Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Verder met de Nederlandse methode

Afgelopen donderdag bezocht ik in Denemarken de internationale klauwbekappersmeeting. Leerzaam, want de Denen werken anders. Maar of het beter is?

Praten over en werken aan verbetering van je vakkennis, wat is er mooier? Ik had in ieder geval een prima dag op het internationale klauwbekapevenement in Denemarken waar onder andere Denen, Zweden, Nederlanders, Duitsers, Oostenrijkers, Spanjaarden aanwezig waren. Er werd volop gediscussieerd over de verschillende systemen waarmee iedereen werkt.
Van huis uit ben ik bekend met het Nederlandse principe (als ik het zo mag noemen): een hydraulische klauwbekapbox die je als aanhanger achter de auto koppelt, waarna je naar de boer rijdt. Die boer is dan meestal wel zo verstandig dat hij een vaste plek en vast systeem in de stal heeft waar de koe bekapt wordt. Daarbij is er op elke box één bekapper. Zo passen wij het in Letland ook toe, met dát verschil dat daar dus weinig geregeld is en mijn werknemers af en toe meer cowboy zijn dan klauwbekapper. Maar ja, ontwikkeling kost tijd en bij mij is tijd geld, wat weer leergeld is voor de Letse boer.
De voordelen van de klauwbekapbox in aanhangervorm zijn dat je toe kunt met een normale auto, dat één persoon zichzelf kan redden en dat je flexibel en snel bent.

Denen werken met meer man per box

De meeste Denen doen het dus duidelijk anders. De standaard Deense hydraulische box weegt minimaal 900 kilo en is niet gemaakt als aanhanger. Daarom moet je er apart een aanhanger of zelfs een vrachtwagen voor kopen, een flinke extra investering. Verder heb ik van sommige Denen gehoord dat ze met drie klauwbekappers per box werken. Dan kun je in een gunstig geval 200 koeien per dag bekappen. In Letland komen wij in high speed niet verder dan dagelijks 60-70 koeien per box.
De Deense methode heeft echter ook voordelen. De fixatie van de poten vind ik op de Deense boxen beter dan op onze Nederlandse boxen. Daarbij komt nog dat allevier de poten tegelijkertijd omhoog kunnen, omdat de Deense boxen een dubbele buiksingel hebben. De Nederlandse boxen hebben er meestal maar één. Een duidelijke hint naar onze producenten van klauwbekapboxen!

Ondanks een aantal positieve punten voor de Deense boxen heeft niemand mij nog kunnen overtuigen om over te stappen. Zeker niet nadat ik hoorde dat er combinaties op de weg rijden (truck + klauwbekapbox+ vanginrichting) met een aanschafprijs van €110.000. Tel daar nog bij dat je bijna een halfuur bezig bent om alles op te stellen en een halfuur om naderhand alles weer af te breken, dan wordt het mij toch echt te gortig. Conclusie: zoveel mensen, zoveel wensen, en ik ben tevreden met de manier waarop wij het doen.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nicoline

  Hier op ons bedrijf komt de klauwbekapper ca. 2 x per jaar. 2 hydraulische boksen + 3 man + 1 van onszelf. In een halve dag zijn er dan ca. 130 koeien bekapt. Ik weet dat als ze naar grotere veestapels gaan er meer mensen bij betrokken zijn. De koeien die problemen hebben worden bekapt in onze eigen klauwbekapboks, die we een vaste plaats in de separatieafdeling hebben gegeven. We betalen voorrijkosten + per koe + per verbinding.

 • no-profile-image

  Petro Pelgrum

  Wij hebben een bedrijf met 180 koeien en klauwbekap alle koeien zelf.Voordat de koeien drooggezet worden gaan ze door de bekapbox,en de lacterende koeien worden bekapt naar behoefte. Wij hebben zelf een deense box gekocht voor 2 jaar terug,en dat is de beste investering die we gedaan hebben .Ik heb zelf ervaring met de hollandse uitvoering maar ik ben er niet tevreden over.Dit omdat de veiligheid voor de bekapper te wensen over laat.De deense box word hydraulish omhoog gelift,zodat de poten van de koe op werkhoogte zijn.Dus veel arbeidsgemak. Het is maar wat je lichaam je waard is Je kunt eigenlijk de Deense en de Hollandse box niet met elkaar vergelijken.

 • no-profile-image

  Landbrug

  Petro,

  Die Hollandse box krijg je nu ook met lift, enige verschil is dat je niet alle vier poten tegelijk omhoog kan gooien.
  Maar dat was niet het doel van het weblog. Zo´n box is leuk, maar je bent niet flexibel en je doet nog geen koe meer.


  Nicoline,
  Nadeel van de deense pootbekapper is, de stress en de snelheid die hij wil hebben.Puur geld, moet je maar horen als ze blokje moeten zetten(uitzondering daar gelaten). En hoeveel stress ze in de stal hebben.

  Ik heb er een gehad, die deed 500 koeien in twee dagen. Nooit weer!
  Liever rustig en goed, dan dat gestress.

  Hens, leuk je gesproken te hebben. Misschien tot in Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.