boeren met windmolens bezig (zonder dat ze dat van elkaar wisten). Toen ze dat hoorden overlegden ze en besloten elkaar niet tegen te werken. Eerste groepje vroeg vergunning aan en kreeg die probleemloos. Toen de tweede groep vergunning aanvroeg werd daar bezwaar tegen aangetekend: door de eerste groep!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Er is geen scharende boer meer te vinden in de dorpen waar wij oorspronkelijk vandaankomen. De erfgooiersdorpen zijn, mede dankzij het werk van een aantal lastige nieuwkomers, sinds begin jaren '70 veranderd van gezellige boerendorpen in een openluchtmuseum voor rijke en bekende Nederlanders. Maar dit gebeurt in dorpjes overal in Nederland.
  Wij wonen nu in Duitsland in een klein dorpje waar de meesten van boerenkomaf zijn. Nu is er een nieuwe buurman komen wonen die zich overal aan ergert en continu de politie belt. De man staat, altijd in zo'n dreighouding met zijn armen over elkaar geslagen, nors urenlang vanuit zijn achtertuin naar mijn man te turen als hij mest aan het verspreiden is. Gelukkig is de politie hier nogal nuchter onder buurman's klachten en manlief lacht erom, maar het zit me niet echt lekker. Zo begon het in het oude dorp ook.

 • no-profile-image

  Marieke

  Ik ken dit maar al te goed. Een jaar of 10 geleden kwam het huis van onze buurman te koop. Een oud boerderijtje dat al helemaal opgeknapt was. Een stel uit Utrecht kocht het toen. Erg aardige mensen waar wij veel over de vloer kwamen. Elk weekend reden ze vanuit Utrecht naar de provincie groningen om daar het weekend door te brengen. Alles was leuk en aardig. Elke vrijdag als ze kwamen dan werden ze opgewacht door onze kat (tja als je ze voert met gehaktballen dan kun je dat verwachten).
  Tot het moment dat ze permanent daar kwamen wonen en met de vut waren. Hele dagen thuis en niets te doen. De buurman lag met een verrekijker in de bosjes om te zien wat voor spuitmiddelen er werden gebruikt voor de Lelie velden. Ook werden we midden in een stort bui gebeld dat we de pony binnen moesten halen omdat deze anders zou kunnen verdrinken. Inmiddels hadden ze onze kat laten "helpen"omdat deze jongen kreeg bij hun in de composthoop. Tja als je boerderij katten blijft voeren dan blijven ze komen. Ook was hij op een gegeven moment zo ver dat hij ons begon te volgen met de auto. Gewoon langzaam achter na rijden en kijken waar we heen gingen met de trekker en wat we deden. Na een aantal jaren van strijd zijn wij uiteindelijk verhuisd. Dus nu is het rustig. Wat ik zelf nog het ergste vind is dat andere mensen in de buurt dachten dat het aan ons lag. Want het was zo'n aardige man. Nu een aantal jaren later heeft hij met bijna niemand meer contact omdat niemand hem mag. Maar ze helpen wel je hele bedrijf naar de sodemieter.

 • no-profile-image

  ...

  zie netwerk.tv, bij kafka aflevering nr 1

 • no-profile-image

  boerin

  Wat zijn vervelende buren....? Nou wij weten er alles van.
  Als we een deur op de haak zetten van onze koeienstal belt de buurvouw de gemeente, gaan we mest uit de stal zuigen ,belt de buurvrouw de gemeente, komen ze om 06.30 een dood kalfje ophalen van de hekro belt de buurvrouw de gemeente, komen ze bix leveren met vrachtwagen belt de buurvrouw de gemeente en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
  We hebben een buurvrouw die ws borderliner is wat een pech om zo n mens naast je te hebben, hoe haar pet staat zo reageerd zij op haar medemens.
  Wat moet je met zo iemand, zelfs haar man heeft niets te vertellen thuis en de jonge kinderen worden zeer regelmatig overladen met een scheldsenernade door moeders.
  Triest diep triest zo n vrouw als buur.

 • no-profile-image

  Hobbieboer

  Kennis uitbuiten jongens. Chanteren die handel! Sla de handen in één. Soms help voor rechter spelen best wel.

 • no-profile-image

  roos

  Om eerlijk te zijn zijn het hier eigenlijk eerder de ex boeren (jaloerse) die zitten te kloten. Ik heb 2 niet van boeren afkomst langs me zitten en dat gaat super. We houden rekening met elkaar, helpen elkaar als het nodig is, en proberen samen een goed sociaal leven op te bouwen. Nee, die ex boeren rondom mijn land, deze vernielen, gooien stenen, draad en vanalles op werpafstand in mijn gras. laten alle rotzooi groeien die je kan bedenken. Nee. doe mij mijn burgerburen dan maar.

 • no-profile-image

  klaproos

  Twee denkpistes:
  1.nodig de buren uit voor diverse informatieve gesprekken.Probeer ze deel te laten nemen aan uw onderneming.Niet opgeven na eerste mislukking
  2.indien niets te bereiken valt,ga er dan veel harder tegen aan,zodat de buren het ook moe worden

 • no-profile-image

  bertus

  hoezo werkplezier,dat is al lang niet meer aanwezig in dit regelland [minas,middelenbesluit,derogatie,varkensbesluit,lage prijzen, etc ,etc ] buren zijn daarbij vergeleken peanuts!

 • no-profile-image

  Gezin uit brabant

  Lastige mensen hebben te veel rechten! Iemand die netjes zijn werk doet en een ander ook wat gunt, heeft alleen maar plichten. Als dat zootje lastpotten samen spant wordt het heel moeilijk. Als ze er dan maar veel mensen lastig gevallen worden sta je niet alleen. Maar je hebt veel mee lopers met die lastpakken. Dit zijn de grote klootzakken die er een echt groot probleem van maken. Die pesters, bezwaarmakers enz. moet je links laten liggen. Met de politie en gemeente stevige afspraken maken, dat je niet door die etterbakken je leven laat verpesten. Je hebt recht met rust gelaten te worden! de gemeente en politei moeten daar maar zorg voor dragen, laat ze die last pakken maar eens goed controleren op hun gedrag, dan is het zo afgelopen. Sommige mensen adviseren om maaaar vriedelijk en alles te verdragen om er geen last van te krijgen! Dit is helemaal verkeerd, beschouw ze als lucht! En laat niet over je heen lopen, het is niet makkelijk, anders ga je er aan onder door! Helaas kan ik een boek schrijven wat we mee gemaakt hebben. Maar ik werd van hogerhand goed ondersteund om die zware tijd dragelijk te maken. Een ding heb ik helaas geleerd, wat zijn er weinig mensen met en rechte rug! Daarom ook weinig organisaties met een eerlijkbeleid. Daar worden we als boeren ook het slachtoffer van!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Dit verhaal is heel herkenbaar,heb zelf ook zulke zielige stumpers achter ons wonen. Heb vergunning aangevraagd en vanaf dag één grijpen ze alles aan om mij (ons) zwart te maken. Voorbeeld: Aangeven van lozen van mest in de sloot (was gewoon hemelwater) , continu A.I.D. , V.W.A. mensen op ons afsturen (voor hormoongebruik) ieder jaar mestcontroles , zware milieucontroles door de gemeente. Zelfs iemand uit de buurt half dronken voeren en die heeft mij met de dood bedreigd. Hij is zelf notabene veearts (van zijn vader overgenomen) en die praktijk heeft hij helemaal naar de klote geholpen. Overal een blauwe maandag werken, want goed functioneren doet hij niet. Minste of geringste of ze zitten overspannen thuis, geld dus ook voor zijn vriendinnetje. Buren zien dit helaas niet. Ze hebben er een dagtaak aan om in de buurt bruine armen te halen. Ben twee keer in het gelijk gesteld door de gemeente en nu hebben ze Het Groene Schild uit Wageningen ingehuurd. Milieudefensie zal ik maar zeggen, in de persoon van Van Hoof, het vriendje van Folkert van de Graaf. ( de moordenaar van). Tot nu toe heb ik steeds geprobeerd om met hem te praten,alleen staat hij mij nooit te woord ( doet de deur niet open, belt gelijk de politie onder het mom van bedreiging)enz,enz. Zielig volk, maar helaas heb je er als boer wel mee te maken.

 • no-profile-image

  boerin

  Gedeelde smart is halve smart.
  Het lezen van al deze berichten omtrent buren en boeren geeft ons een behoorlijke steun in de rug.
  We staan met zn allen niet alleen.
  Wij zouden voor zijn, dat er een wet wordt gemaakt die ervoor zorgt dat klaagburen niet te pas en te onpas kunnen klagen en ook nog medewerking krijgen van instanties die hierover gaan wanneer het bedrijf funtioneerd zoals het funtioneren moet.
  Als buur van een boer weet je tenslotte dat je naast een bedrijf komt wonen.
  Buren moeten zich beter orienteren wanneer ze naast een bedrijf willen komen wonen.
  Het boerenleven heeft mooie elementen ,maar geur en geluid horen daar ook bij.

 • no-profile-image

  filpse

  wij ook

 • no-profile-image

  wj

  als die buurvrouw zo maar dan ook zo lastig is zou ik dat huis in de fik steken als ze er een keer niet zijn

 • no-profile-image

  boerin in hart en nieren

  Tja ook wij hebben op deze manier de buren verkregen zo'n 15 jaar geleden kwamen ze hier neergestreken voor hun RUST uit Almere gekomen, ja dan is het hier bijna het paradijs op aarde natuurlijk.
  Maar "her majesty" vind wel dat er kalfjes op het grasland naast haar huis mogen lopen, zo schattig voor de kleinkinderen, maar leiver geen stroondraad er om heen want dat is zo erg voor de kleinkinderen, maar ja die stront bij de drinkbak, gesitueerd het meest aan hun kant van het perceel, ja dat stinkt toch wel erg in de zomer met de warmte, en ja de reëen lopen er dan ook niet, dan toch maar geen kalfjes meer, en ook niet bemesten dan stinkt het niet meer zo, we waarschuwden dat er dan in 3 tot 4 jaar ook geen reën meer zouden lopen, oow daar moesten ze toch eerst eens overleg over hebben.
  Het geheen en weer van wat wel en niet bij hun kan worden wij dus goed zat.
  En al dat lawaai van het andere naastliggende perceel waar mais in den vroegen morgen word gemaaid jawel om 7 uur.
  Boeren zijn lastige mensen die toch wel erg slechte sociale gewoonten hebben, "her majesty" belt om de haverklap naar de gemeente ook al om vanalles volgens haar misstanden te melden aldaar.
  Jongelui willen ook wel eens lekker op de motor crossen door het bos, hoe ze het voor elkaar krijgt ik weet het niet, maar ze staat op de bospad om ze luid en duidelijk de "waarheid" te vertellen, over de rust van het bos en verboden zijn zich op het voertuig in haar bospad te begeven, hetzelfde bospad waar wij dus ook onze boerderij aan hebben.
  Een buurtfeest? ojee, je kunt je toch niet verlagen om met zulk gepeupel om te gaan, dan zijn ze ineens op vakantie of moeten ze weg.
  Tiraniseren noem ik het, en hoop eigenlijk dat de boerenjongelui zich eens met zijn allen groeperen en haar en haar echtgenoot, die als een lammetje achter haar aanloopt en alles doet wat ze gebied, eens goed treiteren, zodat ze verdwijnt, en wij ongedwongen gewoon ons werk kunnen doen.
  Ze staat op je stoep op de meest ongewenste momenten, ben je net een kalf aan het verzorgen en leren drinken, om je aan te spreken of houd je van je werk als je haast hebt met maaien omdat er regen voorspeld is, maar dan moeten ze toch weer eens gezellig bijpraten met de buren.
  En even laten blijken dat ze het toch maar gemaakt hebben zo hier in het paradijs op aarde, hun nieuwe aankopen uitgebried vertellen of je daar op zit te wachten nee het gras moet eraf.

  Veel succes aan allen die hetzelfde dragen, maar ik zeg je hoofd recht omhoog, wees fier dat wij hun bord nog moeten vullen en ze ons ervoor moeten betalen.
  Een boerin in hart en nieren

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Het wordt pas echt vervelend als de gemeente en andere overheden dat gejammer serieus nemen ik heb dat hier ook meegemaakt ondanks dat ik een behoorlijk harde kop heb geef ik direct toe dat het slopend is maar ik had het geluk dat de gemeente door oa min v landbouw (sorry ben even het nl woord kwijt)en environment in het ongelijk werd gesteld en de klachten zo vaak kwamen dat er niet meer op gereageerd wordt
  Margreet Wellink ik lees altijd met veel interesse je artiekels over boeren koppels een van de leukste vond ik de boer in de n o p die met een Romeense getrouwd is

 • no-profile-image

  H. van Maanen-Malestein

  Het is misschien mogelijk om via juridische weg deze nieuwe buurvrouw te laten stoppen met haar onnodige acties; misschien is het mogelijk via de jurofoon; is snel, goed en goedkoop.

  Verder zou ik het volgende aanraden: Rustig blijven, ook al haalt men het bloed onder de nagels vandaan. Wie rustig blijft heeft eigenlijk al gewonnen; dus dat is 1.

  Verder, bijvoorbeeld de boer gaat injecteren, stuur een email of bel op naar de gemeente, ze kennen de situatie al, dus dat scheelt,

  als u gaat injecteren, bijvoorbeeld de datum, de tijd enz. en bel tevens de buurvrouw met deze mededeling en zeg erbij: ik heb het al doorgegeven aan de gemeente, gewoon net doen alsof je "gek" bent; hou dit een tijdje vol en kijk wat er gaat gebeuren. Wellicht gaat de buurvrouw stoppen; het wordt dan minder "leuk" voor haar. Neem het niet al te serieus, maar ga wel heel formeel te werk; rustig blijven en formeel doen, kan helpen. Het is iets meer onnodig werk, maar je weet het niet, het kost weinig en kan misschien groot effekt hebben.

  Ga hier vooral niet wakker van liggen, want dan heeft de buurvrouw gewonnen. Ik zou zeggen proberen; het lukt niet altijd, maar misschien op den duur. Het kan ook nog meevallen, want blijkbaar verveelt de buurvrouw zich, want anders ga je zoiets niet doen. Als ze zich erg verveelt en eenzaam voelt gaat ze misschien wel weer snel weg. Valt misschien wel tegen buiten wonen.

  Dus ik zou zeggen proberen. Veel succes. • no-profile-image

  boerin

  Wat moet je doen ,als je buurvrouw met de ziekte borderline als een pitbull blijft volhouden??
  Ze moet en zal gelijk krijgen ,ten alle tijden.
  Het ministerie van landbouw is zelfs al op de hoogte van onze situatie,dmv een brief van onze kant.
  We zijn vriendelijk en begripvol te woord gestaan,zelfs de gemeente is door het ministerie gebeld om een babbeltje te maken over onze situatie.

 • no-profile-image

  kees en dirrie

  ook wij weten wat het is lastige buren te hebben. in het begin was het gewoon goed.even en praatje over de heg. maar van lieverlee kwamen ze met van die zuur opmerkingen van :waarom wij dit zus deden of zo. op een gegeven moment werden we gebeld door de gemeente wat we aan het doen waren ook kregen we ineens veel milieucontrole. we waren ons van geen kwaad bewust tot dat er gezegd werd dat we niet meer met onze tractor van de stoep(verbinding met weg en erf, loopt tussen ons huis en van de buren) af mochten rijden. de deuren van de stal moesten dicht ivm herrie en stank. ventilators moesten goed nagekeken worden of liever helemaal uit. de kinderen reden met de tractor en auto over het erf zij hij als of wij in zandvoort zaten. zijn huis trilt aan alle kanten en scheurt helmaal uit elkaar zegt hij . en zo kunnen we nog wel even doorgaan
  we hebben inmiddels al ongeveer 10 keer bij de raad van state geweest. hij mailt de gemeente bijna elke dag ze worden een beetje simpel van die man.
  wel zijn er die zeggen slaat die vent voor zijn kanis maar daar berijk je niks mee. de politie is al vele keren geweest en die zei: handen in je zakken houden en mond op slot dat is het beste. in het begin dacht de gemeenten dat wij alles verkeerd deden we werden heel erg op de proef gesteld maar (gelukkig) zijn we altijd beleefd en netjes gebleven want de gemeente heb je nog zo vaak nodig met andere dingen. we hebben gelukkig veel steun aan elkaar dan zit de een er door heen en dan de ander weer maar we willen wel iets verzinnen voor onze kinderen die later het bedrijf willen overnemen. dit willen we ze niet aandoen om altijd naast zon vreselijke knuppel te zitten die het leven van een ander probeert te vergallen. doe je iets verkeerd dan zet hij zijn
  auto op de stoep kan er niets meer bij ons bedrijf komen maar wij kunnen ook nergens heen. moet je de politie weer bellen en als je geluk heb dat word de auto na een uur weer weg gehaald . stapel dol word je van die man.
  we wensen iedereen die hiermee temaken hebben heel veel sterkte en geduld

 • no-profile-image

  hobbyboertje

  De beste oplossing is een verschrikkleijk groot tentfeest zo dichtmogelijk bij het huis van die levensverziekers te houden en dat elk weekend net zolang tot ze verhuizen.

 • no-profile-image

  gerard


  laat verkopend makelaar komen als buurmans huis te koop komt en hem een document tekenen dat de kopers er op gewezen zijn en worden dat men tussen landbouwers komt te wonen met lusten maar ook lasten [lawaai,luchtjes,e.d.]

 • no-profile-image

  Liesbeth Verkade

  Hoi, ik las het stukje over klagende buren.
  Het is een ptobleem waar steeds meer boeren mee te maken (gaan) krijgen.
  Want de stedelingen trekken vaker naar het boerenland, mede door het feit dat er steeds meer boeren stoppen.
  Ook wij hebben er last van. Om ieder dingetje staat het GZH of e
  en andere instantie op het stoepje.
  Wij leven in een glazen kooi.
  Vroeger was het hier een en al boer. Nu zijn we nog maar met z'n drieen.
  De meeste stadsmensen genieten hier van, maar 1 kan het niet waarderen dat je je werk doet. Hoe goed je het ook doet. Alles stinkt, maakt herrie of geeft op een andere manier overlast aldus hun.
  Het resultaat is vele waarschuwingen , enkele verbalen van de meststoffenwet (op en stukje grond van 10 m bij 8 m), het in de brand steken van 14 blankhouten groentekistjes die kapot waren( in ijzeren vat op verharde bodem op eigen erf), een kapotte injecteur(verstopping) en ga zo maar door.
  Gelukkig heeft het ons niets gekost tot op heden toe, maar de andere twee boeren hebben forse prenten gehad.
  De klagende dame in kwestie hangt de hele dag uit het raam desnoods met een verrekijker.
  De betreffende instanties moeten reageren op een klacht, maar hebben begrip voor onze situatie. Ze laten nu hun gezicht zien en na een klein praatje verdwijnen ze weer.
  Toch kijken we altijd om ons heen of we haar niet zien. Hoe legaal je ook bezig bent. Want op gezeur zit niemand te wachten. Je zal maar een fanatieke agent tegenover je krijgen. De gehele buurt negeert de klagende vrouw en haar man. Zelfs de andere stedelingen. Al staan ze op hun kop in de sloot, geloof ik dat ze daar wortel zullen schieten.
  , dan komen ze er met het sloten wel uit. Bij wijze van spteken dan.
  Het boerenleven wordt er niet eenvoudiger op. Maar ik vrees dat we er niet meer onderuit komen. Zelfs de kikkers kwaken hier te hard.
  groetjes van Liesbeth Verkade

 • no-profile-image

  aangedane boerin en gezin

  Hierbij een NOODOPROEP naar de instanties die de wetten maken over onze landbouwsector.
  Bescherm ons ondernemers tegen de buur die gewoon een hekel aan ons boeren hebben.
  Heb je een buur naast je die kwaad tegen je wil, dan zit je bedrijf met de gebakken peren,want jij bent een bedrijf en jij hebt vele plichten.
  Het moet anders, er moet een wet komen die de ondernemer ook in bescherming neemt.
  Ministerie van Landbouw, help ons boeren want zo gaat het niet langer meer.
  Wij worden met zn allen het slachtoffer van burocratie, erger nog ...we worden niet eens in bescherming genomen.
  HELP ONS BOEREN en negeer de klagende buitenlui, als er geen reden is tot klagen.

 • no-profile-image

  tine

  Elke keer als de politie of wie dan ook door een onterechte klacht komt opdraven, de rekening naar de klagers sturen.

 • no-profile-image

  boer

  Stuur eens met zijn allen een brief naar de ministerie van landbouw of dergelijke. Die zeik kousen van wakker dier en dergelijke weten op die manier ook aandacht te krijgen. Dus waarom zouden jullie hiet niet kunnen?? Aanpakken die zeurkousen. No farmers No food!!!

 • no-profile-image

  J. van Schie

  Dag Margreet,

  Waarschijnlijk onbedoeld is er ook in nummer 44 van De Boerderij een ingezonden brief geplaatst die de ander kant belicht! Wat mij verder opvalt in de reacties is dat er erg defensief gereageerd wordt. De reacties komen voornamelijk van collegae die soortgelijke ervaringen hebben. Door te schrijven reageren zij de frustratie af maar het biedt geen oplossingen. Een enkeling meldt wel terecht op dat er in vrijkomende boerderijen burgers komen wonen en er in de toekomst (meer) problemen te verwachten zijn. Daarom is actie geboden. Ik denk dat er goede manieren zijn problemen te voorkomen. Op de eerste plaats ligt er een taak voor de (agrarische)makelaardij maar ook voor de plaatselijke LTO afdeling. Niet defensief maar offensief. De meeste nieuwe bewoners zijn matig vertrouwd met een leven op het platteland en hebben er een te romantisch beeld van. Onbekend maakt onbemind en het is zaak de nieuwe bewoners te integreren in de plattelands samenleving. Dat zou je kunnen doen door ze vanuit de Agrarische Natuurvereniging te benaderen en te interesseren voor vrijwilligerswerk. In de meeste gevallen zal dat lukken en voorkom je escalatie bij onenigheid. De ANV's zijn zo goed als overal in het land actief en het verdient aanbeveling te onderzoeken wat de resultaten zijn bij deelname van de burgers in de organisatie van deze clubs. In Drimmelen hebben we in onze statuten daarom ook opgenomen dat: De Agrarische Natuurvereniging er is voor alle boeren, burgers en buitenlui uit de gemeente die het buitengebied een warm hart toedragen en medeverantwoordelijk willen zijn voor natuur en landschap in de eigen leefomgeving. Succes bij het oplossen van problemen maar steek vooral energie in het voorkomen ervan.

 • no-profile-image

  Harrie Nies

  Een reactie op zeurende burgerburen:Niet alle burgers zijn zeurders,en niet alle boeren gedragen zich zo als het hoort.Ik ben agrariér geweest,nu wonen wij op het oude bedrijf van mijn schoonvader,de kippen hokken zijn gesloopt voor 1990.Wij zijn nu burger in het buiten gebied. Nu wil mijn buurman zijn varkensbedrijf uitbreiden, daar maken wij geen bezwaar tegen. Wel maken wij bezwaar tegen het bouwen binnen 2 meter van onze perceelgrenzen aan de ene zijde, en 3 meter aan de andere zijde, Daarna heeft hij nog 2 maal een milleu vergunning aangevraagd met tekeningen die niet met de waarheid overeen komen.Wij maken alleen bezwaar dat hij zich niet aan de regels wil houden die hem door allerlij overheden worden opgelegd,en waar de gemeente aan meewerkt,volgens het gemeentelijk bestemmingsplan mag er binnen 5 meter van een perceelsgrens niet gebouwd worden. Vooraf hebben wij van andere gehoord dat hij ging uitbreiden zelf heeft hij daar niets van gezegd. wel kwam hij 2 jaar geleden vertellen dat een andere buurman 2 stierenstallen ging bouwen.De buurman spreekt niet meer tegen ons, daar zijn wij emotioneel door geraakt. De boeren hebben net als de burger zijn rechten en plichten.

 • no-profile-image

  Jessica de Jong

  Gedeelte smart is halve smart. Je denkt dat het alleen jou overkomt. Toevallig las ik dit stukje. Wij hebben ook lastige buren. Wij hebben al 21 jaar een paardenfokkerij. Nooit last gehad tot nu bijna 4 jaar geleden. Wij mochten een bedrijfswoning bouwen. We begonnen met de bouw en de volgende dag lag er een brief in de bus samengesteld door beide buren. Die hebben het voor elkaar gekregen de bouw 3,5 jaar stil te laten leggen. Tot de Hoge Raad aan toe. Gelukkig hebben we gewonnen maar je wil niet weten wat voor inpact dit heeft op je gezin, plus de finacieele gevolgen voor wat betreft inhuren advocaten e.d.
  Wij hadden de pech dat het huis aan de ene kant werd verkocht aan een advocaat uit zijn ambt ontzet door duistere zaken. Geld wit wassen voor criminelen. En de ander buurman deed lekker mee. Ondanks dat we gewonnen hebben en alles netjes in orde kregen we vorige week weer een brief. Overlast van de mest(wordt keurig afgevoerd), de honden blaffen, de radio in stal staat aan, stank overlast enz. enz.
  Het is een soort psycologische oorlog voering. Je durft amper in de brievenbus te kijken. Het milieu is alweer langs gekomen. Alles is prima in orde. Hun advies is niet reageren. Maar het blijft moeilijk. Fijn te horen dat er nog meer mensen zijn die dit lot ondergaan.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.